Hyppää pääsisältöön

Saturnus (planeetat)

 • Skorpioni pilkistää eteläisellä yötaivaalla

  28.04.2017 Tiede

  Skorpioni pilkistää eteläisellä yötaivaalla

  Skorpioni pilkistää eteläisellä yötaivaalla

 • Huhtikuun tähtitaivaalla luikertelee käärme

  31.03.2017 Tiede

  Huhtikuun tähtitaivaalla luikertelee käärme

  Huhtikuussa etelätaivaalla on laajahko Neitsyen tähdistö, jonka kirkkaimman tähden Spican lähellä on kirkas Jupiter. Spican lähellä on myös kaunis Sombrero-galaksi, jota kannattaa tavoitella kaukoputkella. Idän suunnasta kiertävät etelään harvinaisemmat kuviot Käärmeenkantaja, Käärmeenpää ja Käärmeenhäntä, jotka himmeätähtisinä ovat melkoinen haaste tarkkailijalle.

 • Aloita nyt tähtiharrastus - tähystä Mars ja Saturnus iltataivaalta

  01.09.2016 Tiede

  Aloita nyt tähtiharrastus - tähystä Mars ja Saturnus

  Syyskuussa Mars ja Saturnus näkyvät iltataivaalla ja Linnunrata näkyy hienosti pimeässä paikassa. Syyskuun 16. päivän illalla nähdään Kuun puolivarjopimennys, jolloin Kuun toinen reuna näyttää hiukkasen tummemmalta kuin toinen.

 • Planeetat

  12.06.2013 Abitreenit

  Aurinko ja sitä kiertävät planeetat ja muut kappaleet muodostavat aurinkokunnan. Aurinkokuntamme planeetat ovat Merkurius, Venus, Maa, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus. Aikaisemmin planeettojen joukkoon luokiteltiin myös Pluto.

 • Saturnuksen renkaat

  03.09.2012 Oppiminen

  Saturnuksen renkaat

  Kuuluisine renkaineen Saturnusta pidetään yhtenä kauneimmista taivaankappaleista. Vuonna 1655 tähtitieteilijä Christian Huygens selvitti, että kappaleet Saturnuksen sivuilla ovat sen renkaat. Vasta 200 vuotta myöhemmin osoitettiin, että renkaat koostuivat miljoonista pienistä kivistä tai jääkimpaleista.

 • Planeetat ja Pluto

  03.09.2012 Oppiminen

  Planeetat ja Pluto

  Aurinkokuntaamme kuuluu kahdeksan planeettaa; Merkurius, Venus, Maa, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus. Kaikki planeetat kiertävät aurinkoa lähes ympyränmuotoisilla radoillaan.

 • Tieteen verkkovinkit - herätyskello lihottaa

  14.05.2012 Tiede

  Jos haluat laihtua, luovu herätyskellosta! Herääminen kesken unia vaikuttaa aineenvaihduntaan niin, että tuppaamme lihomaan.