Hyppää pääsisältöön

Sibelius-viulukilpailu

 • Youtube on muusikolle inspiraation lähde, mutta kaikkea näkemäänsä ei kannata matkia – Kuopion viulukilpailun tuomari Elina Vähälä: "Pitää osata olla lähdekriittinen"

  11.01.2020 Yle Uutiset

  Uusi viulistisukupolvi on aiempaa tyylitietoisempi, arvioi Kuopion viulukilpailun tuomariston puheenjohtaja Elina Vähälä.

 • Pekka Kuusisto

  14.10.2019 RSO

  Pekka Kuusisto esiintyy RSO-festivaalilla.

  Pekka Kuusisto esiintyy RSO-festivaalilla.

 • Elina Vähälän pahin painajainen kävi toteen, kun arvoviulu unohtui junaan – huippusoittajille kesä on tarinoita ja kamarimusiikkia

  16.06.2019 Yle Uutiset

  Matkasimme viulisti Elina Vähälän seurassa junalla Lahdesta Helsinkiin.

 • Sibelius-viulukilpailuvoittaja Nikita Boriso-Glebsky esiintyy RSO:n solistina

  11.09.2018 RSO

  Konsertin johtaa Dima Slobodeniouk

  RSO konsertoi Dima Slobodenioukin johdolla 19.9. Musiikkitalossa. Solistina esiintyy Sibelius-viulukilpailun 2010 voittanut Nikita Boriso-Glebsky, joka esittää Sibeliuksen Humoreskit viululle ja orkesterille.

 • 19.9. Keskiviikkosarja 2

  04.04.2018 RSO

  Dima Slobodeniouk, kapellimestari Nikita Boriso-Glebsky, viulu Sergei Prokofjev: Sinfonia nro 1 “Klassinen” op. 25 Jean Sibelius: Humoreskit viululle ja orkesterille op. 87 ja op. 89 Sergei Prokofjev: Sinfonia nro 2 d-molli op. 40 OSTA LIPPU Katso ja kuuntele suora lähetys Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa 19.9. klo 19.

 • RSO kantaesittää Olli Virtaperkon orkesteriteoksen

  19.10.2017 RSO

  Sibelius-kilpailuvoittaja Sergei Hatšatrjan RSO:n solistina.

  RSO:n 90-vuotisjuhlakaudella kuullaan yhdeksän kantaesitystä, joista 27.10. on vuorossa Olli Virtaperkon orkesteriteos Usvapatsas. Pietari Inkisen johtamassa konsertissa on ohjelmassa myös Dvořákin sinfonia nro 8 ja Šostakovitšin viulukonsertto, jonka solistina soittaa Sibelius-viulukilpailun 2000 voittanut Sergei Hatšatrjan.

 • 27.10. Perjantaisarja 4

  28.03.2017 RSO

  Pietari Inkinen, kapellimestari Sergei Hatšatrjan, viulu Olli Virtaperko: Usvapatsas, kantaesitys (Ylen tilaus) Dmitri Šostakovitš: Viulukonsertto nro 1 op. 99 Antonin Dvořák: Sinfonia nro 8 op. 88 Myöhäisillan kamarimusiikki: Dmitri Šostakovitš: Sonaatti alttoviululle ja pianolle LOPPUUNMYYTY Katso ja kuuntele suora lähetys 27.10. klo 19.

 • Pekka Kuusisto ja Hannu Lintu esiintyvät peruuttaneen Leonidas Kavakosin tilalla

  23.03.2017 RSO

  Pekka Kuusisto ja Hannu Lintu esiintyvät Kavakosin tilalla.

  Viulisti ja kapellimestari Leonidas Kavakos on joutunut peruuttamaan esiintymisensä RSO:n kanssa 29.3. terveydellisistä syistä. Hänen piti sekä johtaa orkesteria että soittaa solistina Beethovenin viulukonsertossa. Kavakosin tilalla solistina esiintyy Pekka Kuusisto ja orkesteria johtaa Hannu Lintu. Konsertin ohjelma ei muutu ja Beethovenin lisäksi kuullaan Dvořákin 7. sinfonia.

 • Leonidas Kavakos RSO:n solistina ja kapellimestarina

  21.03.2017 RSO

  Kavakos soittaa Beethovenin viulukonserton RSO:n solistina.

  Suomalaisyleisölle Sibelius-viulukilpailun myötä jo 1985 tutuksi tullut Leonidas Kavakos soittaa Beethovenin viulukonserton RSO:n solistina 29.3. Musiikkitalossa. Kapellimestarinakin uraa luova Kavakos myös johtaa konsertin, jonka toisena teoksena kuullaan Dvořákin sinfonia nro 7.

 • Riikan vlogi: Minkälainen on orkesterimuusikon koeaika?

  11.10.2016 Klassinen

  Riikka tapasi Tampere filharmonian konserttimestarin.

  Riikka Holopainen tapasi Tampere filharmonian konserttimestari Pekko Pulakan. Viimeksi Riikka tapsi Pekon Sibelius-viulukilpailuissa, jossa tämä selviytyi välieriin. Pekko siirtyi viime keväänä Turun filharmonisesta orkesterista Tampereen filharmoniaan ja hän on nyt koeajalla. Riikkaa kiinnostikin tietää, että pitääkö koeajalla olla erityisen varpaillaan.

 • 29.3. Keskiviikkosarja 12

  06.04.2016 RSO

  Hannu Lintu, kapellimestari Pekka Kuusisto, viulu Ludwig van Beethoven: Viulukonsertto Antonin Dvořák: Sinfonia nro 7 LOPPUUNMYYTY

 • Voittaja on Christel Lee

  03.12.2015 Klassinen

  Sibelius-viulukisan III finaalipäivä lavalta ja lavan takaa.

  Yhdysvaltain Christel Lee, 25, on voittanut Jean Sibelius -viulukilpailun vuonna 2015. Miksi hän voitti? Viimeisenä kisapäivänä asiantuntija Tero Latvala summasi loppuratkaisun. Seurasimme myös Tjeknavorianin perheen isän ja pojan liikuttavaa kohtaamista.

 • Sibelius-viulukilpailun voitti yhdysvaltalainen Christel Lee

  03.12.2015 Yle Uutiset

  Toinen sija meni Itävaltallan Emmanuel Tjeknavorianille ja kolmas Saksan Friederike Starkloffille.

 • Näkökulma: Virtuoosikaan ei aina saa yleisöä syttymään viulukilpailussa

  03.12.2015 Yle Uutiset

  Tänään ratkeavan Sibelius-viulukilpailun tuomariston olisi suonut kirjoittavan Kerson Leongille enemmän plussia, kirjoittaa musiikkikriitikko, Ylen kulttuuritoimittaja Mattias Mattila.

 • Konserttoja neljällä kielellä – syvintä ajattelua englanniksi

  02.12.2015 Klassinen

  Sibelius-viulukisan II finaalipäivä lavalta ja lavan takaa.

  Yksi japanilainen ja yksi yhdysvaltalainen on antanut kaikki näyttönsä Musiikkitalon yleisölle ja tuomareille. Tero Latvala kertoo, miten he suoriutuivat. Kisan amerikkalaisfinalistit vastasivat kysymyksiin kulttuurisesta identiteetistä. Otimme myös selvää, ketkä pitävät artisteja ajan tasalla koko tapahtuman ajan.

 • Rento itsensä kuuntelija on voittaja

  01.12.2015 Klassinen

  Sibelius-viulukisan I finaalipäivä lavalta ja lavan takaa.

  Tiistaina käynnistyi kolmipäiväinen finaalihuipennus Musiikkitalossa. Viulumusiikin professori Kaija Saarikettu kertoo viulunsoittajan kehityskulusta, ja Ylen asiantuntija Tero Latvala arvioi päivän esityksiä. Tiistai oli myös se hetki, kun eräs Sibelius-kisaan liittyvä konsertto saavutti pyöreän merkkipäivän.

 • Aasialaisnaiset näyttivät osaamisensa

  30.11.2015 Klassinen

  Sibelius-viulukisan III välieräpäivä lavalta ja lavan takaa.

  Suomalaiset Sara Etelävuori ja Pekko Pulakka jäivät finaalien ulkopuolelle. Tämä on ensimmäinen kerta vuoden 1975 jälkeen, kun yhtään suomalaista kilpailijaa ei kuulla Sibelius-viulukilpailun viimeisessä vaiheessa. Tenttasimme asiantuntijoilta välierien parhaita nykymusiikkiteosten osaajia.

 • Lavalla rasavillin Tjeknavorianin kalenteri pysyy tasapainossa

  28.11.2015 Klassinen

  Sibelius-viulukisan II välieräpäivä lavalta ja lavan takaa.

  Monelle Sibelius-kilpailun ystävälle Emmanuel Tjeknavorianin suoritukset ovat olleet erityisiä hetkiä. Hän kertoo haastattelussa taustastaan. Toisena välieräpäivänä Tero Latvala veti ensimmäistä kertaa kotiin päin. Kysyimme myös säveltäjä Hyun-Jun Parkilta, minkälaista voimaa voi odottaa lähitulevaisuudessa Etelä-Korean klassisen musiikin alalta.

 • Sonaatti oman soittajaminän mitoissa – miten se valitaan?

  28.11.2015 Klassinen

  Sibelius-viulukisan I välieräpäivä lavalta ja lavan takaa.

  Perjantaina 20 välieräviulistin ensimmäinen seitsikko pääsi miltei tunnin kestävien ohjelmistojensa ääreen. Viulisti ja lehtori Jaakko Ilves puhui oppilas–opettaja-dialogin saloista. Tero Latvala nosti ainakin yhden yllätysnimen päivältä. Kysyimme myös, millaisia elämyksiä tapahtuman superfani Marianne Hiedanniemi hakee nuorten taiturien karkeloista.

 • Kilpailussa soittaminenkin on pääosin odottamisen taidetta

  25.11.2015 Klassinen

  Sibelius-viulukisan III alkueräpäivä lavalta ja lavan takaa.

  Alkuerävaihe päättyi keskiviikkoon, jonka lopuksi tuomaristo ilmoitti välierään selvinneet. Suomalaisista jatkavat Sara Etelävuori ja Pekko Pulakka. Tenttasimme päivän tunnelmia ja arvioita Tero Latvalalta, lähetysikkunan viulisteilta sekä pianisti Sonja Fräkiltä.

Sivut