Hyppää pääsisältöön

puhesyntetisaattorit

 • Avaruusromua: Laboratoriossa tapahtuu!

  17.05.2018 Kulttuuri

  Voiko laboratorion laitteilla saada aikaan musiikkia?

  Oli elokuun loppupuoli vuonna 1973. Kaksi innokasta musiikkia harrastavaa diplomi-insinööriä linnoittautui viikonlopuksi elektroniikan laboratorioon. He toivat mukanaan kaksi kelanauhuria, mikrofoneja ja soittimia. He olivat päättäneet kokeilla, mitä elektroniikan laitoksen laboratorion laitteista irtoaa. Voiko laitteilla saada aikaan musiikkia? Musiikkia syntyi, mutta muutakin tapahtui. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Poikkeuksellisen lahjakkuuden lisäksi Hawking oli tunnettu vauhdikkaasta pyörätuoliajelusta, huumorintajusta ja esiintymisistä Simpsoneissa

  14.03.2018 Yle Uutiset

  Moni on oppinut tuntemaan Stephen Hawkingin viihteen kautta.

 • Robotit tulevat Helsingin peruskouluihin

  29.02.2016 Yle Uutiset

  Pienellä ihmismäisellä robotilla opetetaan ohjelmointia kymmenessä koulussa kevään ja syksyn aikana.

 • Insinöörin opinnäytetyöstä tulikin robotti – vekkuli valopää maksoi 400 euroa

  15.01.2016 Yle Uutiset

  Ammattikorkeakoulusta insinööriksi valmistuneen Matti Jokitulpon opinnäytteestä ei tullutkaan kirjallista työtä vaan robotti. Opinnäytetyö sisältää toki myös kattavan kuvauksen robotin rakentamisesta. Robotin liikkeitä ja ledivalosta rakennettujen silmiä voi ohjata vaikka älypuhelimella. Robotti myös puhuu kirjoitettua tekstiä.

 • Keinotekoinen puhe pelasti Stephen Hawkingin – pian kone korvaa myös vajaat kielitaitosi

  10.08.2015 Tiede

  Puhesynteesin kehitys 1700-luvulta nykypäivään.

  Miltä kuulostaisi arki, jossa kaikki lehdet ja kirjat voisi kuunnella ja jokaista kieltä puhuva tulkki löytyisi taskustasi? Tekstistä puheeksi -synteesijärjestelmät ovat melkein tehneet näistä totta. Tiedeykkönen selvitti, miten tähän on päädytty.

 • Supo: Anonyymi uhkailu jää netissä pääosin huutelun tasolle

  06.11.2014 Yle Uutiset

  Tulisiko huolestua, kun naamiopäinen hahmo uhkailee Youtubessa Suomen hallitusta "vallankumouksella"? Suojelupoliisin mielestä ei.

 • Sokea Senni kirjoitti kuuden ällän paperit

  31.05.2013 Yle Uutiset

  Kontiolahtelainen Senni Hirvonen kirjoitti yhden Pohjois-Karjalan parhaista ylioppilastodistuksista. Nuoren naisen unelma-ammatti on kieltenopettaja.

 • Avoin data yhdistää sokeita, suunnistajia ja sääintoilijoita

  04.12.2012 Yle Uutiset

  Tänään jaetaan Apps4 Finland -kilpailun palkinnot parhaille avoimen datan sovelluksille. Kilpailu järjestetään kolmatta kertaa.

 • Herra Saimaa sai äänensä takaisin

  25.09.2012 Yle Uutiset

  Saimaan vedenpintatietoja kertova automaatti, "Herra Saimaa" rikkoutui kesän ukkosilla. Nyt se on jälleen kunnossa ja kertoo ajantasaista tietoa numerossa 05-452 4696.

 • Sokea voi käyttää Facebookia, mutta kehitettävää on paljon

  18.05.2012 Yle Uutiset

  Sokea pystyy käyttämään sosiaalista mediaa siinä missä muutkin. Siihen tarvitaan vain näppäimistö ja ruudunlukuohjelma, joka lukee ääneen kaiken mitä näytöllä on.

 • Sananen – Energiaa säästäen

  12.10.2011 Yle Uutiset

  Energiansäästöviikko on mahtava keksintö. Täällä villasukat jalassa hipsuttelemalla olen antanut itseni pohtia vain sitä, miksei isoisät keksineet mitään näin mahtavaa. Sodassa ei kuulemma ollut energiansäästöviikkoja, ollenkaan. Koko ajan hörnittiin soppaa, sitten sitä jo tuhlattiin hyvää energiaa yön yli hiihtämiseen, Salpalinjan veistämiseen ja torrakon kanssa teutaroimiseen. Siihen katosi nuori ihminen ja energiat. Ehtyi puhe ja tanssihalut. Säästetään me, mitä säästettävissä on.

 • Näkövammainen surffaa pistekirjoitusnäytön avulla

  05.09.2011 Yle Uutiset

  Näkevien ehdoilla suunnitellut nettisivustot hankaloittavat näkövammaisten internetin käyttöä. Tietokoneen käyttöön on olemassa hyviä apuvälineitä, mutta ne eivät kykene muuttamaan kaikkia internetsisältöjä puheeksi tai pistekirjoitukseksi.

 • Tietotekniikka helpottaa näkövammaisten arkea

  31.05.2010 Yle Uutiset

  Näkövammainen surffailee netissä ruudunlukuohjelman avulla ja lukee kirjoja digitaalisten äänikirjojen kuuntelulaitteella. Tietokoneen näytöllä olevaa tekstiä voidaan lukea ruudunlukuohjelman lisäksi pistekirjoitusnäytöllä.

 • Puhuvia koneita

  09.11.2009 Elävä arkisto

  Puhuva tietokone hämmästyttää 1970-luvun tv-toimittajia. Seuraavan vuosikymmenen lastenohjelmassa ihmetellään puhuvaa robottia.

 • Näkövamma ei ole este netissä surffailuun

  16.10.2009 Yle Uutiset

  Internet on yhä useammalle näkövammaiselle tärkeä tiedon hakuväline. Apuohjelmien kehittyminen on alentanut kynnystä käyttää nettiä. Näkövammaisten kannalta hyvät nettisivut ovat esteettömät ja helppokäyttöiset.

 • Tv-lähetyksissä häiriöitä

  22.04.2009 Yle Uutiset

  Digitan tekemät huolto- ja asennustyöt ovat aiheuttaneet ääni- ja tekstitysongelmia kaapelitelevisioverkossa. DNA:n mukaan häiriöitä on kanavanipussa A. johon kuuluvat YLEn kanavat TV1, TV2, Teema ja FST5 sekä SVT Europa.

 • Tv-lähetyksissä häiriöitä

  22.04.2009 Yle Uutiset

  Digitan tekemät huolto- ja asennustyöt ovat aiheuttaneet ääni- ja tekstitysongelmia kaapelitelevisioverkossa. DNA:n mukaan häiriöitä on kanavanipussa A. johon kuuluvat YLEn kanavat TV1, TV2, Teema ja FST5 sekä SVT Europa.

 • Stephen Hawking kiidätettiin sairaalaan

  20.04.2009 Yle Uutiset

  Brittiläinen tiedemies ja professori Stephen Hawking toimitettiin maanantaina pikaisesti sairaalahoitoon. Cambridgen yliopiston tiedottajan mukaan Hawking voi jo hyvin.

 • Näkövammaisten netinkäyttö on vaikeutumassa

  04.01.2009 Yle Uutiset

  Internetin käyttö on muuttumassa aiempaa hankalammaksi näkövammaisille.

 • Näkövammaisille opetetaan tietotekniikkataitoja

  15.10.2003 Yle Uutiset

Sivut