Hyppää pääsisältöön

cembalo

 • Säveltäjä Jukka Tiensuu pääsi Sibelius-Akatemiaan rimaa hipoen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  30.08.2019 Klassinen

  Onnittelemme syntymäpäivänä 30. elokuuta!

  Elokuun 30. päivänä syntynyt säveltäjä Jukka Tiensuu (s. 1948) kertoo olleensa niin huono pianisti, ettei kukaan Sibelius-Akatemian sisäänpääsylautakunnan opettajista halunnut ottaa häntä oppilaakseen. Rehtori Taneli Kuusisto halusi kuitenkin antaa nuorukaiselle mahdollisuuden.

 • Cembalisti Elina Mustonen toteuttaa lapsuuden rakkauttaan teatteria – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  24.07.2019 Klassinen

  Onnittelemme syntymäpäivänä 24. heinäkuuta!

  Heinäkuun 24. päivänä syntynyt cembalisti Elina Mustonen (s. 1961) on siitä poikkeuksellinen suomalaismuusikko, että hänen pääinstrumenttinsa on alusta pitäen ollut cembalo. Nyt soittamisen rinnalle on noussut rakas harrastus lapsuudesta, näyttämö. Oppia lavatyöskentelyyn Elina on hakenut muun muassa Lontoosta.

 • Edward Gardner & Mahan Esfahani

  02.04.2019 RSO

  Edward Gardner, kapellimestari Mahan Esfahani, cembalo OSTA LIPPU

 • Riina Katajavuori: Aikuinen harrastaa musiikkia

  06.09.2017 Kulttuuricocktail

  Musiikin voima on jäljittelemätöntä.

  Muu elämä ainoastaan jäljittelee niitä tehoja, joita musiikki saa aikaan. Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Riina Katajavuori paisuu elämänvoimasta kuullessaan musiikkia.

 • Ilahduttava taiteilijatemperamentti alkuperäissoitinten ääressä

  02.06.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Myöhäisrenessanssin kosketinsoitinsäveltäjistä suurimpiin lukeutuva William Byrd on aina lukeutunut minusta musiikinhistorian kiinnostavimpiin hahmoihin. Jo aikanaan ylistetty, Shakespearen ajan Englannissa pitkän iän elänyt ja vaikuttanut säveltäjä loisti kaikissa aikansa sävellyslajeissa. Kosketinsoittimille Byrd sävelsi vivahteikkaasti ja puhuttelevasti; hänen myöhäiset virginaalisävellyksensä hehkuvat voimakasta inhimillistä paloa Aapo Häkkisen tuoreella levyllä Alballe.

 • 17.12. Kamarimusiikkikonsertti 4 / BOLOGNA GRASSA

  31.03.2017 RSO

  Miika Uuksulainen, taiteellinen suunnittelu ja sello Hannu Vasara, viulu Kaisa Kallinen, viulu Petteri Pitko, cembalo Eero Palviainen, luuttu ja kitara OSTA LIPPU

 • Nokkahuilisti Sofia Fernholm: "Nokkahuilun lisäksi intohimoni on cembalo!"

  22.03.2017 Klassinen

  Tutustu Sibelius-Akatemiassa opiskelevaan nokkahuilistiin.

  Tutustu Sibelius-Akatemiassa opiskelevaan nokkahuilistiin.

 • Matias Häkkinen – haavettaan todeksi elävä cembalisti

  07.12.2016 Klassinen

  Tämä cembalisti on hullu heittäytyjä ja tilastojen tekijä.

  Tiesittekö, että Suomessa ja erityisesti pääkaupunkiseudulla on luultavasti enemmän cembalisteja asukaslukua kohden kuin missään muualla maailmassa? Entä tiesittekö, että cembaloita arvellaan olevan noin 500 kappaletta Suomessa? Ettekö? Cembalisti Matias Häkkinen tietää.

 • Helsingin Barokkiorkesterin johtaja: "Orkesterin toimintaa arvioitava myös taiteellisen ja taloudellisen laadun perusteella"

  27.11.2016 Yle Uutiset

  Helsingin Barokkiorkesterin taiteellinen johtaja hämmentää perinteisia orkesteripiirejä vaatimalla sekä taloudellisia että taiteellisia tuloksia valtion rahoituksen kriteereiksi.

 • Riikan vlogi: Tunnistatko tutun joululaulun?

  25.11.2016 Klassinen

  Tutut joululaulut kuulostivat ennen vanhaan ihan erilaisilta

  Toimittaja Riikka Holopainen tapasi nokkahuilisti Sini Vahervuon ja cembalisti Matias Häkkisen ja pyysi kuulla kivaa joulumusiikkia. Muusikot tekivät työtä käskettyä, mutta Riikka ei tunnistanut kappaleen melodiaa. Tunnistatko sinä?

 • Scarlattia nykypianolla herkkusuille

  01.04.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Domenico Scarlattin musiikki on ollut osa pianistien opintomateriaalia jo pitkään. Se on tarjonnut sopivan näppäryystestin nuorille pianistinaluille, mutta usein esitysten musiikillinen anti jää pinnalliseksi. Scarlattin sonaatit ovat cembalolle sävellettyjä ja istuvatkin ehkä paremmin barokin ajan soittimille. Tarvitaan Yevgeny Sudbinin kaltainen loistomuusikko herättämään Scarlattin riemukas ja moni-ilmeinen klaveeritaide elämään myös nykypianolla! Sudbinin tarjoilemat herkut maistuvat sitä paremmin, kun niitä vertaa toiseen tuoreeseen Scarlattin sonaattien äänitteeseen—sinänsä kelvolliselta Angela Hewittilta.

 • Hyveenä omaperäisyys

  03.03.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Bachin lapsikatraasta kolmesta tuli aikansa tunnetuimpia säveltäjiä. Kahta heistä on tavattu arvostaa, mutta vanhimman eli Wilhelm Friedemann Bachin osana on ollut joutua historian sylkykupiksi, menetetyksi suuruudeksi. Epäreilu kohtelu ei poista sitä tosiseikkaa, että kyseessä on silti hieno säveltäjä, yksi tärkeimmistä hahmoista barokin ja klassismin välimaastossa. Hieman balsamia suo nuoren kosketinsoitintaiturin Maude Grattonin uutuuslevy W.F. Bachin kosketinsoitinkonsertoista.

 • Yleisradion Vuoden levy 2015 on Kamus-kvartetin Different Voices – "Huipulla ei tarvitse puristaa mailaa saati jousta yksin"

  10.02.2016 Yle Uutiset

  Palkitulla Alba Recordsin julkaisemalla levyllä soivat Jean Sibeliuksen, Jouni Kaipaisen ja Jukka Tiensuun teokset.

 • Bachin cembalokonserttojen romanttinen voima

  15.01.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Bach ei omana aikanaan päässyt läheskään samanlaiseen suosioon kuin vaikkapa Tomaso Albinoni, mutta hänen maineensa nousi sittemmin ennenkokemattomalle tasolle. Aikanaan konservatiivisenä pidetty säveltäjä loi musiikillaan synteesiä aikansa virtauksista, ja hänestä tuli esikuva tuleville säveltäjäsukupolville meidän päiviimme saakka. Cembalisti Andreas Staierin ja Freiburgin barokkiorkesterin tupla-CD:ssä Bachin Cembalokonsertoista kuuluu historiallisuus, kun 1900-luvun Bach-tulkintojen romanttisuus yhdistyy niissä periodisoittimien tuoreeseen voimaan.

 • Isoisän putkiradio viritti Jonten keksimään uusvanhan syntikan - nyt se soi hittielokuvassa

  22.10.2015 Yle Uutiset

  Vaasalaisyntyinen Jonte Knif jätti Sibelius-Akatemian cembalo-opinnot kesken ja vaihtoi musiikkiteknologian opintoihin. Isoisältä perityn putkiradion ansiosta Jonte päätyi keksimään vanhanaikaisilla putkilla toimivan syntetisaattorin, Knifoniumin. Maailmanmainetta ei vielä ole herunut, vaikka soitin on isossa roolissa Interstellar –tieteiselokuvan musiikissa. 

 • Yleisradion vuoden levy -palkinto barokkimusiikille

  11.02.2015 Yle Uutiset

  Vuoden levy sisältää Domenico Scarlattin sonaatteja harmonikkataiteilija Janne Rättyän esittämänä.

 • Lapin kamariorkesterin syksy alkaa oopperalla

  25.08.2014 Yle Uutiset

  Lapin kamariorkesteri aloittaa syyskautensa Korundissa Rovaniemellä ja saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa Inarissa yhteistuotannolla Suomen Kansallisoopperan kanssa. 

 • Historiallisten kosketinsoittimien festivaali saa jatkoa

  11.07.2013 Yle Uutiset

  Klavikordit, cembalot, urut ja muut historialliset kosketinsoittimet nousevat jälleen valokeilaan Kuopiossa.

 • Säveltaiteen valtionpalkinto Jukka Tiensuulle

  21.11.2012 Yle Uutiset

  Valtion säveltaidetoimikunta on myöntänyt vuoden 2012 säveltaiteen valtionpalkinnon säveltäjä Jukka Tiensuulle. Palkinto on 15 000 euroa.

 • Eebenpuu ja paleltunut omenapuu soivat kosketinsoitinfestivaalissa

  17.08.2012 Yle Uutiset

  Vanhojen soittimien ystäville on tarjolla harvinaista herkkua Kuopiossa. Keskiviikkona alkaneessa musiikkifestivaalissa pääsee esille Suomen laajin kokoelma cembaloita, klavikordeja ja muita historiallisia kosketinsoittimia.

Sivut