Hyppää pääsisältöön

terveyden edistäminen

 • Väärinkäsitys: Lääketieteelliset hoidot ratkaisevat terveysongelmat

  31.12.2015 Tiede

  Luulot pois -sarjassa tutkijat korjaavat väärinkäsityksiä.

  Kysyimme tutkijoilta, minkä väärinkäsityksen he haluaisivat korjata. Lääketieteen tohtori Riitta Luoto haluaa puuttua sairauksien syihin.

 • Tehottomat hoidot, turhat lääkkeet?

  23.11.2015 Akuutti

  Professori Teppo Järvinen kritisoi hoitokäytäntöjä

  Professori, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Teppo Järvinen kyseenalaistaa terveydenhuollon nykykäytäntöjä. Ovatko kaikki vakiintuneet hoitomuodot todelliseen tietämykseen perustuvia? Kuinka paljon leikataan ja lääkitään varmuuden vuoksi?

 • Kolme tehoyrttiä

  11.08.2015 Puoli seitsemän

  Kolme helppoa tehoyrttiä

  Loppukesällä ja syksyllä ehtii hyvin kerätä yrttejä talven varalle. Elokuussa nokkosen siemenet ovat parhaimmillaan. Myöhemmin syksyllä tyrnin lehdet ja voikukan juuret pursuilevat tehoaineita. Jutussa ohjeita ja vinkkejä tehoyrttien keräämiseen ja käyttöön.

 • Hämmästy maailmasta: Kehu parsaa mutta älä kiellä hampurilaista

  29.05.2015 Tiede

  Hämmästy maailmasta: Kehu parsaa, älä kiellä hampurilaista

  Jos haluat neuvoa muita syömään terveellisesti, keskity kertomaan hyödyistä sen sijaan, että alat esitelmöidä ruokapöydässä epäterveelliseen ravinnon vaaroista. Näin kehottavat yhdysvaltalaistutkijat, jotka perehtyivät ravinnon terveellisyyttä käsitteleviin tutkimuksiin sekä niiden käytännön vaikutuksiin ihmisten toiminnassa.

 • Kuusi kuvaa kansanterveysmies Jussi Huttusen elämästä

  13.11.2014 Elämä

  Jussi Huttusen elämä kuudessa valokuvassa

  Kansanterveysmies Jussi Huttunen katsoo elämäänsä kotialbuminsa kautta. Kuvista kumpuaa ensimmäisiä muistoja sodanajalta, urheilusta, vaimon löytymisestä ja tiiviistä työnteosta. Mutta puuttuvassa kuvassa siintää lastenlapsien lapset.

 • Kokki Kolmonen tarkastaa Finnairin lentokoneruoan

  29.10.2014 Elävä arkisto

  Aterioissa ja myös niiden esillepanoissa oli eroja.

  Keittiömestari Jaakko Kolmonen vieraili vuonna 1986 Finnairin catering-palveluiden tiloissa. Tarjoiltavissa aterioissa ja myös niiden esillepanoissa oli eroja, jotka riippuivat asiakkaiden matkustusluokasta ja lentojen reiteistä.

 • Ryhtiliikkeitä päätteen ääressä romahtaneille

  02.09.2014 Vapaa-aika

  Oletko sinäkin romahtanut? Selkävaivoja esiintyy joka viidennellä eli noin miljoonalla suomalaisella vuosittain. Toimittaja hakee apua romahtaneeseen ryhtiinsä ja niskakipuihin Fustra-harjoittelusta.

 • Sairaalaklovnin työ on vakavaa pelleilyä

  22.07.2014 Elävä arkisto

  Mitään hassuttelua ja pelleilyä taiteenlaji ei ole.

  Kun lapsi on vakavasti sairas, hymyn huulille voi tuoda sairaalaklovni. Mitään kevyttä hassuttelua ja pelleilyä taiteenlaji ei kuitenkaan ole: työtä tehdään tietäen, että vuoteessa makaava pikkupotilas ei välttämättä pääse enää omaan sänkyyn nukkumaan.

 • Machokulttuuri hävitti Bolivian kätilöt

  24.06.2014 Elävä arkisto

  Ulrika Rehnström työskentelee saadakseen kätilöt Boliviaan.

  Boliviassa synnyttäminen on hengenvaarallista, koska maassa ei ole juuri lainkaan kätilöitä. Tilannetta yrittää parantaa YK:lle työskentelevä suomalainen Ulrika Rehnström kollegoineen.

 • Minkä näköinen pilleri on paras?

  25.03.2014 Tiede

  Keltaista masennukseen, punaista piristykseen. Ei ole yhdentekevää, minkä värisen pillerin pistät suuhusi, varsinkin jos kyse on plasebolääkkeestä. Kysyimme sivuillamme, minkä väriset lääkkeet tepsivät tehokkaimmin mihinkin vaivaan. Lue, millaiset tulokset saimme.

 • Onnistuuko kuukausi ilman sokeria?

  10.03.2014 Tiede

  Sokerin vähentämisestä puhutaan paljon. Päätin testata, mitä se käytännössä todella tarkoittaa. Lupasin olla kuukauden ilman sokeria.

 • Kansanterveyslaki toi terveyskeskuksen joka kuntaan

  13.01.2014 Elävä arkisto

  Vuoden 1972 laki määritteli kunnille paljon uusia tehtäviä.

  Uusi kansanterveyslaki määritteli kunnille paljon uusia tehtäviä vuonna 1972. Joka kuntaan tuli terveyskeskus. Samoin sairaankuljetus, hammashoito ja kouluterveydenhoito oli järjestettävä kunnallisesti.

 • Vauvakin sai tupakan huulilleen Kuntotoimiston tietoiskussa

  18.06.2013 Elävä arkisto

  Tietoisku tupakan vaaroista 1976

  Tietoiskussa pohditaan miten ihmisestä tulee tupakoija. Olisiko syynä sikiön altistuminen raskausajan tupakoinnille? Entäpä sitten teini-ikäisen nuoren kapina tai savuisen yhteiskunnan vertaispaine?

 • Kun karppaus nousi kansansuosioon

  12.06.2012 Elävä arkisto

  Kaikkein pahinta ovat pasta, peruna, puuro ja leipä. Karppaajat ovat uskoneet tähän jo pitkään. He jättävät turhat hiilihydraatit, syövät eläinrasvoja - ja kertovat voivansa hyvin, ja vielä laihtuvatkin.

 • Suomalaisen äijän kuntoremontti

  23.05.2012 Elävä arkisto

  Valistusta vuodelta 1974.

  Epäterveellinen ruokavalio, epäterveet ruokailuajat ja puutteellinen liikunta johtavat sairaaksi ihmiseksi. Valistavan ohjelmasarjan esimerkkihenkilöinä on kolme aikuista suomalaista miestä, jotka raatavat raskaassa työssä, eivätkä ole aikaisemmin kiinnittäneet huomiota terveellisiin elämäntapoihin.

 • Kuntokakkonen – liikuntavalistusta 70-luvulta

  19.03.2012 Elävä arkisto

  Lasse Viren ja Riitta Väisänen kertovvat elämäntavoistaan.

  Suomen Kuntourheiluliiton valistusohjelma Kuntokakkonen valisti katsojille liikunnan ja terveellisen ravinnon ilosanomaa 70-luvun lopulla. Terveellisistä elämäntavoistaan kertoivat mm. juoksija Lasse Viren ja Miss Eurooppa Riitta Väisänen.

 • Helmeilevä hymy

  17.02.2012 Elävä arkisto

  Viheliäinen hammassärky voi olla turmiollista jopa elämänhalulle, sanotaan 1950-luvun valistusfilmissä. Tästä syystä ihmisen kannattaa pitää purukalustostaan hyvää huolta, jotta helmeilevä hymy säilyy läpi koko elämän.

 • Kaali - peltojen superfood

  15.11.2011 Elävä arkisto

  Keriviä kaaleja on viljelty Euroopassa jo parinvuosituhannen ajan. Kaali, erityisesti keräkaali on ollut monissa maissa tärkein viljelty vihannes, ja kaalin tärkeydestä kertonee sekin, että kasvimaita kutsuttiin ennen kaalitarhoiksi.

 • Kotimainen mustikkakin on superfoodia

  08.06.2011 Elävä arkisto

  Superfoodit ovat luoneet ympärilleen kokonaisen ideologian.

  Ravintotiheät ruoka-aineet eli superfoodit ovat luoneet ympärilleen kokonaisen ideologian, ruokakulttuurin - sekä kukoistavan bisneksen.

 • Yrttikoulu

  03.05.2010 Elävä arkisto

  Yrteillä on vanhastaan todettu olevan lääkinnällisiä ominaisuuksia. Yrttejä voidaan myös käyttää kosmeettisiin tuotteisiin sekä mausteiksi ruokiin.

Sivut