Hyppää pääsisältöön

stalinismi

 • Stalinin varastama nuoruus

  10.10.2017 Dokumentit

  Jelena Markova menetti nuoruutensa Stalinin vankileirillä

  Mikäli kohtalo etenisi aina todennäköisimmän vaihtoehdon mukaan, Jelena Markova olisi ollut kuolleena jo vuosikymmeniä. Markova on selvinnyt hengissä Ukrainan saksalaismiehityksestä, sodasta, Stalinin vankileireistä ja karkotuksesta. Nyt Moskovassa asuva 94-vuotias Markova ihmettelee, kuinka miljoonia ihmisiä tapattaneesta Stalinista puhutaan nyky-Venäjällä taas myönteiseen sävyyn.

 • Venäläinen runoilija Jevgeni Jevtušenko on kuollut

  01.04.2017 Yle Uutiset

  Runoilija kuoli 84 vuoden iässä Yhdysvalloissa.

 • Researcher: Communist teaching experiment much broader than thought

  06.05.2016 Yle News

  New research has shown that a controversial 1970s experiment aimed at inserting communist propaganda into Finnish teaching syllabuses was much more widespread than originally thought. The researcher says that this experiment in Pirkkala was the result of systematic attempts by left social democrats to get Marxist material into Finnish school books.

 • Tammikuun kihlaus yhdisti Suomen kansaa mutta ärsytti Neuvostoliittoa

  15.01.2016 Elävä arkisto

  Tammikuun kihlaus yhdisti työnantajat ja työntekijät

  Suomen työnantajain keskusliitto STK antoi 23. tammikuuta 1940 julkilausuman, jossa se tunnusti ammattiliitot ja keskusjärjestö SAK:n neuvotteluosapuoliksi työmarkkinoita koskevissa kysymyksissä.

 • Kansanedustajien jäähyväiset Ajankohtaiselle kakkoselle: "Kiitos, kun olet ollut meidän seuranamme"

  15.12.2015 Yle Uutiset

  Ajankohtaisen kakkosen viimeinen suora lähetys nähdään tänään. Ohjelma on liikkunut 46 vuoden mittaisella taipaleellaan niin kansan kuin vallanpitäjienkin parissa. Näin kansanedustajat muistelevat suhdettaan Suomen kauimmin jatkuneeseen ajankohtaisohjelmaan.

 • Žižek ja elokuvan kätketty ideologia

  01.12.2015 Yle Teema

  Ainutlaatuista elokuva-analyysiä Tappajahaista Titaniciin

  Kulttuuriteorian Elvikseksi kutsuttu Slavoj Žižek analysoi ainutlaatuiseen tapaansa Hollywood-elokuvia Sound of Musicista Titaniciin komeassa dokumenttielokuvassa The Pervert's Guide to Ideology. Žižek ottaa käsittelyyn niin natsien ja Stalinin propagandaelokuvat kuin Tappajahain ja Batmanin.

 • Albania – erakko vastoin tahtoaan

  05.06.2013 Elävä arkisto

  Ylen toimittaja pääsi Albaniaan 1982.

  Vuonna 1982 toimittaja Raija Valta pääsi tutustumaan Albaniaan. Muinaisten illyrialaisten jälkeläisten asuttaman maan tuleminen eurooppalaisten valtioiden joukkoon oli ollut hidasta, hän sai huomata. Matkalta syntyi kaksi reportaasiohjelmaa täynnä hienoa ja harvinaista ajankuvaa eristäytyneestä Albaniasta.

 • Kaksoiskotkan kansa matkalla demokratiaan

  08.05.2013 Elävä arkisto

  Kommunismi kaatui Albaniassa vuonna 1991. Silloin alkoi tuon salaperäisen ja eristäytyneen maan tie kohti demokratiaa.

 • Putin: Venäjällä ei ole stalinismia - mutta kuria ja järjestystä tarvitaan

  25.04.2013 Yle Uutiset

  Venäjän presidentti vastasi kansalaisten kysymyksiin vuosittaisessa kyselyohjelmassa. Putinin mukaan Venäjällä ei ole poliittisia vankeja.

 • Timoshenko syyttää Janukovitshia sairaalan korkeista säteilyarvoista

  13.09.2012 Yle Uutiset

  Timoshenko ei paljasta, mistä hän on saanut säteilyä mittaavat laitteet. Hänen mukaansa maan istuva presidentti on ottanut käyttöönsä stalinistiset metodit.

 • Stalinismin uhrit (64/100)

  25.08.2012 Yle Uutiset

  Valkoiset ristit valtiopäivätalon viereisen puiston aidassa muistuttavat Saksan toisen diktatuurin uhreista.

 • Itäsaksalainen unelma (42/100)

  15.07.2012 Yle Uutiset

  Berliinistä lyhyen ajomatkan päässä sijaitsevasta Eisenhüttenstadtista rakennettiin 1950-luvun alussa sosialistinen mallikaupunki. Tyylikäs, puhdaspiirteinen ja leveiden katujen keskusta-alue tekee edelleen suuren vaikutuksen. Kaupunkirakenteen mahtipontisuus muistuttaa ajoista, jolloin läheinen terästehdas työllisti kymmeniätuhansia ihmisiä. Entisöityjä taloja asuttavat nyt pääosin työttömät ja eläkeläiset. Nuoret ovat lähteneet työn ja elämän perässä länteen ja läheiseen Berliiniin. Asukasluku on pudonnut Saksojen yhdistymisen jälkeen 60 000:sta noin 30 000:een. Kaupungin nimeksi suunniteltiin ensin Karl Marx -kaupunkia, mutta se vaihdettiin Stalin -kaupungiksi. Kun Stalinista tuli epäsuosittu, niin kaupunki nimettiin Eisenhüttenstadtiksi. Terästehdas myytiin Saksojen yhdistyttyä belgialaiselle terästehtaalle, mikä fuusioitui 2006 maailman suurimman teräksen valmistajan, intialaisen Mittal Steel Companyn kanssa.

 • Kansan valitsemia toimittajia Tiedonottajaan?

  11.05.2011 Yle Uutiset

  Äskettäin (4.5.2011) kaupunkilehti Uusi Lahti julkaisi perussuomalaisten Hämeen piirin tiedotteen. Siinä todetaan paksulla painettuna seuraavaa: "Toimittajia ei ole vaaleilla valittu, heillä ei ole kansan luottamusta takanaan." Professori Tauno Tiusanen kummeksuu Suunvuorossaan perussuomalaisten näkemystä sananvapaudesta.

 • Arabimaiden kumous

  08.02.2011 Yle Uutiset

  Olen tässä journalistisessa ammatissani aina pyrkinyt välttämään viittaamista omiin vanhoihin kirjoituksiini ja juttuihini, olivatpa arvioni niissä osoittautuneet oikeiksi tai, niin kuin usein on käynyt, menneet täysin metsään. Tällä kertaa aloitan kuitenkin pienellä poikkeuksella tästä muuten hyvin kannatettavasta periaatteesta, kirjoittaa Hannu Reime kolumnissaan.

 • Vaasan kaupunginteatterilla vilkas vuosi

  05.01.2011 Yle Uutiset

  Vuoden 2010 katsojaluvut nousivat edellisvuodesta 3 000 katsojalla. Vuoden katsotuin esitys oli edelliskaudelta jatkanut komedia Luolamies.

 • Lev Trotski kiinnostaa aina vaan

  29.06.2010 Yle Uutiset

  Tänä kesänä tulee kuluneeksi 70 vuotta Venäjän vallankumouksen tärkeimpiin johtajiin kuuluneen Lev Trotskin murhasta. Tämänviikkoinen tiistaikolumnistimme Hannu Reime pohtii murhan taustaa ja tekijöiden motiiveja.

 • Portsareiden voimankäyttö kiinnosti nettikommentoijia

  18.06.2010 Yle Uutiset

  Vartijat ja järjestyksenvalvojat ovat huolissaan oikeusturvastaan. Kenttämiesten mukaan varsinkin voimankäyttö- ja hätävarjelutilanteiden osalta tuomioistuimet eivät ymmärrä katujen todellisuutta. Nettikommentoijia kiinnosti portsareiden ja poliisin välinen työnjako. Minkälaisia valtuutuksia portsareilla on tätä nykyä?

 • McDonald'sin Italia-purilaishanke puistattaa ruokakriitikoita

  05.02.2010 Yle Uutiset

  Pikaruokaketju McDonald's ja Italian hallitus ovat kehitelleet erityisen Italia-hampurilaisen, joka valmistetaan italialaisista raaka-aineista maan lipun väreissä. Ruokakulttuurin vaalijoille purilaishanke on aiheuttanut vatsanväänteitä.

 • Itäblokin lyhyt historia

  17.11.2009 Yle Uutiset

  Berliinin muurin murtumisen ja kommunismin romahtamisen muistelemisesta saattaa saada sellaisen käsityksen, että Neuvostoliitto ja koko itäblokki olisivat pysyneet muuttumattomina koko olemassaolonsa ajan.Ulkomaantoimittaja Hannu Reime kertoo ajatuksista, joita Euroopan tapahtumat 20 vuotta sitten ovat hänen mielessään herättäneet.

 • Latvia muistelee sekä Stalinin että natsien uhreja vuosipäivänä

  17.07.2009 Yle Uutiset

  Latvian parlamentti on päättänyt vuosittaisesta muistopäivästä yhtä aikaa stalinismin ja natsien uhreille. Päätöksen odotetaan ärsyttävän Venäjää.

Sivut