Hyppää pääsisältöön

parantajat

 • Kotikatsomo: Tulen morsian – tositapahtumiin perustuva draamaelokuva Ahvenanmaan noitavainoista

  05.12.2018 Yle TV1

  Tarina nuoresta naisesta noitavainojen keskellä.

  Tarina nuoren naisen intohimoisesta rakkaudesta, petoksesta ja sovituksesta Ahvenanmaan noitavainojen aikana.

 • Teeman Elävä arkisto: Kansanparannus - eli kuppausta, verenseisauttamista ja koivuntuhkaa päälle

  14.11.2016 Yle Teema

  Kansanparannus oli mm. kuppausta ja verenseisauttamista

  Teeman kansanparannuspaketissa tutustumme isäntiin, jotka osaavat hoitaa ”säikähtäneitä” ja oikeilla sanoilla pysäyttää verenvuodon, tarvittaessa vaikka hevoselta. Tapaamme myös Kuppari-Hiljan sekä Kalevalaisen kansanparannuksen ammattilaisia. 15., 18. ja 20.11.

 • "Kun kerran kipunsa tiäsi, niin mitäs sitä lääkäriin mentiin" – kansanparannuksen historiaa

  18.03.2016 Elävä arkisto

  Kansanparantajia, tietäjiä ja kansanlääkintää

  Aikana jolloin lääkärit ja apteekit olivat vielä harvinaisuuksia monilla seuduilla, oli ihmisen itse yritettävä hahmottaa sairauksiensa syitä ja keksittävä hoitoja. Jos omat konstit eivät riittäneet turvauduttiin kansanparantajiin ja tietäjiin.

 • Epäilyttävää maasäteilyä ei ole todistettu vaikka taikavarpu sen havaitseekin

  05.02.2016 Elävä arkisto

  Mistä mystisessä maasäteilyssä on kyse?

  Taikavarpu on tuhansia vuosia vanha taikakalu, jota käytettiin jo muinaisessa Kiinassa paljastamaan "syvyyksien paholaiset". Yleisemmin varvun on kerrottu osoittavan kaivonkatsojalle paikan, mikäli maan alta löytyy vettä. Maanalaisten vesisuonien on Suomessakin uskottu liittyvän mystiseen maasäteilyyn. Säteilyn taas on väitetty aiheuttavan sille altistuneille ihmisille monia sairauksia ja vaivoja aina unettomuudesta syöpään. Kuitenkaan säteilyn olemassaoloa ei ole todistettu.

 • Kun terapeutti rikkoo rajan

  31.10.2013 MOT

  Virallisen terveydenhuoltojärjestelmän ulkopuolella toimii kirjava joukko terapeutteja, konsultteja ja parantajia, jotka saattavat käyttää voimakkaitakin tajuntaan vaikuttavia menetelmiä. Toistaiseksi laki ei säätele vaihtoehtohoitoja.

 • Laamat ja villasiat ovat mainioita terapeutteja

  02.04.2013 Elävä arkisto

  Terapiaeläimet piristävät vammaisten ja vanhusten arkea.

  Vanhusten, lasten ja kehitysvammaisten arkea piristää kummasti, kun vieraaksi saapuu nelijalkainen terapeutti. Terapiaeläimeksi sopii perinteisten kissojen ja koirien lisäksi myös vaikkapa laama tai villasika.

 • Riivaajat kirkossa

  22.02.2013 MOT

  Suomen evankelis-luterilainen kirkko kärsii väkikadosta, mutta parantaja vetää kirkkosaleja täyteen. Maallikkosaarnaaja Pirkko Jalovaara väittää, että masennusta ja syöpää aiheuttavat pahat henget.

 • Riivaajat kirkossa: käsikirjoitus

  22.02.2013 MOT

  Lue ohjelman käsikirjoitus haastatteluineen ja toimittajan juontoineen.

 • Kaali - peltojen superfood

  15.11.2011 Elävä arkisto

  Keriviä kaaleja on viljelty Euroopassa jo parinvuosituhannen ajan. Kaali, erityisesti keräkaali on ollut monissa maissa tärkein viljelty vihannes, ja kaalin tärkeydestä kertonee sekin, että kasvimaita kutsuttiin ennen kaalitarhoiksi.

 • Isä Mithui paransi käärmeenpuremat ja ajoi demonit ulos

  20.07.2010 Elävä arkisto

  Kenialainen luonnonparantaja ja henkimaailman tuntija Isä Mithui vangitsi myrkkymatelijoita paljain käsin majojen katoilta. Häneltä löytyi myös apu paholaisen riivamille kanssaihmisille.

 • Johan on Venninen

  31.12.2008 Elävä arkisto

  Johan Venninen oli itsenäinen ja kekseliäs pärjääjä.

  Johan Venninen (1909–2008) oli itsenäinen ja kekseliäs pärjääjä. Hänelle mikään ei ole näyttänyt olevan mahdotonta. Sisukkaasta Vennisestä kertovat Tosi tarina -dokumentit kuvattiin vuosina 1997 ja 2008.

 • Äiti Amma Suomessa

  03.11.2008 Elävä arkisto

  Intialainen pyhimys Äiti Amma vieraili Suomessa ensi kertaa vuonna 1998. Kuusi vuotta myöhemmin kohuttiin kulttuuriministeri Tanja Karpelan lomasta Amman luostarissa.

 • Yli-Vainio kaatoi ja paransi

  12.10.2006 Elävä arkisto

  Niilo Yli-Vainio nousi 1970-luvulla julkisuuteen kyvystään kaataa ja parantaa ihmisiä uskon voimalla. Mitä poikkeuksellisesta parannuskeinosta ajattelivat sairaudestaan parantunut, Yli-Vainio itse ja psykiatri?

 • Paavo Noponen käy ihmeparantajalla

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Noponen harjoitti vuonna 1953 salapoliisityötä.

  Toimittaja Paavo Noponen harjoitti vuonna 1953 salapoliisityötä kätketyn mikrofonin kera Kangasalan ihmeparantajalla vuonna 1953.

 • Ihmeparantajat hämmästyttivät Filippiineissä ja Englannissa

  08.09.2006 Elävä arkisto

  1970-luvulla Filippiineillä tehtiin syöpäleikkauksia käsin, ja kauan sitten kuolleet brittilääkärit jatkoivat Englannissa yhä praktiikkaansa.