Hyppää pääsisältöön

mustalaismusiikki

 • Tällä kertaa barokkiin yhdistetään mustalaismusiikkia

  23.03.2018 Klassinen

  Levyarvostelu

  Barokkimusiikkiin ja periodityyliin on vuosien mittaan keksitty yhdistää ainakin kansanmusiikkia, nykymusiikkia ja jazzia. Nyt gambisti Vittorio Ghielmi yhtyeensä Il Suonar parlanten kanssa on keksinyt yhdistää siihen mustalaismusiikkia. Alpha Classicsin julkaisema levy ei yritäkään olla autenttinen tai kulttuurisesti puhdas, vaan tavoittaa musiikkien väleistä uusia sävyjä vapautuneella otteella.

 • Jazzkitaristi Olli Soikkeli tekee uraa New Yorkissa: Suomalainen jazzmuusikko on siellä erikoinen ilmestys

  18.07.2016 Yle Uutiset

  Mustalaisjazzia soittava kitaristi on soittanut ammatikseen New Yorkissa kaksi vuotta. Maailman jazz-pääkaupungissa kilpailu on kovaa, mutta 25-vuotiaalle suomalaiselle kitarataiturille on ollut kysyntää. Olli Soikkeli tekee vuodessa 250 keikkaa.

 • Mustalaisjazz-kitaroita Django Reinhardtin hengessä – käsityöläinen löysi markkinaraon maailmalta

  21.11.2015 Yle Uutiset

  Ari-Jukka Luomarannan kotipihan verstaalta Kokkolasta lähtee maailmalle kysyttyjä mustalaisjazzkitaroita. Tyylin harrastajat ovat valmiita satsaamaan laadukkaaseen soittimeen, jopa soimattomaksi rakennettuun harjoituskitaraan.

 • Kauas pilvet karkaavat -laulaja juhlii 70-vuotispäiväänsä

  30.08.2015 Yle Uutiset

  Markus Allan nousi huipulle 1960-luvun alussa, ja ura jatkuu edelleen. Aki Kaurismäen kanssa yhteistyötä tehnyt 70-vuotias laulaja on ehtinyt niin Cannesiin kuin New Yorkin Carnegie Halliin.

 • Mustalainen laulaa mollissa

  25.08.2015 Elävä arkisto

  Laulu ja musiikki kuuluvat vahvasti romanikulttuurin.

  Laulu ja musiikki kuuluvat vahvasti romanikulttuurin. Lähes jokainen mustalainen laulaa, ja moni laulaa todella hyvin. Mustalaisen laulu on usein alakuloista ja valittavaa.

 • Mustalaismiehen sai 1600-luvulla hirttää ilman oikeudenkäyntiä

  21.08.2015 Elävä arkisto

  Romaneja vainottiin vuosisatojen ajan.

  Vielä 1700-luvun alussa Suomessa oli voimassa laki, joka määräsi, että mustalaismiehen sai hirttää ilman oikeudenkäyntiä. Vaikka tätä Ruotsin valtakunnassa vuonna 1637 säädettyä ”hirttolakia” ei sovellettu käytäntöön, kertoi se asenteista. Kiertolaiselämää viettäviä mustalaisia karsastettiin, vainottiin ja vihattiin.

 • Kalottjazz & blues -festivaaleilla useita kevyen musiikin tähtiä – myös nuoret vahvasti esillä

  11.05.2015 Yle Uutiset

  Tornio-Haaparanta kaksoiskaupungissa jatsaillaan ja tunnelmoidaan bluesin kera kesällä jo 32. kerran.

 • Gypsy Caravan – Romanien tie

  07.05.2015 Yle Teema

  Romanimusiikin Buena Vista Social Club!

  Romanimusiikin Buena Vista Social Club: värikäs musiikkielokuva neljästä maasta tulevien romanimuusikkojen yhteisestä kiertueesta Pohjois-Amerikassa. Mukana romanimusiikin supertähti Esma Redžepova, intialaisen Bachu Khanin yhtye Maharaja, romanialaiset Fanfare Ciocarlia ja Taraf de Haïdouks sekä Antonio el Pipan flamencoryhmä.

 • Laulaja Armi Flink: Romanipuvusta en luovu, vaikka se estäisi menestykseni

  22.12.2014 Yle Uutiset

  Laulaja Armi Flinkille on tarjottu laulukeikkaa pyytäen, että hän pukeutuisi toisella tavalla. Kun hän ei ole suostunut, tarjous on peruttu. Flink aikoo ennakkoluuloista huolimatta jatkaa uraansa laulajana omana, romaniasuisena itsenään.

 • Romanilaulujen tallentaja Hilja Grönfors sai Suomi-palkinnon

  04.12.2014 Yle Uutiset

  Suuruudeltaan 22 0000 euron Suomi-palkinnot on jaettu ansioituneille taiteilijoille. Palkittujen joukossa on lahtelainen laulaja, joka saa kiitosta romanien kulttuuriperinteen keräämisestä ja tallentamisesta.

 • Onni Gideonin havaijinkitara vonkui varhaisrockiakin

  25.11.2014 Elävä arkisto

  Jazzmies teki Suomen ensimmäisen rocklevyn.

  Tv:n ensimmäinen lapsisukupolvi oppi tuntemaan Onni Gideonin Sirkus Papukaijan valtavahousuisena klovnina. Maskin taakse kätkeytyi pitkän linjan musiikkimies, joka 1950-luvulla johti yhtä maan parhaista tanssiorkestereista. Hän oli myös havaijinkitaransoiton pioneeri, jonka nimiin on kirjattu maan ensimmäinen rock-levytys.

 • Flamencon filosofiaa ja tunnetta Andalusiasta Suomeen

  18.09.2014 Elävä arkisto

  Etelä-Espanjassa elää voimakas flamencoperinne. Tämä musiikista, runoista ja filosofiasta ammentava tanssilaji on erityisesti alueen romanien ominta perinnettä. Suomessa flamencon askellus alkoi viimeistään 1960-luvulla, mutta suosituksi tanssiharrastukseksi se nousi 1990-luvulla.

 • Kaalengo Jambiba! Kaikki mitä ikinä halusit tietää romanien musiikista

  29.08.2014 Elävä arkisto

  Kari Huttusen vuonna 1971 toimittama radiosarja.

  Kari Huttusen vuonna 1971 toimittama radiosarja pureutui romanimusiikin vaiheisiin aina 1000-luvun Intiasta 1970-luvun Suomeen. Tarinaa kuljettavat Huttusen sekä tämän vaihtuvien vieraiden tallentamat musiikkinäytteet kansanryhmän kirjavasta musiikista. Kaalengo Jambiba tarkoittaa romanien musiikkia, joka on elämää ja romanien elämä on musiikkia.

 • Markus Allan esiintyy Pyhällä Kaurismäki-tunnelmissa

  11.07.2014 Yle Uutiset

  Yli 50 vuotta uraa tehnyt laulaja Markus Allan esiintyy Pyhä Unplugged -tapahtumassa Kaurismäki-hengessä. Ulkoilmakonsertissa Aittakurussa hän esittää musiikkia muun muassa Kauas pilvet karkaavat -elokuvasta.

 • Flamenco-legenda Paco de Lucía kuollut

  26.02.2014 Yle Uutiset

  Espanjalaista Paco de Lucíaa pidetään yhtenä kaikkien aikojen merkittävimmistä flamencomuusikoista.

 • Hortto Kaalo - edelleen matkalla

  14.04.2013 Yle Uutiset

  Vuonna 1969 perustettu mustalaismusiikkiorkesteri on voimissaan. Meneillään on juhlakiertue.

 • Hortto Kaalo, mustalaismusiikin klassikko

  05.10.2012 Yle Uutiset

  Mustalaisyhtye Hortto Kaalolla on takana on 40 vuotta keikkailua. Hiljaisten vuosien jälkeen bändillä on jälleen kysyntää.

 • Romanimusikaali kannustaa suvaitsevaisuuteen

  17.08.2012 Yle Uutiset

  Monilla on edelleen ennakkoluuloja romaneja kohtaan. Turun seudulla vapaaehtoisista koostuva ryhmä esittää tarinaa romanien historiasta. Samalla tuetaan syrjäytymisvaarassa olevia nuoria ja kannustetaan kohtaan erilaisuutta.

 • Kulttuuria

  14.06.2012 Oppiminen

  Flamenco - voimakkaita tunteita ja rytmejä

  Flamenco on Etelä-Espanjasta, Andalusiasta, peräisin olevaa tulista ja vahvarytmistä laulua, tanssia ja musiikkia. Flamenco on kulkeutunut Espanjaan luultavasti mustalaisten mukana. Lisäksi se on saanut vaikutteita sekä maureilta että juutalaisilta.

 • Hopijast on silat minun varsani eessä

  26.03.2012 Yle Uutiset

  Hilja Gröfors, Valtteri Bruun ja Kiureli Sammallahti on kova kolmikko. Laulaja, kitaristi ja haitaristi ottavat yleisönsä kaiholla ja kaipauksella. Oulun musiikkijuhlien päätösklubilla mustalaismusiikin ykköstähteä oli kuulemassa vain satakunta kiinnostunutta. Se ei tahtia haitannut.

Sivut