Hyppää pääsisältöön

uskonpuhdistus

 • seurakuntapastori auttaa kynttilän sytyttämisessä

  Reformaation 500 juhlavuosi ja evankelisen kirkon vastuu ihmisoikeuksista

  20.12.2017Yhteiskunta
  Rukous on politiikkaa. Kirkko on poliittinen instituutio. Kristittyjen on tartuttava toimeen ja puolustettava ihmisoikeuksia selkä suorana, sanoo saksalaisen Gethsemane-seurakunnan pastori Christian Zeiske.
 • Tutkijat Rose-Marie Peake ja Riikka-Maria Pöllä istuvat Helsingin yliopiston portailla

  Verkostoituneita ranskattaria

  13.11.20171Historia
  1500- ja 1600-luvuilla Ranskassa toimi joukko taitavasti verkostoituneita naisia, joiden sosiaaliset taidot auttoivat paitsi heitä itseään, myös lukemattomia muita kansalaisia. Osa heistä oli oppineita naisia, nunnia tai kurtisaaneja, jotka vaikuttivat pysyvästi Ranskan ja koko Euroopan yhteiskunta- ja kulttuurihistoriaan.
 • Muotokuva Martti Lutherista.

  Martti Luther - kiistelty uudistaja ja väärinymmärretty nautiskelija

  31.10.20171Oppiminen
  Martti Luther oli pappi, teologi ja munkki, joka halusi korjata katolisen kirkon käytäntöjä ja moraalista rappiota. Kritiikki johti lopulta uskonpuhdistukseen ja uuden kirkon syntyyn.
 • Martti Lutherin patsas

  Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

  16.04.20174Oppiminen
  Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän pimeisiin puoliin kuuluu hänen suhtautumisensa juutalaisiin. On vaikea ymmärtää ja hyväksyä, että armosta ja armeliaisuudesta saarnaava ihminen on kirjoittanut kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan – kirjan, jossa kehotettiin polttamaan ja karkottamaan juutalaiset. Vuosisatoja myöhemmin natsit toteuttivat hänen ajatustaan.
 • kaksi nuorta sikaa

  Helmiä sioille - mitä se oikein tarkoittaa?

  13.04.2017Kulttuuri
  Jeesuksen suuhun on sovitettu monenlaisia sanoja. Sitten niitä on tulkittu omiin tarkoituksiin sopivasti.
 • Martti Luther. Maalaus Lucas Cranach the Elder.

  Oliko Martti Luther juoppo? Minne hän naulasi teesinsä? Testaa tietosi!

  02.04.201713Oppiminen
  Arkkipiispa Kari Mäkinen väittää, että suomalainen ateisti on oikeastaan luterilainen ateisti, koska Lutherin opit läpäisevät koko yhteiskunnan. Testaa miten luterilainen sinä olet - tai miten luterilainen ateisti olet!
 • ylikapellimestari Hannu Lintu

  Hannu Lintu: ”Uskonpuhdistus oli paitsi teologinen, myös musiikillinen vallankumous”

  11.01.2017RSO
  Vuosi 2017 on paitsi Suomen itsenäisyyden juhlavuosi, myös uskonpuhdistuksen juhlavuosi. Hannu Lintu kertoo haastattelussaan, miten RSO:n kevätkauden avajaiskonsertin teokset liittyvät uskonnollisuuteen.
 • Aatami ja Eeva verhoavat itsensä lehdillä.

  Seksi ja länsimaat

  11.04.201610Yle Teema
  Kolmeosaisen historiasarjan aiheena on kristinuskon suhde seksiin, sukupuoleen ja seksuaalisuuteen kautta länsimaiden historian. Sarjan juontaa teologian historian tutkija Diarmaid MacCulloch.
 • Helena Juntunen, sopraano

  13.1. Perjantaisarja 7

  05.04.20161RSO
  Kevätkauden avajaiskonsertin ohjelmassa on Mendelssohnin Uskonpuhdistus-sinfonia.Hannu Lintu, kapellimestariHelena Juntunen, sopraano Tommi Hakala, baritoniMusiikkitalon Kuoro, valm. Tapani Länsiö Richard Wagner: Parsifal-alkusoittoFelix Mendelssohn: Sinfonia nro 5 “Uskonpuhdistus”Uuno Klami: PsalmusEnnen konserttia klo 18, Konserttisali: Juhana Cajanuksen “Yxi hengellinen weisu” ja suomen kielen käyttö 1600-luvulla. Puhujana uskonnollisen kielen tutkija, dosentti Maria Ahlholm.Katso ja kuuntele suora lähetys klo 19 alkaen.
 • Henrik VIII Hans Holbein nuoremman maalauksessa

  Henrik VIII nai politiikan ja taiteen perusteella

  22.10.2014Elävä arkisto
  Englantia vuosina 1509–1547 hallinnut kuningas Henrik VIII tunnetaan erityisesti kuudesta avioliitostaan. Eeva Luotosen radio-ohjelmassa ruoditaan Tudor-suvun pitkäaikaisen hallitsijan kahta ensimmäistä avioliittoa. Kai Lehtonen paljastaa, miten kuvataide vaikutti olennaisesti Henrikin naimakauppoihin.
 • Hannu Kivioja Agricolana Suuret suomalaiset -ohjelmassa.

  Mikael Agricolan päivä 9.4.

  07.02.2013Oppiminen
  Mikael Agricolaa (n. 1510-1557) pidetään suomen kirjakielen isänä. Hänen ABC-kirjansa, joka ilmestyi vuonna 1543, sisälsi kristinopin ja lukemisen perusteet. Kirja oli ensimmäinen suomalainen aapinen.
 • Agricolan hahmossa näyttelijä Hannu Kivioja.

  Ensimmäinen koulu ja suomenkielinen aapinen

  30.07.2012Oppiminen
  Suomen ensimmäinen koulu oli Turun katedraalikoulu. Sen tunnetuin opettaja ja rehtori oli Mikael Agricola.
 • Geneven matkailijan kulttuurieväät

  14.06.2012Oppiminen
  Geneve tarjoaa matkailijalle kurkistuksen uskonpuhdistuksen historiaan, kiinnostavia taidenäyttelyitä, laajan valikoiman erilaisia museoita ja inspiroivan, kansainvälisen ilmapiirin.
 • Isä Teemu Sippo katolisen kirkon piispaksi

  08.09.2009Elävä arkisto
  Suomen katolinen kirkko sai ensimmäisen suomalaissyntyisen piispansa 5.9.2009, kun isä Teemu Sippo vihittiin virkaan Turun tuomiokirkossa.