Hyppää pääsisältöön

sankaruus

 • Sankarivirtahevon uskomaton selviytymistarina piiritetyssä Leningradissa

  13.02.2018 Historia

  Satoja tuhansia ihmisiä kuoli nälkään — virtahepo pelastui

  Syksyllä 1941 talvi tulee varhain. Maa saa lumipeitteen jo lokakuun lopulla. Saksalaisten ja suomalaisten sotajoukkojen piirittämän Leningradin taivasta halkovat saksalaisia pommikoneita haravoivat valonheittäjät. Saartorenkaaseen on jäänyt 3,5 miljoonaa siviiliä ja eläintarhan häkissä pommeja säikkyvä afrikkalainen virtahepo. Pian piiritetyssä kaupungissa loppuu ruoka.

 • Synkeysmietteitä, lyhyitä ajatelmia elämän eri aloilta, sekä näkökohtia vaatimattomuuskilp. järjestämiseen

  26.10.2017 Näkökulmat

  Elämänkoulun kovuudesta, vaatimattomuuskilpailusta ja muusta

  Pakko on hyvä kannustin, sanotaan. Vaikka se on huonoin kannustin ikinä! Pakko on huono keksintö sen kannalta, joka ei haluaisi yhtään pakottua. Ja jos pidettäisiin kansalaiskysely, että kuinka monta % haluaa pakottua, niin ei nousisi paljon käsiä kyllä.

 • Ryhmä Haun koirapartio seikkailee Pikku Kakkosessa

  22.12.2015 Lapset

  Suosittu koirapartio seikkailee.

  Ryhmä Haun neljäs kausi alkaa Pikku Kakkosen sunnuntaiaamuissa 2.9.2018.

 • Paavo Nurmi - katoava suomalainen

  31.08.2015 Urheilu

  Kuka vielä muistaa Paavo Nurmea

  Vuosina 1912-1936 yleisurheilussa oli kaksi suurvaltaa. Eniten olympiamitaleja saavuttivat Yhdysvallat ja Suomi. Suomen kymmenistä mitaleista Paavo Nurmi toi kaksitoista: yhdeksän kultaa ja kolme hopeaa.

 • Erilainen muurahaistyttö Caru seikkailee

  27.10.2014 Elävä arkisto

  Kaunis piirroskuvitus on Aivo Taivalvuon käsialaa.

  Piirrostarina muurahaiskeossa syntyneen Caru-tytön seikkailuista on tarina kasvamisesta, erilaisuudesta ja oppimisesta. Tarinan on kirjoittanut Kristiina Taivalvuo ja kaunis piirroskuvitus on Aivo Taivalvuon käsialaa.

 • Syyskuu: Mannerheim-elokuvan ensi-ilta

  14.10.2014 Operaatio Mannerheim

  Syyskuussa koittaa hetki, jota on odotettu pitkään ja hartaasti. Suomen Marsalkka -elokuva esitetään kriitikoille ja toimittajille paria päivää ennen teatteri-ensi-iltaa. Arvioiden määrä on valtava.

 • Tammikuu: Operaatio Mannerheim alkaa

  14.10.2014 Operaatio Mannerheim

  Hanke pyörähtää käyntiin, kun Yle tiedottaa suunnittelevansa kansainvälistä elokuvaa Mannerheimista. Kyseessä on Mannerheimin yksityiselämään keskittyvä elokuva. Mediahuomio on alusta asti laajaa, ja verkkosivujen serveri kaatuu ensimmäisen kerran, mitä pidämme hyvänä merkkinä.

 • Docventures 2. - Leffat ja teemat

  29.08.2014 Docventures

  Katso enemmän, luule vähemmän!

  Katso enemmän, luule vähemmän! Docventuresin toinen tuotantokausi esiteltynä: 8 leffaa, 8 teemaa, 8 alustusta maailmasta.

 • Suomen Marsalkka – The Marshal of Finland

  05.12.2012 Elävä arkisto

  Kenialais-suomalais-virolainen adaptaatio Mannerheimista

  Suomen Marsalkka on kenialais-suomalais-virolainen adaptaatio Gustaf Mannerheimin elämästä. Afrikkalaiseen tarinankerrontaan perustuva elokuva kertoo yksinäisestä miehestä sankarimyytin takana.

 • Gagarin Helsingin festivaalin tähtenä 1962

  07.04.2011 Elävä arkisto

  Gagarin oli suuri tähti ja neuvostojärjestelmän propagandava

  Helsingin nuorisofestivaaleilla elokuussa 1962 Gagarin oli suuri tähti ja neuvostojärjestelmän propagandavaltti. Järjestäjien mukaan hänen lentonsa merkitsi "koko maailman nuorille heidän unelmiensa täyttymystä ja uuden aikakakauden alkua".

 • Kirje isältä kertoi evakkoperheestä uuden edessä

  23.09.2009 Elävä arkisto

  Heidi Köngäksen kiitetty ohjaus vuodelta 2003

  Kolmiosaisen, vuonna 2003 valmistuneen draaman keskiössä on teräväkielinen Anni Suokas, joka joutuu kesällä 1944 sodan jaloista evakkoon neljän lapsensa, lehmän ja anopin kanssa. Vastaanotto uudella paikkakunnalla ei ole lämmin. Kiitetyn draaman ovat käsikirjoittaneet Eve ja Laila Hietamies ja sen on ohjannut Heidi Köngäs.

 • Täällä Pohjantähden alla — valitut palat

  07.08.2009 Elävä arkisto

  Sinisalo, Hyttinen ja Linna esittävät otteita

  Väinö Linnan Täällä pohjantähden alla -trilogiasta tuli 1960-luvulla suomalaisuuden suuri tarina. Veikko Sinisalo, Harri Hyttinen ja kirjailija itse esittävät otteita suurromaanista.

 • Sotaerakko

  06.04.2009 Elävä arkisto

  Elokuva Sotaerakko pohjautuu tositapahtumiin

  Rauni Mollbergin ohjaama tv-elokuva Sotaerakko perustuu talvisodan aikaisiin tositapahtumiin. Itärajan pinnassa asuvaa väestöä evakuoidaan vauhdilla, mutta lähtökäsky ei tavoita kaikkia.

 • Alussa oli suo, kuokka ja Jussi, mutta Pentinkulmalla oli myös vahvoja naisia

  17.03.2009 Elävä arkisto

  Pentinkulmalla on myös vahvoja naisia.

  Alussa oli suo, kuokka ja Jussi, mutta Pentinkulmalla oli myös vahvoja ja värikkäitä naisia. Väinö Linnan teoksiin pohjautuva "Pentinkulman naiset" on väkevä ja herkkä yhden naisen teatteriesitys. Näyttelijä Kirsi-Kaisa Sinisalo esittää näytelmän kaikkia henkilöitä.

 • Sankarien Suomi

  10.03.2009 Elävä arkisto

  Runeberg synnytti tarinoissaan Suomen sodan sankarit. Talvi- ja jatkosodassa sotilaat tekivät sen itse.

 • Kolme valhetta on kertomus hiihtourheilusta ja siitä, kun käry käy

  09.02.2009 Elävä arkisto

  Elokuva hiihdon pimeästä puolesta

  Tv-elokuva Kolme valhetta on täysin kuvitteellinen kertomus Suomen puhtaan hiihtourheilun pimeästä puolesta. Vai onko tämä vain kuvitelmaa Lahden MM-hiihtojen dopingskandaalien jälkeen?

 • Kristian Smedsin Tuntematon sotilas

  06.02.2009 Elävä arkisto

  Kristian Smedsin sovitus Väinö Linnan Tuntemattomasta puhutteli voimallisesti myös niitä, jotka eivät näytelmää nähneet. Kansallisteatterissa taltioitu esitys nähtiin televisiossa vuonna 2009.

 • Tv-elokuvassa "1943 Elokuu" puntarissa ovat sodan raadollisuus ja mielekkyys

  18.12.2008 Elävä arkisto

  Perhesuhteet ja sodan mielekkyys puntarissa

  Perhesuhteet ja sodan mielekkyys joutuvat puntariin, kun Lahtisen veljekset Matti, Eino ja Väpi kokoontuvat vanhan äitinsä hautajaisiin. Eletään jatkosodan kesää 1943, jolloin sodan raadollisuus on osa kaikkien arkea.

 • Valtapeliä elokuussa 1940 ja kuhinaa Saksan suuntaan

  29.09.2008 Elävä arkisto

  Veijo Meren käsikirjoittama elokuva Suomen lähihistoriasta.

  Kuka johti Suomea syksyllä 1940? Kuka antoi luvan siihen, että saksalaiset sotilaat ilmestyivät Suomen maaperälle? Mikä oli Mannerheimin rooli? Eikö presidentti Kallio tiennyt asiasta mitään? Veijo Meren käsikirjoittama tv-elokuva ”Valtapeliä elokuussa 1940” käy läpi maan lähihistorian tärkeitä tapahtumia.

 • Sujut on kertomus sotakesästä, jolloin rintama romahtaa

  29.04.2008 Elävä arkisto

  Veijo Meren romaaniin pohjautuva kertomus sotakesästä 1944.

  Veijo Meren romaaniin pohjautuva elokuva Sujut on kertomus sotakesästä 1944, jolloin rintama on romahtamassa ja Suomen armeija joutuu ylivoiman edessä perääntymään.

Sivut