Hyppää pääsisältöön

kulttuurimaantiede

 • Osaatko nimetä nämä kuuluisat kohteet ja luonnonilmiöt maailmankartalla?

  04.09.2017 Abitreenit

  Sopii luonnonmaantieteen ja kulttuurimaantieteen kertaajille

  Testaa maantieteen osaamistasi Abitreenien pistokokeessa.

 • Tietokirjailija ja kustantaja Kai Linnilä on kuollut

  25.08.2017 Yle Uutiset

  Äkilliseen sairauskohtaukseen menehtynyt Linnilä oli kuollessaan 75-vuotias.

 • Väitös: Venäläiset ostavat Suomesta mökin turvallisuuden ja oman rannan takia

  26.05.2016 Yle Uutiset

  Suomessa vapaa-ajan asunnon omistavista venäläisistä on valmistunut ensimmäinen tieteellinen tutkimus. Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan venäläiset kesämökkeilijät tulivat vuosikymmenen vaihteessa Suomeen ennen kaikkea turvallisuuden ja oman rannan perässä. Venäläisten mökkejä on eniten Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa.

 • Kulttuurimaantiede

  15.12.2015 Abitreenit

  Tutkii ihmisen toimintaa maapallolla ja avaruudessa.

  Kulttuurimaantiede tutkii ihmisen toimintaa maapallolla ja avaruudessa. Tutkimuksen kohteina ovat muun muassa kulttuuriin, politiikkaan, talouteen ja väestöön liittyvät ilmiöt.

 • Missä sijaitsee Turun uusi keskusta?

  05.01.2015 Yle Uutiset

  Yle Turku kysyi asiantuntijoilta, voiko Turun keskusta siirtyä. Mihin haluaisit keskustan siirtyvän – vai haluatko ollenkaan?

 • Siirtyykö Turun keskusta? Asiantuntijat vastaavat

  05.01.2015 Yle Uutiset

  Turun keskustan siirtyminen on aihe, josta on keskusteltu jo yli sata vuotta sitten. Kaupallisesta näkökulmasta katsoen "Turun uusi keskusta" ei vaikuta järin todennäköiseltä. Asiantuntijat kuitenkin huomauttavat, että merkitystä on myös sillä, minkä alueen turkulaiset omaksuvat kaupunkinsa keskustaksi.

 • Näkökulma: Miten tämä tehtäisiin Ruotsissa?

  24.08.2014 Yle Uutiset

  Ruotsalaiset ovat tunnettuja loputtomista kokouksistaan ja diskuteeramisistaan. Me suomalaiset suhtaudumme hilpeän alentuvasti ruotsalaisten tapaan etsiä keinolla millä hyvänsä ratkaisuja, joista kukaan ei pahoita mieltään. Yhtenä tavallisena arkipäivänä toimittaja Tiina Rantamartin mieleen juolahti siihen asti jopa huvittavalta tuntunut ajatus, olisiko meillä suomalaisilla sittenkin jotain opittavaa ruotsalaisten päätöksentekotavasta.

 • Ihminen on syntyjään utelias

  12.11.2010 Yle Uutiset

  Lapsille kirjoittaminen on erittäin tärkeää, toteaa Markku Löytönen. Helsingin Yliopiston kulttuurimaantieteen professori, tieteen ammattilainen ja lasten tietokirjailija kannustaa niin lapsia kuin vanhempiakin lukuharrastuksen pariin.

 • Saara Kinnuselle tietokirjailijapalkinto

  30.10.2010 Yle Uutiset

  Tämän vuoden tietokirjailijapalkinnot on jaettu viidelle kirjailijalle. Heidän joukossaan on vaasalainen perheneuvoja Saara Kinnunen.

 • Vuoden Tietokirjailijapalkinnot viidelle

  30.10.2010 Yle Uutiset

  Tämän vuoden Tietokirjailijapalkinnon saa viisi kirjailijaa. Suomen tietokirjailijoiden palkinnot laajasta ja ansiokkaasta tietoteostuotannosta jaettiin lauantaina toimittaja Maarit Huoviselle, perheneuvoja Saara Kinnuselle, kääntäjä Arto Kivimäelle, toimittaja Markku Siukoselle ja kulttuurimaantieteen dosentille Allan Tiitalle.

 • Professori hurahti lintuihin

  17.03.2010 Yle Uutiset

  Oulun yliopiston kulttuurimaantieteen professori Petri Hottola on todellinen lintubongari. Vai mitä voi sanoa miehestä, jonka katse on tavoittanut peräti 6000 maailman noin 10 000 lintulajista. Siinä alkaa pätkätyö yliopiston professorina jäädä harrastuksen asemaan lintujen bongauksen rinnalla.

 • Mitä maantiede on?

  13.09.2007 Oppiminen

  Mitä maantiede on?

  Mielikuva maailmasta perustuu omiin kokemuksiimme ja siihen tietoon, jota olemme hankkineet. Maantieteen yksi tehtävä on antaa tietoa alueista ja näin auttaa maailmakuvan muodostumisessa. Tieteenalana maantiede sijoittuu luonnontieteiden ja yhteiskuntatieteiden väliin.

 • Ihminen luonnonvarojen käyttäjänä

  13.09.2007 Oppiminen

  Ihminen luonnonvarojen käyttäjänä

  Mitkä tekijät ohjaavat eri elinkeinojen harjoittamista?

 • Väestön ja asutuksen keskittyminen

  13.09.2007 Oppiminen

  Väestönkasvu on erilaista eri puolilla maailmaa. Ratkaisevaa maiden väestölliselle kehitykselle on se, millainen on väestön yleinen elämisen taso.

 • Tietopöllö-palkinto Markku Löytöselle

  01.10.2004 Yle Uutiset

  Helsingin yliopiston kulttuurimaantieteen professori Markku Löytönen palkittiin perjantaina Turun kirjamessuilla Suomen tietokirjailijat -yhdistyksen Tietopöllö-palkinnolla.