Hyppää pääsisältöön

sanoittajat

 • Poikkitaiteilija Sirkka-Liisa Krapinoja-Sass kapinoi yhteiskunnan normeja ja median naiskuvaa vastaan

  08.09.2018 Elämä

  Taiteilijan kapina median naiskuvia vastaan.

  Sanoittaja, säveltäjä ja kehotaiteilija Sirkka-Liisa Krapinoja-Sass on koko elämänsä kapinoinut normeja vastaan. Naiseuden monimuotoisuus yhteiskunnassa on ollut hänen agendansa. Kahdeksankymmentä vuotta täyttävä taiteilija on koettelemuksistaan huolimatta vahvasti nykypäivässä kiinni.

 • Kiljupunkkarista hittibiisien sanoittajaksi – Mariskan elämässä vuorottelevat sattuma ja määrätietoisuus

  30.08.2018 Kulttuuricocktail

  Mariska keskittyy nyt omaan uraansa.

  VR:n makasiineillä notkuvasta kiljupunkkarista tuli Suomen ensimmäinen naispuolinen kaupallisesti menestynyt rap-artisti ja radioiden soittolistahittien sanoittaja. Sattumalta. Nyt Mariska karsii kaiken muun ja panostaa omaan artistiuraansa.

 • Itse asiassa kuultuna: M.A. Numminen

  27.07.2018 Yle TV1

  Taiteilijan ura on pitkä ja monipuolinen.

  Taiteilija M.A. Nummisen uraan mahtuu kirjallisuutta, musiikkia, filosofiaa sekä kunniatohtorius – ja jänis.

 • Yle Live: J. Karjalainen – klassikot laulattavat festarikansaa

  12.04.2017 Yle TV1

  J. Karjalaisen klassikot kuultiin Ruisrockin Rantalavalla.

  Muusikko J. Karjalainen on tehnyt yli 35-vuotisen uransa aikana lukuisia koko Suomen tuntemia kappaleita.

 • Riina Katajavuori: Kun nappaan tequilaa

  05.04.2017 Kulttuuricocktail

  Saat kaataa, kun nappaan tequilaa.

  Olen Vesala-fani. Järkytys oli iso, kun karaokebaarissa tajusin arvostaneeni hänen Tequila-hittiään väärin perustein. Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Riina Katajavuori sanoitusten äärellä.

 • Mitä säveltäjä oikeastaan tekee?

  07.07.2016 Klassinen

  Iiron musiikkiluokalla pohdittiin sävelten synnyttämistä.

  Iiron musiikkiluokan toisessa jaksossa rikottiin säveltämisen mystistä auraa. "Jokainen ihminen osaa tehdä laulun", totesi Heikki Salo. Säveltäjä Kimmo Hakola oli samoilla linjoilla luovuuden suhteen, joka on "kaikille ihmisille luontaista".

 • Saukki ja Pikkuoravat radiossa

  28.08.2015 Elävä arkisto

  Sauvo Puhtilan ja Eino Virtasen suosittuja lastenralleja.

  Työteliäänä säveltäjänä ja sanoittajana kunnostautunut radiotoimittaja Sauvo "Saukki" Puhtila (1928–2014) muistetaan etenkin lastenlevytyksistään Pikkuoravien kanssa. Pikkuoravat Elmeri, Simeoni ja Nestori olivat yhtä kuin laulaja Eino Virtanen, joka esitti levytyksissä kaikkien kolmen oravan osat. Oravakolmikko jekutti hyväntahtoisen isäntänsä milloin unten maille, milloin maan kiertoradalle.

 • 1960- ja 70-lukujen erilaiset äänet: Aulikki Oksanen, Harri Saksala, Eero Koivistoinen ja Sakari Kukko

  07.05.2015 Elävä arkisto

  1960- ja 70-luvulla suomalaisen musiikin rajat venyivät

  1960-luvun lopussa ja 70-luvulla suomalainen kevyt musiikki mullistui täysin. Perinteisen iskelmän ja käännöskappaleiden rinnalle syntyi suomalainen rock, toisesta suunnasta taistolainen laululiike venytti rajoja. Myös jazz, kansanmusiikki ja jopa maailman musiikki sotkivat pakkaa. Aulikki Oksanen, Harri Saksala, Eero Koivistoinen ja Sakari Kukko tekivät musiikkiaan myllerrysten keskellä.

 • Toivo Kärki halusi tehdä musiikkia ”Tikkurilan tytöille”

  06.05.2015 Kulttuuri

  Vexi Salmi muistelee säveltäjämestaria.

  Säveltäjämestari Toivo Kärjen syntymästä tulee 3.12.2015 kuluneeksi sata vuotta. Moni suomalainen sanoittaja on saanut oppinsa aikansa menestyneimmän suomalaisen iskelmäsäveltäjän koulutuksessa. Vexi Salmi kertoo, että Kärki oli temperamenttinen opettaja, joka piti onnellisista lopuista.

 • Suomalaisen kevyen musiikin vahvoja naisia

  29.04.2015 Elävä arkisto

  Suomalaisen kevyen musiikin vahvoja naisia 1970-90 -luvuilta

  Suomalaisten naisten nousu suomirockin eturiviin näkyi selvästi tehdessäni neljä, eri vuosikymmeniä käsitellyttä sarjaa. Vielä 1970-luvulla naiset rockmuusikkoina olivat harvinaisuuksia, 1980-luvulla heitä oli jo enemmän, ja vuosituhannen lopun lähestyessä naiset olivat nousseet miesten rinnalle tasaveroisiksi tekijöiksi.

 • Kotimaisen iskelmän kieli syntyi sota-aikana

  15.04.2015 Kulttuuri

  Sota-aika vaikutti paljon suomalaiseen iskelmäsanoitukseen.

  Sota-aika oli hyvin merkityksellinen suomalaisen iskelmäsanoituksen kannalta. Kun tanssiminen kiellettiin, kappaleiden sanoitukset nousivat uuteen arvoon. Vaikka sotavuodet ovat takana, iskelmän kieli on pysynyt lähes samanlaisena.

 • Käännösiskelmä on kansakunnan vääristynyt muisti

  07.11.2014 Elävä arkisto

  Leirintäalue-sarja käsitteli suomalaista käännösiskelmää.

  Iskelmämusiikin kummallisuuksia tonkinut Leirintäalue-sarja käsitteli yhden jakson ajan suomalaista käännösiskelmää. Camp-hengessä, siihen etsittiin vuonna 1998 myös erikoisempia, jopa epäonnistuneita käännösversioita.

 • Boheemi taiteilijailta Tove Janssonin ateljeessa

  05.08.2014 Elävä arkisto

  Joukko taiteilijoita kerääntyi Janssonin ateljeehen 1970.

  Vuonna 1970 kerääntyi joukko eri alojen taiteilijoita kuvataiteilija ja kirjailija Tove Janssonin ateljeeseen Helsinkiin viettämään iltaa viinin, ruoan ja laulun merkeissä.

 • Uuden suomirock-sukupolven menestyjät

  16.07.2014 Elävä arkisto

  1990-luvulla tekemistäni suomirockdokumenttisarjoista viimeinen, Hyvää yötä ja huomenta, poikkesi edeltäjistään siinä, että tekoaikanaan se keskittyi lähimenneisyyteen ja nykyhetkeen. Nyt julkaistavien haastatteluiden aikaan Maija Vilkkumaa, Rasmuksen Eero Heinonen, Zen Cafén Samuli Putro, Aikakoneen Maki Kolehmainen ja Tehosekoittimen Matti Mikkola olivat kaikki aktiivisia, vahvassa nousussa olevia tekijöitä. Kaikista tuli myös keskeisimpiä alansa toimijoita myöhemmin.

 • Omien reittiensä laulajat: Matti Nykänen, Simo Salminen, Frederik, Kikka ja Ruben Stiller

  04.07.2014 Elävä arkisto

  Leirintäalue-kesäsarja esitteli omaperäisiä laulajia.

  Vuonna 1997 nähdyssä kesäsarjassa Leirintäalue esiteltiin levyttäneitä laulajia, joilla oli omintakainen lähestymiskulma taiteeseensa. Artikkelimme viisi valintaa ovat tämän roolin erikoisosaajia.

 • Suomalaisten emotionaalinen sukulainen Leonard Cohen

  19.06.2014 Elävä arkisto

  Kanadalainen laulaja ja lauluntekijä vieraili Suomessa 1993.

  Kanadalainen laulaja ja lauluntekijä Leonard Cohen (1934–2016) muisteli edellistä Suomen vierailuaan ennen Helsingin konserttiaan vuonna 1993. Hän muisti masentuneen oloisen kansan, johon tunsi sukulaisuutta.

 • Sarah Kivi ja lavalle paisuva Non-Orchestra

  16.06.2014 Elävä arkisto

  Sarah Kivi & Non-orchestra on laulaja Sarah Kiven ja Non Person aliaksen taakse naamioituvan Niclas Kristianssonin yhteisprojekti, joka vuoden 2013 Flow Festivalin lavalla paisui isoksi liveorkesteriksi.

 • Huumorimusiikin jättiläiset: Jukka Virtanen, Ilkka Vainio, Olli Tola, Hara Laukkanen ja Aarne Tenkanen

  20.05.2014 Elävä arkisto

  Huumorimusiikki on aina ollut suomalaisille erityisen rakasta, jo rekilauluja hoilattiin kieli poskessa. Huumorilevyt ovat menestyneet myös äänilevymarkkinoilla ja ne ovat juhlineet myyntilistoilla läpi vuosien.

 • Vanhuslapsi Maritta Kuulan hämmästyttävät naislaulut

  03.03.2014 Elävä arkisto

  "Vahva ja itsenäinen naistyyppi, superblondi, säveltää ja sanoittaa hämmästyttävästi. Taustataiteessa, popissa harvinainen humoristi". Näin esiteltiin laulaja-lauluntekijä Maritta Kuula ennen Linnuradan pianobaari -ohjelman haastattelua vuonna 1998.

 • Maakuntalauluissa soi luonto ja ahkeruus

  22.10.2013 Elävä arkisto

  Maakuntalauluja

  Maakuntalaulut kuvastavat jokaisen maakunnan luonnon kauneutta ja asukkaiden sitkeyttä ja ahkeruutta. Niissä korostetaan työn tärkeyttä ja maaperän karuutta, mutta silti ylpeyttä omasta Suomen kolkastaan.

Sivut