Hyppää pääsisältöön

kommunismi (ideologiat)

 • Olavi Paavolaisen ylle povattiin vihaa, mutta toisin kävi

  16.03.2017 Kirjojen Suomi

  Osallistu Juha Itkosen lukupiiriin täällä!

  Juha Itkosen vetämässä lukupiirissä luetaan Olavi Paavolaisen Risti ja hakaristi, jossa Paavolainen piirtää maailmanpolitiikan rintamalinjat uudella tavalla. Aikalaislukijoiden hämmästykseksi hän ei ota selvästi puoliaan kommunismin ja fasismin jakamassa maailmassa, vaan laittaa ne samalle puolelle. Osallistu lukupiiriin täällä!

 • Olisiko näistä Hannu Salaman romaanin kysymyksistä hyvä edes keskustella?

  29.11.2016 Kulttuuri

  Kuvaako Salama suomalaista kommunistia oikein?

  Hannu Salaman Siinä näkijä missä tekijä -kirjan ilmestyessä vuonna 1972 lukijoilta tuli tiukkaa kritiikkiä, että kirjailija vääristelee historiaa. Huomio kiinnittyi siihen kuvaako Salama jatkosodan Suomea ja työläistä oikein. Kuinka kaunokirjallinen teos voi vaikuttaa käsitykseemme todellisuudesta?

 • Historia: Kylmän sodan vakoilijat

  13.04.2016 Yle TV1

  Miksi kolme amerikkalaista vakoili Itä-Saksan hyväksi?

  Viimeisessä kylmän sodan oikeudenkäynnissä 1998 kolme Yhdysvaltojen kansalaista tuomittiin vakoilusta Itä-Saksan hyväksi.

 • Suomalaiset tutustuivat Keski-Aasiaan Neuvostoliiton islamilaisena osana

  16.03.2016 Elävä arkisto

  Keski-Aasian neuvostotasavallat oli aina yhdessä.

  Kun Ylen ohjelmissa käsiteltiin 1980- ja 1990-luvuilla Keski-Aasiaa, puhuttiin niissä ennen kaikkea islamista ja maataloudesta. Alueen yhteys islaminuskoon säilyi koko Neuvostoliiton ajan, mutta todellinen vapaus harjoittaa uskontoa saapui vasta 1980-luvun uudistusten ja lopulta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

 • Sokeutuminen oman ajan muutoksille

  25.02.2016 Yhteiskunta

  Filosofi Marc Ferro näkee sokeutumista ajan muutoksille

  Historioitsija Marc Ferro kirjoittaa uutuuskirjassaan 'Sokeutuminen' siitä, kuinka vaikeaa on havaita koko ajan tapahtuvia historian käänteitä ja kuinka helppoa ylenkatsoa selkeitäkin merkkejä tapahtumien seurauksista.

 • Taistolaislauluista terrorismiin – Missä vaiheessa ääriliike tarttuu aseisiin?

  07.02.2016 Kulttuuricocktail

  Vallankumousta toteutettiin Suomessa lauluin Saksassa asein

  Länsi-saksalainen terroristiryhmä Punainen armeijakunta teki pommi-iskuja ja panttivankikaappauksia 70- ja 80-luvuilla. Se tavoitteli iskuillaan kommunistista vallankumousta, ja uskotteli voivansa herättää tavaratalojen pommittamisella Saksan liittotasavallan työläiset kansannousuun. Pankit ja suurkonsernit - kapitalismin syntipukit olivat vasemmistoterrorin kohteita. Samaa riistoa vastaan taisteltiin myös Suomessa. Oliko vain sattumaa, että Suomessa ei menty taistelulauluja pidemmälle?

 • Suomalaisnuorten festivaalimatkalla Neuvostoliittoon rakennettiin ystävyyttä

  22.01.2016 Elävä arkisto

  Nuorisopoliitikot matkalla Neuvostoliitossa vuonna 1979.

  Suomen ja Neuvostoliiton välillä järjestettiin 70- ja 80-luvuilla ystävyysfestivaaleja, joiden tarkoituksena oli saattaa maiden nuorisoa yhteen. Festivaaliohjelmaan kuului mm. seminaareja, puheita, vierailuja ja illanviettoja. Vuonna 1979 ystävyysfestivaali järjestettiin Neuvostoliitossa ja vierailulle lähti junallinen suomalaisia nuorisopoliitikkoja.

 • Deutschland 83

  08.01.2016 Yle TV1

  Kylmä sota jakaa Euroopan kahtia. Nuori Martin on vakooja.

  Itäsaksalaisnuorukainen Martin soluttautuu länteen urkkimaan tietoja Naton ydinasesuunnitelmista.

 • Miltä tuntuu kun poikasi surmaajat asuvat naapurissa?

  21.12.2015 Dokumentit

  Dokumenttielokuva maasta, joka elää yhä murhien ajassa.

  The Look of Silence on dokumenttielokuva maasta, joka elää yhä murhien ajassa. Indonesian puhdistuksissa tapettiin miljoona ihmistä. Tappajista tuli sankareita. Elokuvatoimittaja Kalle Kinnunen kirjoittaa dokumentista: "The Look of Silence on lähellä mestariteosta."

 • Huima Hertta!

  04.12.2015 Draama

  Punainen kolmio alkaa Kotikatsomo Yle TV1 13.12. klo 21.05

  Kuka oli Hertta Kuusinen? Mikä hänet sytytti? Minkä tarinan kertoo Kotikatsomon Punainen kolmio? Ohjaaja ja yksi käsikirjoittajista Heidi Köngäs miettii Hertta Kuusista.

 • Dokumenttiprojekti: Ompelijatar

  30.11.2015 Yle TV1

  Ihmisoikeustarina 70 vuoden takaa.

  Ompelija Martta Koskinen oli yksi kymmenistä tuhansista suomalaisista, joita Suomen salainen poliisi tarkkaili 1920- ja -30-luvuilla.

 • Vihollisia omassa maassaan – leireille vangittujen suomalaisten tarinoita

  12.11.2015 Elävä arkisto

  Suomi vangitsi 1944 saksalaisten suomalaisvaimot ja lapset

  Jatkosodan jälkeen Suomi sopi välirauhansopimuksessa Neuvostoliiton kanssa internoivansa, eli eristävänsä vankileireille maassa oleskelevat saksalaiset ja unkarilaiset. Suomi päätti kuitenkin omin päin internoida myös saksalaisten kanssa perheen perustaneet suomalaiset naiset lapsineen.

 • Kotikatsomo: Punainen kolmio

  08.09.2015 Yle TV1

  Draamasarja Hertta Kuusisen ja Yrjö Leinon rakkaustarinasta.

  Kolmiosainen draamasarja kertoo Hertta Kuusisen ja Yrjö Leinon rakkaustarinan.

 • Pekka Siitoin oli uusfasismin kasvot Suomessa

  04.05.2015 Elävä arkisto

  Pekka Siitoin ja IKR aiheutti tuhoa 1970-luvulla

  Vuonna 1977 tehty Veckans Puls -ohjelman dokumentti seuraa aikansa kohujulkkista Pekka Siitointa ja hänen fasistisen ryhmänsä operointia.

 • Nauraminen kielletty, Coca-Cola sallittu!

  30.01.2015 Kulttuuri

  Billy Wilderin komedia kiellettiin Suomessa kolmesti

  Billy Wilderin vuonna 1961 valmistunut kylmän sodan Berliiniin sijoittuvan Yks’ kaks’ kolme -komedian päähenkilö on Coca-Cola -yhtiön johtaja MacNamara. Wilderin elokuvan esittäminen kiellettiin Suomessa aina vuoteen 1987 asti. Miksi Suomessa sai juoda Coca-Colaa, mutta ei nauraa elokuvalle?

 • Suomalaissosialistit Stalinin kourissa

  28.11.2014 Kulttuuri

  Finlandia –ehdokkaista moni oli vahvasti historiaan ankkuroitunut tarina. Yksi niistä on Sirpa Kähkösen Graniittimies, joka kertoo suomalaisutopistien matkasta unelmiensa maahan, Neuvostoliittoon.

 • Tanssikengissä Siperiaan - Latvialaisen poliitikon Sandra Kalnieten haastattelu

  21.11.2014 Yhteiskunta

  Sandra Kalniete on vuonna 1952 syntynyt latvialainen poliitikko, joka oli lapsuudessa karkotettuna Siperiaan. Hän on toiminut muun muassa Latvian ulkoministerinä, suurlähettiläänä ja EU – komissaarina. Tällä hetkellä Kalniete toimii EU – parlamentissa kansanedustajana.

 • Dokumenttiprojekti: Kun muuri murtui

  30.10.2014 Yle Teema

  Millainen valtapeli johti Berliinin muurin kaatumiseen?

  Dokumentti avaa harvinaislaatuisen näkymän Berliinin muurin kaatumiseen johtaneen valtapelin keskelle.

 • ”Tunnusta syntisi, Parisi!”

  13.10.2014 Kulttuuri

  Olavi Paavolainen näkee tulevaisuuteen.

  Kirjailija Olavi Paavolainen etsi 1920-luvulla nykyaikaa ja intoili tulenkantajana, 1930-luvulla matkusti maailman ääriin ja yritti nähdä tulevaisuuteen, 1940-luvulla näki propagandan ja sodan eron, 1950-luvulla kirjailija lopetti kirjojen julkaisemisen ja 1960-luvulla jatkoi juopotteluaan. Syksyllä 2014 kaksi professoria kirjoitti 50 vuotta sitten kuolleesta Paavolaisesta yli 1200 sivun verran elämäkertaa.

 • Kommunisteja ja karkureita

  12.11.2012 Oppiminen

  Karkuriongelma tulivat ajankohtaiseksi jatkosodan aikana.

  Asepalveluksen pakoilu ja karkuriongelma tulivat ajankohtaiseksi jatkosodan aikana. Talvisodan henki ja yksimielisyys alkoivat rakoilla. Välirauhan tultua alkoi voimakas äärivasemmistolainen liikehdintä, vaikka kommunistien toiminta oli ollut kiellettyä 1920-luvulta saakka.