Hyppää pääsisältöön

lummekasvit

 • Kielletty huume, pyhä kukka ja kunnianosoitus kuningattarelle – tiesitkö nämä faktat erilaisista lumpeista?

  16.06.2019 Luonto

  Lumme on inspiroinut ihmisiä läpi historian.

  Maailman pienin lumme on varastamisen arvoinen, ja sen nimi juontaa juurensa mytologiasta. Lumpeeseen liittyy monia mielenkiintoisia tarinoita.

 • Jättilumme puhkesi vihdoin kukkaan ja muutti väriään valkoisesta pinkiksi – ensi yönä ihmekukka avautuu vielä kerran

  02.06.2018 Yle Uutiset

  Brasilian tropiikissa parananlumme avautuu yöllä ja houkuttelee koppakuoriaisen pölytyshommiin erittäin voimakkaalla tuoksullaan. Kaisaniemessä jättilumpeen avautumista ei tänäkään vuonna nähnyt kukaan.

 • Prisma: Kukkien kehitys

  17.07.2017 Yle TV1

  Neljä kukkivaa kasvia on tärkeässä roolissa elämäämme.

  Maailmassa on noin 300 000 kukkivaa kasvilajia, joista neljä ovat tärkeässä roolissa elämäämme.

 • Valoisan yön hurmaa, isokoskelon uimakoulu ja lumpeenkukkia – Katso kuvia sydänkesän luonnosta

  11.07.2017 Yle Uutiset

  Luonnon moninaisuus ja keskikesän voimakkaat värit ovat innostaneet valokuvaajia Pirkanmaalla kesä-heinäkuun taitteessa.

 • Immalanjärven kunto heikoin vuosikausiin – "Kehitys ei näytä hyvältä"

  27.07.2016 Yle Uutiset

  Yksi maan kirkasvetisimmistä järvistä on rehevöitymässä. Tänä kesänä Immalanjärvessä on tavattu huomattavasti tavanomaista enemmän sinilevää.

 • Piisami is back – vähiin metsästetty jyrsijä palaa ruovikoille

  23.05.2014 Yle Uutiset

  Piisami on tuotu Suomeen ja muualle Eurooppaan 1920-luvun taitteessa turkiseläimeksi. Pitkän hiljaiselon jälkeen piisamikanta on nyt elpymässä.

 • Järvimaisemissa

  05.09.2012 Oppiminen

  Järvimaisemissa

  Tarkkaile lähijärvesi elämää, kuuntele kuikkaa. Karun kivikkorannan suojissa pyörii vinhasti joukko hopeaseppiä ja vesimittareita harppoo saaliin perässä. Tai istu rauhassa rantakivelle ja pujota mato koukkuun.

 • Dietrich meloi arvokisadebyytissään B-finaaliin

  22.06.2012 Yle Urheilu

  Suomalainen sai EM-kisojen 500 metrillä kolmannenkin lähdön. Toisella matkallaan Dietrich jäi välieriin.

 • Giant water lily can keep a person afloat in Helsinki

  13.07.2011 Yle News

  The legend of the victoria amazonica, or giant water lily, goes that the unusually large plants are able to keep a fully-grown person afloat. Botanists and gardeners at the University of Helsinki's Kaisaniemi Botanical Garden now have proof.

 • Piha-altaassa viihtyvät myös akvaariokalat

  17.06.2011 Yle Uutiset

  Jouko Härkösen puutarhan ylpeys on oleskelupaikan vierellä soliseva vesiaihe. Kesällä vedessä kukkivat lumpeet, särkyneiden ruukkujen päällä kasvavat rantakasvit ja koloista hakevat suojaa värikkäät kalat. Mahdollisuuksia on monia, kertoo innokas puutarharakentaja.

 • Veneitä viritellään vesille

  28.04.2011 Yle Uutiset

  Veneiden kevätkunnostus on käynnistynyt venesatamissa. Vaasan edustan venesatamissa odotellaan vielä viimeisten jäänrippeiden sulamista. Veneiden laskuun päästään Vaasassa parin viikon sisällä. Kokkolan venesatamat ovat vielä jäässä.

 • Lumpeenkukat kalan silmin palkittiin vuoden luontokuvana

  17.10.2010 Yle Uutiset

  Espoolaisen Pekka Tuurin lummekuva Kohti valoa on valittu vuoden luontokuvaksi. Kasvi on kuvattu sukelluksista lumpeen alapuolelta. Vuoden Luontokuva -kilpailuun osallistui lähes 10 000 valokuvaa. Tänä vuonna palkitut kuvat ovat perinteisiä eläin- ja kasvikuvia.

 • Vähäjärven ulpukat saavat kyytiä

  08.10.2010 Yle Uutiset

  Pirkkalan Vähäjärven ruoppaus on edennyt lähes aikataulussaan. Järvestä poistetaan ulpukoita juuria myöten kahden viikon ajan. Vesistöä puhdistetaan ulpukoista umpeen kasvamisen estämiseksi ja veden laadun parantamiseksi.

 • Sorsapuistossa kelpaa taas leikkiä

  28.09.2010 Yle Uutiset

  Sorsapuiston uusi leikkipaikka on valmistunut. Aidatulla ja porteilla varustetulla alueella on omat leikkisaarekkeet pienille ja isoille lapsille. Myös höntsäilypeleille löytyy pian oma paikkansa. Sorsalammen tila huolettaa, mutta pian pinnalla kukkivat myös lumpeet.

 • Lumme on kelluslehtinen

  11.08.2010 Oppiminen

  Lumme on kelluslehtinen

  Suomessa kasvaa kolme lummelajia. Isolumme ja pohjanlumme ovat hyvin samannäköisiä, ja niitä pidetään myös saman lajin alalajeina. Suomenlumme on näitä kahta pienempi.

 • Ulpukka

  11.08.2010 Oppiminen

  Ulpukka

  Lähes koko Suomessa yleinen ulpukka viihtyy monenlaisissa vesistöissä: Se ei vieroksu kovaa pohjaa eikä veden pientä virtausta tai suolaisuutta.

 • Valkeisenlammen Ulpukka saa kyytiä

  09.08.2010 Yle Uutiset

  Helteinen kesä on rehevöittänyt monien vesien kasvustoa. Kuopion keskustan Valkeisenlampea siivotaan kalastuspäivää varten.

 • Raisio kerää mielipiteitä virkistysalueistaan

  26.05.2010 Yle Uutiset

  Raision kaupunki on lähettänyt tuhannelle asukkaalleen kyselyn virkistysalueiden käytöstä. Kaupungilla on neljä omaa virkistysaluetta eli Kesäranta, Villan tila, Karhuluoto ja Pirisholmi.

 • Heli Laaksonen: Lukkosulaa ja lumpeenkukkia

  08.01.2010 Yle Uutiset

  Heli Laaksonen on noussut kolmella runoteoksellaan Suomen suosituimmaksi runoilijaksi. Nyt hän on kirjoittanut ensimmäisen näytelmänsä Lukkosulaa ja lumpeenkukkia. Siinä aikamiespoikakaksoset Petter ja Simo saavat kännykkäoston kylkiäisenä sekatavarakaupan. Hyväntahtoisen hauska ja piikikäskin teksti kertoo siitä kuinka veljeksiltä onnistuu kaupanpito.

 • Syysloma täyttää hotellit ja Ulpukan

  15.10.2009 Yle Uutiset

  Syysloma näkyy Turun hotelleissa asiakasmäärien lisääntymisenä. Turun Sokos hotelleissa perheitä on enemmän yöpymässä kuin tavallisesti keskellä viikkoa. Myös Raision uimakeskus Ulpukassa riittää vilskettä altaassa.

Sivut