Hyppää pääsisältöön

musiikinteoria

 • Säveltäjä ja yrittäjä Perttu Pölönen, 23, nauttii kritiikistä eikä pelkää epäonnistumista: "Tykkään siitä, että joskus hävettää"

  19.03.2018 Puoli seitsemän

  Pölösen maailmanvalloitus alkoi sävelkellolla.

  Aina kun tuntuu siltä, että nyt en osaa tai en tiedä mitä tehdä, on hyvässä tilanteessa. Silloin on nimittäin mahdollisuus oppia. Näin uskoo monilahjakas säveltäjä ja yrittäjä Perttu Pölönen.

 • Nuottiavaimet

  26.11.2015 Orkesterikone

  Nuottiavaimet

  Nuottiavaimet

 • Sävelkorkeudet

  26.11.2015 Orkesterikone

  Sävelkorkeudet

  Sävelnimet ovat suomeksi melkein kuin aakkoset. Sävel c aloittaa aina uuden oktaavin. Sävelnimen korottamiselle, alentamiselle ja palauttamiselle on omat merkkinsä.

 • Nuottiarvot ja tauot

  26.11.2015 Orkesterikone

  Nuottiarvot ja tauot

  Nuottiarvo eli sävelen kesto määräytyy nuotin ulkonäön perusteella. Pitkien nuottien pää on rengas, ja lyhyillä nuoteilla on erilaisia väkäsiä varren jatkeena.

 • Rytmioppia

  26.11.2015 Orkesterikone

  Rytmioppia

  Nuotinluku alkaa avaimen lisäksi tahtiosoituksen lukemisesta. Sen avulla selviää tahdin pituus ja koko idea musiikin rytmittämisestä.

 • Duuri ja molli

  26.11.2015 Orkesterikone

  Duuri ja molli

  Duuri-molli-tonaalisuudessa asteikon sävelillä on niiden sijainneista riippuva ja kiinteänä pysyvä suhde musiikin alkupisteeseen. Tämä piste on perussävel tai perussointu eli toonika.

 • Modaalisuus

  26.11.2015 Orkesterikone

  Modaalisuus

  Sävellajisuus voi olla muutakin kuin duuri–molli-tonaalisuutta. Länsimaista taidemusiikkia hallitsi ennen 1600-lukua modaalisuus. Moodeja eli kirkkosävellajeja käytettiin esimerkiksi gregoriaanisessa musiikissa.

 • Intervallit

  26.11.2015 Orkesterikone

  Intervallit

  Sävelkorkeuksien välisiä eroja kutsutaan intervalleiksi. Intervalli voi olla joko peräkkäisten tai yhtä aikaa soivien sävelten välinen mitta.

 • Soinnut

  26.11.2015 Orkesterikone

  Soinnut

  Sointu on vähintään kolmen sävelen kokonaisuus. Sävelten lukumäärän mukaan sointuja kutsutaan esimerkiksi kolmi- ja nelisoinnuiksi. Niillä on lisäksi omat käännösmuotonsa.

 • Partituuri

  26.11.2015 Orkesterikone

  Partituuri

  Kapellimestari näkee partituurista, mitä orkesterin eri soittimet soittavat. Partituuriksi nimitetään vähintään kolmen nuottiviivaston yhdistelmänuottia.

 • Suhteelliset tempot

  26.11.2015 Orkesterikone

  Suhteelliset tempot

  Laajamuotoisissa musiikkiteoksissa, kuten sinfonioissa ja konsertoissa, tempot vaihtelevat. Säveltäjät korostavat vastakohtia ja nimeävät eri osia tempojen nimillä.

 • Muita esitysmerkintöjä

  26.11.2015 Orkesterikone

  Muita esitysmerkintöjä

  Musiikkinotaatio ohjaa esittämistä tempomerkintöjen lisäksi muun muassa agogiikka- ja artikulaatiomerkintöjen avulla.

 • Sävellysmuodot ja -tyypit

  26.11.2015 Orkesterikone

  Sävellysmuodot ja -tyypit

  Muoto on säveltäjän tekemä musiikkiarkkitehtuuri. Musiikinteorian avulla muotoja tunnistetaan ja luokitellaan. Muotoanalyysi jäsentää teoksia.

 • Jazzlegenda Bill Evans vierasti musiikkinsa liikaa pohtimista

  17.04.2013 Elävä arkisto

  Bill Evans keikalla olohuoneessa

  Lokakuun koleus jäi ikkkunan taa, hymy oli herkässä ja tunnelma käsinkosketeltava, kun jazzsuuruus Bill Evans trioineen heitti pienen, mutta täysipainoisen yksityiskeikan lauttasaarelaiskodissa vuonna 1969.

 • Ti-Ti Nallen kaverit

  22.12.2010 Elävä arkisto

  Lapset sukeltavat musiikin maailmaan Ti-Ti Nallen johdolla.

  Lapset sukeltavat musiikin maailmaan Riitta Korpelan ja Ti-Ti Nallen johdolla. Laulujen ja leikkien aiheissa vilisevät talviset ja jouluiset aiheet.

 • Ti-Ti Nallen talossa tapahtuu

  13.07.2010 Elävä arkisto

  Ti-Ti Nalle opetti musiikin alkeita leikkien ja laulaen.

  Riitta Korpela ja lapset opettelevat musiikin alkeita leikkien ja laulaen. Lauluja syntyy niin rannalla rokkaamisesta kuin siivoamisestakin.

 • Ti-Ti Nallen talossa

  28.01.2010 Elävä arkisto

  Lapset tutustuvat musiikin maailmaan leikkien ja laulaen Riitta Korpelan toimiessa leikittäjänä.

 • Virtasesta Vivaldiksi

  12.08.2009 Elävä arkisto

  Tämä musiikinteorian kuntokoulu lupasi antaa taviskatsojalle vahvat eväät musiikin maailmaan viidessä osassa. Oppi meni ainakin herra Virtasen päähän.

 • Viuluviikari-ilmiö innoitti tv-katsojatkin musiikin maailmaan

  06.08.2009 Elävä arkisto

  Koko ohjelmasarja katsottavissa Areenassa

  Opetusohjelmiemme kirkkaimpia klassikoita on Viuluviikarit musiikkimaassa, missä katsoja sai aitiopaikalta seurata lasten musikaalista kehitystä. Huippusuositun sarjan taustalta löytyi Géza Szilvayn uraauurtava työ musiikkikasvattajana: tv-julkisuus toi näkyväksi metodin, jolla hänen viuluopppilaansa edistyivät ilmiömäisellä vauhdilla.