Hyppää pääsisältöön

Suomen mestaruuskisat

 • Sanoista teoiksi: Yle näytti elokuussa jopa 130 tuntia e-urheilua – syksyllä luvassa Overwatchin MM-kisat

  07.09.2018 E-urheilu

  Yle teki suuren panostuksen elektroniseen urheiluun.

  Yle näytti elokuussa kanavillaan Helsingin Assembly Summerin, Overwatchin MM-karsinnat Koreassa, Dota 2: The Internationalin sekä Tukholman DreamHack Mastersin CS:GO-turnauksen.

 • Suomalaisen urheilun monimuotoisuus esillä SM-viikolla Tampereella

  06.07.2017 Yleisradio

  SM-viikolla jaossa on noin 1 000 SM-mitalia.

  Yle esittää SM-viikon tapahtumat torstaista sunnuntaihin Yle TV2 -kanavalla ja Yle Areenassa.

 • E-urheilun SM-kisojen osallistujat selvillä

  03.07.2016 Elektroninen urheilu

  E-urheilun SM-kisat järjestetään elokuussa

  Peliliigan järjestämien E-urheilun SM-kisojen viimeiset osallistujat ratkottiin Vierumäellä 2. heinäkuuta. Assembly Summer 2016 -tapahtumassa pelattavien eSM-finaalien palkintopotti on 15 000 euroa jaettuna StarCraft II:n, Hearthstonen ja Counter-Strike: Global Offensiven kesken.

 • Lauantaina selviää E-urheilun SM-kisojen finalistit

  30.06.2016 Elektroninen urheilu

  eSM-kisojen toinen osakilpailufinaali pelataan lauantaina

  Peliliigan järjestämien elektronisen urheilun Suomen mestaruuskisojen toinen osakilpailufinaali järjestetään lauantaina 2. heinäkuuta Vierumäellä. Osakilpailufinaalien voittajat jatkavat Assembly Summer 2016 -tapahtumassa pelattaviin eSM-finaaleihin.

 • E-urheilun SM-kisojen ensimmäiset finalistit selviää lauantaina

  17.06.2016 Elektroninen urheilu

  eSM:n ensimmäisen osakilpailun finaalit pelataan lauantaina

  Assemblyjen peliturnauksista vastaava Peliliiga järjestää tällä hetkellä elektronisen urheilun SM-kisoja Counter-Strikelle, StarCraft II:lle ja Hearthstonelle. Vierumäellä pelataan lauantaina ensimmäisen osakilpailun finaalit, jonka voittajat varmistavat ensimmäisinä paikat Assemblyilla 4. elokuuta pelattaviin eSM-finaaleihin.

 • Peliliiga julkaisi viralliset elektronisen urheilun SM-kisat

  23.05.2016 Elektroninen urheilu

  Kolme peliä ja voittajilla pääsy Pohjoismaiden mestaruuteen

  Assemblyn peliturnauksia pyörittävä Peliliiga on julkaissut lisätiedot kesän elektronisen urheilun SM-kisoista.

 • Suomirokkareiden sisäjalkapallon SM-kisat Perniössä 1990

  15.03.2016 Elävä arkisto

  Monella rytmitaju siirtyi esiintymislavoilta pelikentille.

  Rokkiväellä oli 1990-luvun alussa tapana kokoontua vuosittain kamppailemaan jalkapallomestaruuksista niin sisällä kuin ulkona. Vuoden 1990 lokakuussa oli vuorossa sisäpelikisailu. Rokkareiden taitotaso oli varsin korkea ja monella rytmitaju siirtyi esiintymislavoilta pelikentille.

 • Itse teossa – suomalainen cosplayharrastaja tekee kaiken itse

  23.10.2015 Tietoa ohjelmista

  Cosplay on pukuilua, pukeutumista ja pukujen valmistusta.

  Cosplay on pukuilua, erilaisiksi hahmoiksi pukeutumista, pukujen suunnittelua ja valmistusta. Cosplay on käsityötä, mutta myös teatteria, esiintymistä ja eläytymistä. Joku saattaa kuvailla cosplayta jopa elämäntavaksi. Suomessa cosplayharrastus näkyy ja kuuluu pääasiassa cosplayta sivuavissa tapahtumissa, mutta marraskuussa saavutetaan uusi virstanpylväs kun Kulttuuriareena Glorialla järjestetään historian ensimmäiset cosplayn suomenmestaruuskilpailut

 • Bingon SM-kisat miteltiin arvokkaissa puitteissa

  09.10.2015 Elävä arkisto

  Finlandia-talossa kohtasivat Suomen innokkaimmat pelaajat.

  Suomen bingopelaajien kerma kokoontui vuonna 1989 Helsinkiin kilpailemaan huutolajin paremmuudesta. Dopingtestit suoritettiin jo kisapaikkana toimineen Finlandia-talon ulko-ovella.

 • Simo Salminen oli pellehyppääjä Liukas Lätkä ja Marjorien vedenneito

  08.09.2015 Elävä arkisto

  Lauantai-illan huumaa -sarjassa tiputettiin ihmisiä veteen.

  Kun viihdelaulaja Marjorie sai vuonna 1991 valita itselleen vedenneidon, ei hän tyytynyt kehen tahansa räpiköitsijään. Lauteille saapui nimittäin Pohjoismaiden pellehyppymestari Liukas Lätkä, joka myös Simo Salmisena (1932–2015) tunnettiin.

 • Kiekkoilijat tummien sävyjen kisastudiossa

  05.05.2015 Elävä arkisto

  Pekka Marjamäki ja Reijo Laksola sekä Suomi–BRD-ottelu 1976.

  Toimittaja Erkki Rahkola kutsui jääkiekkoilijat Pekka Marjamäen ja Reijo Laksolan Ylen kisastudioon seuraamaan jääkiekon MM-kisojen Suomi–Länsi-Saksa-ottelua keväällä 1976. Kisastudiossa käyty keskustelu jääkiekkoilijoiden tuolloisesta asemasta sai synkkiäkin sävyjä.

 • Kun maailman paras nainen vääntää kättä, miehet selittelevät

  10.12.2014 Elävä arkisto

  Kädenvääntö on yksi vanhimmista voimakilpailumuodoista.

  Kädenvääntö on varmasti yksi maailman vanhimmista voimakilpailumuodoista. Kilpaurheilulajiksi kädenvääntö kehittyi 1960-luvulla, mistä lähtien vääntäjien paremmuudesta on mitelty aina maailmanmestaruustasolla. Vaikka kädenvääntö kuulostaa varsin miehiseltä urheilulta, ovat etenkin suomalaiset naiset menestyneet lajin MM-tasolla.

 • Pajatson suomenmestaruus ratkottiin kolikoiden kilinän tahdissa

  03.09.2014 Elävä arkisto

  Loppukilpailussa kohtasivat Suomen yhdeksän parasta.

  Kukkokiekuu-ohjelmassa seurattiin vuonna 1988 Raha-automaattiyhdistyksen masinoimaa pajatson SM-kiertuetta. Loppukilpailussa kohtasivat Suomen yhdeksän parasta kolikkoneppaajaa.

 • 2000-luvun alun Superpesis oli Jymyn ja Jyväskylän peliä

  29.08.2014 Elävä arkisto

  Sotkamon Jymy oli uuden vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmen ylivoimaisesti vahvin joukkue miesten SM-pesäpallossa. Jyväskylän Kirittäret hallitsi yhtä suvereenisti naisten sarjaa.

 • Seinäjoen mailamiehet ja Ikaalisten naiset olivat 1980-luvun pesismenestyjiä

  22.08.2014 Elävä arkisto

  Seinäjoen Maila-Jussit oli kolmella SM-voitollaan Superpesistä edeltäneen vuosikymmenen menestynein miesten pesäpallojoukkue. Naisten sarjassa samaan ylsi Ikaalisten Tarmo.

 • Lentävä juoksukenkä palkittiin Sveitsissä

  22.05.2014 Elävä arkisto

  Kokkolassa vuonna 1988 järjestetyt viestijuoksun SM-kilpailut saivat myöhemmin osakseen kansainvälistä huomiota. Tapio Holappa ohjasi naisten viestissä tapahtuneesta kommelluksesta lyhyen ohjelman, joka voitti toisen palkinnon Golden Ring -festivaaleilla Lausannessa Sveitsissä.

 • Sähköautoradalla kisa on totista mutta vauhti vaaratonta

  09.04.2014 Elävä arkisto

  Pienoissähköautoilu alkoi levitä ympäri Suomea 1960-luvun alussa. Miniradoilla surisevista vauhtihirmuista tuli lasten lahjasuosikkeja ja vähän isommille vakavaa urheilua.

 • Baseballia Suomessa vuonna 1989

  14.03.2014 Elävä arkisto

  Pesäpallo on Suomen kansallislaji, mutta sen suurempi sukulainen baseball ei ole lyönyt täällä läpi. Baseballin Suomen mestaruudesta on kuitenkin pelattu jo vuodesta 1981 lähtien. Urheiluruutu kävi kuvaamassa SM-finaaleja vuonna 1989.

 • Mestaripelimanni Urho Myllymäen osa oli kerjurin osa

  26.02.2014 Elävä arkisto

  Kansanmuusikon henkilökuva vuodelta 1972.

  Mestaripelimannin henkilökuvassa vuodelta 1972 seurataan Myllymäkeä eri esiintymistilanteissa aina naapuritorpan kahvipöydästä Helsingin Finlandia-talon estradille. Toisin kuin korkeakulttuurin edustajilla, oli kansanmuusikoiden arki karua. Apurahoista ei edes uneksittu ja päivätyönään sähköasentajana työskentelevän Myllymäen arki kului tuulessa ja viimassa.

 • ToPo, KTP ja Forssan Alku SM-koripallon kultakannassa 1990-luvulla

  28.01.2014 Elävä arkisto

  Koosteessa koripallo-otteluita.

  Torpan Pojat ja Kotkan Työväen Palloilijat voittivat molemmat 1990-luvulla miesten Suomen mestaruuden kolmesti. Naisten sarjaa hallitsi suvereenisti Forssan Alku, joka vei mestaruuden seitsemänä vuonna peräkkäin. Elävän arkiston koosteeseen on kerätty loppu- ja sarjaotteluita sekä Itä-Länsi -kamppailuja vuosikymmeneltä.

Sivut