Hyppää pääsisältöön

kasvitieteilijät

 • Puutarhan lumossa varttunut ylipuutarhuri Aarno Kasvi elää hortikulttuurille

  18.10.2017 Elämä

  Koko kansan viherpeukalo Aarno Kasvi elää hortikulttuurille.

  Kasvitieteellisen yliopiston puutarha Ruissalossa on Aarno Kasvin tärkeä elämäntyö ja intohimon kohde.

 • Carl von Linné kesytti luonnon nimillä ja luokilla

  01.12.2016 Elävä arkisto

  ”Luoja loi, mutta Linné järjesti.”

  ”Luoja loi, mutta Linné järjesti”, kertoo vanha sanonta. Ruotsin tunnetuinta tiedemiestä ja maailmankuulua kasvitieteilijää Carolus Linnaeusta on kiittäminen, että kasveilla, kivillä ja eläimillä on tieteelliset nimet. Hänen tavoitteensa luokitella ja nimetä koko eliökunta oli aikoinaan mullistava.

 • Kymmenkunta eteläkarjalaista sai kutsun Linnan juhliin

  07.12.2015 Yle Uutiset

  Etelä-Karjalasta oli tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla maakunnan kansanedustajien lisäksi mukana puolenkymmentä muuta kutsun saanutta eteläkarjalaista.

 • Uutuuskirja avaa Vanajaveden merkityksiä pisara kerrallaan

  28.10.2015 Yle Uutiset

  Keskiviikkona ilmestyvä Vanajavesikeskuksen kirja Pisaroita kertoo kahdenkymmenen kertojan suulla laajan vesistön moni-ilmeisyydestä ja rikkaudesta. Runsaasti kuvitettu kirja on tarinallinen tapa tuoda esiin Vanajaveden luontoa, historiaa, käyttötapoja ja merkitystä.

 • Niko Kivelä ja nurkkakunnat: Pietarsaari – asehistoriaa ja veneenveistöä

  07.05.2015 Yle TV1

  Asehistoriaa, veneenveistöä, jalkapalloa ja lintubongausta.

  Pietarsaari – asehistoriaa, veneenveistöä, jalkapalloa ja lintubongausta ilman lintutorneja.

 • Vuokkojen lehtolapsi on vailla napakkaa nimeä

  25.04.2015 Yle Uutiset

  Kun melko harvinainen kangasvuokko risteytyy erittäin harvinaisen hämeenkylmänkukan kanssa, syntyy upea kukka, jonka väri on kantamuotojen väliltä. Risteymä on kukaltaan jopa kantamuotoja suurempi ja näyttävämpi. Pystyykö se jatkamaan sukua, on epävarmaa. Hämeenlinnasta löytyy noita huippuharvinaisuuksia.

 • Merikapteeni-kasvitieteilijä sai merkittävän tunnustuksen

  27.02.2015 Yle Uutiset

  Suomen Kulttuurirahasto on jakanut palkintoja ja apurahoja. 30 000 euron palkinnon merkittävästä kulttuuriteosta saivat merikapteeni, kasvitieteilijä Markku Häkkinen, taidehistorioitsija Riitta Konttinen sekä muotoilija Ilkka Suppanen.

 • Laestadiuksen Jumala oli naishahmo

  17.12.2014 Yle Uutiset

  Laestadius tunnetaan lähinnä jyrkkänä herätysliikkeen perustajana. Äitinsä puolelta saamelainen Laestadius oli kuitenkin paitsi uskonnollinen johtaja, myös tiedemies ja kasvitietelijä. Jälkipolvilta on unohtunut sekin, että Laestadiuksen Jumalalla oli rinnat.

 • Luonto kiehtoo niin lentojätkää kuin live-roolipelaajaa – mielipaikka syntyy hyvistä kokemuksista

  29.08.2014 Yle Uutiset

  Luonto puhuttelee suomalaista. Mielipaikassa on hyvä olla, siellä on jotain kaunista, kiinnostavaa ja siellä voi tehdä mieluisia asioita. Tuore kirja kertoo muun muassa lentojätkän, larppaajan ja kasvitieteilijän tarinan siitä, miten maiseman merkitys syntyy.

 • Ukkomansikka on muinainen puutarhakarkulainen

  15.07.2013 Yle Uutiset

  Vuosisatojen takainen viljelymansikka on rönsyillyt vanhoista puutarhoista luonnon helmaan. Aikoinaan suosittu hyötymarja ei kasvitieteilijän mukaan ole marja lainkaan, mutta eivätpä ole muutkaan mansikat.

 • Kanadan uusissa seteleissä on norjalainen vaahteranlehti

  19.01.2013 Yle Uutiset

  Kasvitieteilijöiden mukaan norjalaisessa vaahteranlehdessä on viisi lohkoa ja sen kärjet ovat lankamaiset, kun taas kanadalaisen sokerivaahteran lehdissä on vain kolme lohkoa ja kärjet ovat paksummat.

 • Tervolasta löytyi uusi, uhanalainen sammal

  09.12.2011 Yle Uutiset

  Tervolan Heinijängältä on löytynyt uusi, uhanalainen karhunlovisammalesiintymä. Sammallajista on koko maassa tiedossa vain 36 esiintymää. Esiintymä löytyi Metsähallituksen viime kesänä tekemissä lajistokartoituksissa.

 • Giant water lily can keep a person afloat in Helsinki

  13.07.2011 Yle News

  The legend of the victoria amazonica, or giant water lily, goes that the unusually large plants are able to keep a fully-grown person afloat. Botanists and gardeners at the University of Helsinki's Kaisaniemi Botanical Garden now have proof.

 • Laestadiuksen tieteellisessä perinnössä riittäisi perattavaa

  21.02.2011 Yle Uutiset

  Lars Levi Laestadiuksen tieteellisessä perinnössä riittäisi vielä tutkittavaa. Pohjoisen kulttuuri-ilmastoa vahvasti leimanneen herätysliikkeen isä oli myös monipuolinen tiedemies: kasvitieteilijä, kansatieteilijä ja filosofikin.

 • Suomen kasvit kartalle

  02.08.2010 Yle Uutiset

  Suomen kasvien levinneisyyskartasto eli Kasviatlas täydentyy kesä kesältä. Kasveja kartoittavat suurelta osin perehtyneet harrastajat ja kartasto on kaikkien käytettävissä Internetissä. Kartta kertoo suurpiirteisesti, missä maankolkassa eri kasvit kasvavat.

 • Lemmekkäät uikut Turun Radion luontokuvakilvan voittajia

  10.06.2009 Yle Uutiset

  Kevään merkkejä Varsinais-Suomesta kerännyt Turun Radion luontokuvakilpailu on ratkennut. Voittajiksi uivat Toni Knuutilan Vahdolla ikuistamat lemmekkäät mustakurkku-uikut.

 • Kuuntelijoidemme luontokuvat

  09.06.2009 Yle Uutiset

  Turun Radion luontokuvakilpailu on ratkennut. Voittajiksi uivat Toni Knuutilan Vahdolla ikuistamat lemmekkäät mustakurkku-uikut.

 • Kasvivarkaudet ovat osa kansainvälistä bisnestä

  21.08.2008 Yle Uutiset

  Rauhoitettuja suomalaisia luonnonkasveja halutaan Keski-Euroopan markkinoille. Innokkaimpia keräilijöitä kiinnostavat nimenomaan laittomasti kerätyt kasvit. Suomessa kasveja kerätään luonnosta laittomasti kuitenkin vain satunnaisesti.

 • Madagaskarilta löydettiin uusi jättipalmusuku

  17.01.2008 Yle Uutiset

  Madagaskarilta on löytynyt aiemmin tuntematon palmusuku.

 • Qatariin suunnitellaan "Koraanin puutarhaa"

  07.12.2005 Yle Uutiset

  Unesco aikoo perustaa Qatariin Koraaniin perustuvan kasvitieteellisen puutarhan. Sen on tarkoitus vastata Koraanin sisältämiä tieteellisiä ja esteettisiä näkemyksiä sekä esitellä kirjassa mainittuja kasvilajeja.

Sivut