Hyppää pääsisältöön

välimerkit

 • Sananen – Kauas pisteet karkaavat

  21.06.2016 Yle Uutiset

  Tutkijan mukaan pisteet ovat katoamassa, niitä suorastaan vältellään. Ne mihinkään katoa, ovat vain vaihtaneet paikkaa.

 • Mitä lapsi oppii ensimmäisenä kouluvuonna? Pitkäkankaan koulun oppilaat kertovat

  03.06.2016 Yle Uutiset

  Ensimmäisellä luokalla lapset opiskelevat suomalaisessa peruskoulussa ennen kaikkea äidinkieltä ja matematiikkaa. Ninpä ei olekaan ihme, että useimmat oululaisen Oulunsalon Pitkäkankaan koulun 1 A-luokan oppilaat kertovat oppineensa ennen kaikkea lukemaan.

 • Kuinka kirjoitetaan offshore? Moskovalainen Jelena, 81, otti selvää suurta sanelukoetta varten

  16.04.2016 Yle Uutiset

  Monet venäläiset ja venäjän kielen ystävät ympäri maailmaa, kokoontuvat lauantaina suorittamaan totaalista sanelukoetta. Tämän vuoden koetekstin kirjoittanut Andrei Usatšjov kieltäytyi ensin kunniasta kirjoittaa vuotuisen oikeinkirjoituskokeen teksti.

 • Etusivu kysyy: Onko sinut ymmärretty väärin somessa?

  10.12.2015 YleX

  Tuoreen tutkimuksen lauseen päättäminen pisteeseen antaa tylyn kuvan ihmisestä somessa. Oletko sinä vaikuttanut vahingossa tylyltä?

 • Somessa aikuinen kirjoittaa, nuori kuittaa – pistekin on turha ja töykeä

  23.10.2015 Yle Uutiset

  Äiti ja varhaisteini keskustelevat WhatsAppissa. Jälkikasvu vastaa äidin pitkiin sepustuksiin sanalla tai kahdella, välimerkeittä totta kai. Lopuksi vastaus on pelkkä k. Yksi kirjain, koska ok:n kirjoittaminen kestäisi liian kauan. Piste sentään on perässä. Tosin myöhemmin selvisi, että piste viesti ärtymyksestä. Lapsen mielestä jaaritus sai jo riittää.

 • Taiteilija tulosti Wikipedian yli viiden miljoonan sivun kirjasarjaksi – video

  08.07.2015 Yle Uutiset

  Yhdysvaltalainen taiteilija Michael Mandiberg on ladannut koko englanninkielisen Wikipedian kirjoiksi.

 • Näillä tehtävillä peruskoulunsa päättävien kielentuntemusta arvioitiin

  28.04.2015 Yle Uutiset

  Peruskoulunsa päättävien äidinkielen ja kirjallisuuden osaamista arvioitiin keväällä 2014. Tässä näytteitä tehtävistä, joilla nuorten taitoja arvioitiin.

 • Puolipiste – pelottava vai käytännöllinen välimerkki?

  22.12.2014 Yle Uutiset

  Piste ja pilkku ovat hyödyllisiä välimerkkejä, joita suurin osa ihmisistä osaa käyttää oikein. Niiden välimaastossa kelluva puolipiste on puolestaan monille tuntematon ja sen käyttöä pelätään. Puolipisteelle löytyy silti paljon muunkinlaista käyttöä kuin vinkkaava hymiö.

 • Jay-Z on nykyään Jay Z

  19.07.2013 YleX

  Jay Z on päättänyt siistiä taiteilijanimeään ja haluaa siitä jätettävän vastedes väliviivan pois.

 • Kielen huoltoa vai kielenhuoltoa?

  17.07.2013 Oppiminen

  Kielen huoltoa vai kielenhuoltoa?

  Ovatko yhdyssanat hämärä alue? Mihin kohtaan pilkku laitetaan virkkeessä? Kirjoitetaanko eduskunta isolla vai pienellä? Milloin virkkeeseen sopii kaksoispiste ja milloin puolipiste?

 • Tänään vietetään maailman pistekirjoituspäivää

  04.01.2013 Yle Uutiset

  Näkövammaiset lapset oppivat pistekirjoituksen samaan aikaan kuin heidän ikätoverinsa tavallisen kirjoittamisen. Sokeankin kielitaito karttuu lukemalla ja kirjoittamalla.

 • Finnish word for grammar pedants praised

  29.02.2012 Yle News

  The American humour website cracked.com has listed its top pick of words missing from the English language. The all-time foreign word favourite went to the Finnish pilkunviilaaja or “comma nitpicker.”

 • Tänään on maailman pistekirjoituspäivä

  04.01.2012 Yle Uutiset

  Tänään vietetään maailman pistekirjoituspäivää. Suomessa on arviolta 80 000 näkövammaista, joiden arkea helpotetaan pistekirjoitusmerkinnöillä esimerkiksi lääkepakkauksissa. Muissa tuoteryhmissä, kuten elintarvikkeissa kohomerkinnät ovat yhä harvinaisia. Sokeita Suomessa on noin 10 000.

 • Välilyönti, pilkku ja piste

  20.04.2010 Yle Uutiset

  Välilyönnit ovat ilmaisia. Sen sijaan välimerkit, kuten pilkut ja pisteet, tuntuvat maksavan. Sen huomaa varsinkin erilaisilla internetin keskustelusivustoilla, joissa kirjoitettu suomen kieli hakee uusia muotoja.

 • Median oikeakielisyys ruostuu

  15.07.2009 Yle Uutiset

  Kielioppivirheet ovat lisääntyneet joukkoviestimien kielessä. Alan asiantuntijat huomaavat lehdissä, radiossa ja televisiossa entistä useammin virheellistä kielen käyttöä. Sähköisten välineiden siirtyminen internetiin on lisännyt kielioppiongelmia.