Hyppää pääsisältöön

Sibelius-viulukilpailu

 • RSO kantaesittää Olli Virtaperkon orkesteriteoksen

  19.10.2017 RSO
  RSO:n 90-vuotisjuhlakaudella kuullaan yhdeksän kantaesitystä, joista 27.10. on vuorossa Olli Virtaperkon orkesteriteos Usvapatsas. Pietari Inkisen johtamassa konsertissa on ohjelmassa myös Dvořákin sinfonia nro 8 ja Šostakovitšin viulukonsertto, jonka solistina soittaa Sibelius-viulukilpailun 2000 voittanut Sergei Hatšatrjan.
 • 27.10. Perjantaisarja 4

  28.03.2017 RSO
  Pietari Inkinen, kapellimestari Sergei Hatšatrjan, viulu Olli Virtaperko: Usvapatsas, kantaesitys (Ylen tilaus) Dmitri Šostakovitš: Viulukonsertto nro 1 op. 99 Antonin Dvořák: Sinfonia nro 8 op. 88 Myöhäisillan kamarimusiikki: Dmitri Šostakovitš: Sonaatti alttoviululle ja pianolle LOPPUUNMYYTY Katso ja kuuntele suora lähetys 27.10. klo 19.
 • Pekka Kuusisto ja Hannu Lintu esiintyvät peruuttaneen Leonidas Kavakosin tilalla

  23.03.2017 RSO
  Viulisti ja kapellimestari Leonidas Kavakos on joutunut peruuttamaan esiintymisensä RSO:n kanssa 29.3. terveydellisistä syistä. Hänen piti sekä johtaa orkesteria että soittaa solistina Beethovenin viulukonsertossa. Kavakosin tilalla solistina esiintyy Pekka Kuusisto ja orkesteria johtaa Hannu Lintu. Konsertin ohjelma ei muutu ja Beethovenin lisäksi kuullaan Dvořákin 7. sinfonia.
 • Leonidas Kavakos RSO:n solistina ja kapellimestarina

  21.03.2017 RSO
  Suomalaisyleisölle Sibelius-viulukilpailun myötä jo 1985 tutuksi tullut Leonidas Kavakos soittaa Beethovenin viulukonserton RSO:n solistina 29.3. Musiikkitalossa. Kapellimestarinakin uraa luova Kavakos myös johtaa konsertin, jonka toisena teoksena kuullaan Dvořákin sinfonia nro 7.
 • Riikan vlogi: Minkälainen on orkesterimuusikon koeaika?

  11.10.2016 Klassinen
  Riikka Holopainen tapasi Tampere filharmonian konserttimestari Pekko Pulakan. Viimeksi Riikka tapsi Pekon Sibelius-viulukilpailuissa, jossa tämä selviytyi välieriin. Pekko siirtyi viime keväänä Turun filharmonisesta orkesterista Tampereen filharmoniaan ja hän on nyt koeajalla. Riikkaa kiinnostikin tietää, että pitääkö koeajalla olla erityisen varpaillaan.
 • 29.3. Keskiviikkosarja 12

  06.04.2016 RSO
  Hannu Lintu, kapellimestari Pekka Kuusisto, viulu Ludwig van Beethoven: Viulukonsertto Antonin Dvořák: Sinfonia nro 7 LOPPUUNMYYTY
 • Voittaja on Christel Lee

  03.12.2015 Klassinen
  Yhdysvaltain Christel Lee, 25, on voittanut Jean Sibelius -viulukilpailun vuonna 2015. Miksi hän voitti? Viimeisenä kisapäivänä asiantuntija Tero Latvala summasi loppuratkaisun. Seurasimme myös Tjeknavorianin perheen isän ja pojan liikuttavaa kohtaamista.
 • Sibelius-viulukilpailun voitti yhdysvaltalainen Christel Lee

  03.12.2015 Yle Uutiset
  Toinen sija meni Itävaltallan Emmanuel Tjeknavorianille ja kolmas Saksan Friederike Starkloffille.
 • Näkökulma: Virtuoosikaan ei aina saa yleisöä syttymään viulukilpailussa

  03.12.2015 Yle Uutiset
  Tänään ratkeavan Sibelius-viulukilpailun tuomariston olisi suonut kirjoittavan Kerson Leongille enemmän plussia, kirjoittaa musiikkikriitikko, Ylen kulttuuritoimittaja Mattias Mattila.
 • Konserttoja neljällä kielellä – syvintä ajattelua englanniksi

  02.12.2015 Klassinen
  Yksi japanilainen ja yksi yhdysvaltalainen on antanut kaikki näyttönsä Musiikkitalon yleisölle ja tuomareille. Tero Latvala kertoo, miten he suoriutuivat. Kisan amerikkalaisfinalistit vastasivat kysymyksiin kulttuurisesta identiteetistä. Otimme myös selvää, ketkä pitävät artisteja ajan tasalla koko tapahtuman ajan.
 • Rento itsensä kuuntelija on voittaja

  01.12.2015 Klassinen
  Tiistaina käynnistyi kolmipäiväinen finaalihuipennus Musiikkitalossa. Viulumusiikin professori Kaija Saarikettu kertoo viulunsoittajan kehityskulusta, ja Ylen asiantuntija Tero Latvala arvioi päivän esityksiä. Tiistai oli myös se hetki, kun eräs Sibelius-kisaan liittyvä konsertto saavutti pyöreän merkkipäivän.
 • Aasialaisnaiset näyttivät osaamisensa

  30.11.2015 Klassinen
  Suomalaiset Sara Etelävuori ja Pekko Pulakka jäivät finaalien ulkopuolelle. Tämä on ensimmäinen kerta vuoden 1975 jälkeen, kun yhtään suomalaista kilpailijaa ei kuulla Sibelius-viulukilpailun viimeisessä vaiheessa. Tenttasimme asiantuntijoilta välierien parhaita nykymusiikkiteosten osaajia.
 • Lavalla rasavillin Tjeknavorianin kalenteri pysyy tasapainossa

  28.11.2015 Klassinen
  Monelle Sibelius-kilpailun ystävälle Emmanuel Tjeknavorianin suoritukset ovat olleet erityisiä hetkiä. Hän kertoo haastattelussa taustastaan. Toisena välieräpäivänä Tero Latvala veti ensimmäistä kertaa kotiin päin. Kysyimme myös säveltäjä Hyun-Jun Parkilta, minkälaista voimaa voi odottaa lähitulevaisuudessa Etelä-Korean klassisen musiikin alalta.
 • Sonaatti oman soittajaminän mitoissa – miten se valitaan?

  28.11.2015 Klassinen
  Perjantaina 20 välieräviulistin ensimmäinen seitsikko pääsi miltei tunnin kestävien ohjelmistojensa ääreen. Viulisti ja lehtori Jaakko Ilves puhui oppilas–opettaja-dialogin saloista. Tero Latvala nosti ainakin yhden yllätysnimen päivältä. Kysyimme myös, millaisia elämyksiä tapahtuman superfani Marianne Hiedanniemi hakee nuorten taiturien karkeloista.
 • Kilpailussa soittaminenkin on pääosin odottamisen taidetta

  25.11.2015 Klassinen
  Alkuerävaihe päättyi keskiviikkoon, jonka lopuksi tuomaristo ilmoitti välierään selvinneet. Suomalaisista jatkavat Sara Etelävuori ja Pekko Pulakka. Tenttasimme päivän tunnelmia ja arvioita Tero Latvalalta, lähetysikkunan viulisteilta sekä pianisti Sonja Fräkiltä.
 • Sadat musiikkikilpailut kilpailevat myös keskenään – näistä elementeistä arvostus syntyy

  24.11.2015 Yle Uutiset
  Maanantaina alkanut Jean Sibelius -viulukilpailu on yksi maailman merkittävimmistä viulukilpailuista. Yle listasi kuusi tekijää, jotka vaikuttavat klassisen musiikin kilpailun arvostukseen.
 • Kuulijan ja kommentoijan rooli innostaa Tami Pohjolaa

  24.11.2015 Klassinen
  Espoolaiskasvatilla on ikäänsä nähden paljon kokemusta viulu- ja kamarimusiikkikilpailuista. Kuopion viulukilpailun viimeisin voittaja on mielissään siitä, miten avoimesti kilpailemisesta puhutaan viulistien kesken.
 • Pekko Pulakka tulessa ensimmäisenä suomalaisviulisteista

  23.11.2015 Klassinen
  Avauspäivänä kuultiin 14 kilpailijaa, joiden joukossa ensimmäisenä suomalaisena soitti Pekko Pulakka. Radion asiantuntija Tero Latvala valitsi päivän parhaat esitykset. Tapasimme myös tuomariston sihteeri Anna Krohnin.
 • Essi Höglund vaalii kisatilanteissa liikuntaa ja hyvää ruokaa

  23.11.2015 Klassinen
  Nuorten viuluasiantuntijoiden kuopus tulee Kotkasta. Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa opiskeleva Höglund tietää, miten musiikki vie esitystilanteessa mukanaan. Kilpailu on tässäkin asiassa oma lukunsa.
 • Abel Puustinen: "Seuraavaan erään pääsyä ei pitäisi miettiä"

  23.11.2015 Klassinen
  Kotimaisten viulistien vuoden 2015 tehokilpailija astuu Ylen asiantuntijatiimiin levollisena. Puustinen muistaa keränneensä muinoin kokemusta myös hiihtokilpailuista. Voitto napsahti ainoalle osanottajalle.

Sivut