Hyppää pääsisältöön

marxismi-leninismi

 • Kuusi kuvaa Tommi Hoikkalan elämästä

  03.06.2015 Elämä

  Vespa ja pinkit sammarit. Oi nuorisotutkijan nuoruutta!

  Nuorisotutkimuksen professori Tommi Hoikkala kokeili itse nuorena kaikkea Kokoomuksen ja Komsomolin väliltä. Ehkä hän juuri siksi tajuaa etsivän ja uteliaan nuoren ihmisen mieltä. Wow, miten mahtavalta tuntuu viilettää Vespalla muiden vespistien rinnalla. Katso kuvat kotialbumista ja kurkista nuorisotutkijan kasvutarinaan!

 • Tapahtui 1985: Nuori puoluejohtaja Mihail Gorbatšov

  07.05.2010 Elävä arkisto

  Mihail Gorbatšovin valinta keväällä 1985 Neuvostoliiton johtoon oli käännekohta: nuoren puoluejohtajan myötä alkoi maassa uudistusten aika. Gorbatšov tiedettiin reformistiksi, mutta kuinka pitkälle välttämättömien uudistusten tiellä olisi mentävä, oli vuonna 1985 hämärän peitossa.

 • Harppi-Saksan nuoriso marssi sinipaidoissa

  05.08.2008 Elävä arkisto

  Kun DDR:stä rakennettiin sosialismin hengessä ”työläisten ja talonpoikien tasavaltaa”, oli maan nuorison ideologinen kasvatus valtiojohdon erityinen silmäterä. Sosialismin nimissä marssineet sinipaidat olivat Itä-Saksassa tuttu näky.

 • Vanhan ovi rikotaan

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Pääosassa valtauksessa oli opiskelijaoppositio, mutta mukana oli myös moni nuori opiskelija muuten vaan. Oli hyvä olla mukana, kun kerrankin yliopistolla tapahtui.

 • Josif Stalinin hautajaiset

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Neuvostoliiton diktaattori Josif Stalin haudattiin lasiarkussa Moskovassa 5. maaliskuuta 1953. Vainajaa ylistettiin "aikamme suureksi ajattelijaksi, rauhan suureksi lipunkantajaksi ja vertaansa vailla olevaksi organisaattoriksi".

 • Kun Stalin teki itsestään jumalan

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Neuvostososiologi Igor Atshildijev pohtii henkilöpalvonnan syntyä. Stalin synnytti oman uskonnon - ja loi sille oman taivaan ja helvetin, tällä kertaa maan päälle.

 • Kuuban ohjuskriisi ajoi maailman ydinsodan partaalle

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Neuvosto-ohjusten tuonti Kuubaan sai USA:n vastatoimiin.

  Neuvostoliitto ryhtyi vuonna 1962 varustamaan Kuubaa ydinasein. USA käynnisti jyrkät vastatoimet, ja lokakuun lopulla maailma odotti jännittyneenä peläten ydinsodan puhkeamista. Radion ulkomaantoimituksen tiimi selostaa ohjuskriisiä ja sen taustaa.

 • Kritiikkiä Chen ajattelusta

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Guevaralaisuudella ei rakenneta tasa-arvoista ja demokraattista yhteiskuntaa, sanoo kuubalaissyntyinen politiikan tutkija Samuel Farber. 1960-luvun vapaustaistelujen symboli oli Farberin mukaan Stalinia ihaileva puritaani, joka ei epäröinyt käyttää väkivaltaa toisinajattelijoita vastaan.