Hyppää pääsisältöön

tähdet

 • Varoitus: tämä kuva saattaa järkyttää maailmankuvaasi

  14.02.2020 Tiede

  Luotaimen ottama kuva näyttää kuinka mitätön maapallo on.

  Tasan 30 vuotta sitten Nasan Voyager 1 -avaruusluotain suuntasi kameransa kohti maapalloa ja otti erään avaruuslentojen historian tärkeimmistä valokuvista. Äkkiseltään katsottuna kuvassa ei ole juuri muuta kuin mustaa ja Auringon häikäisystä johtuvaa vaaleaa sumua. Mutta kun kuvaa katsoo tarkasti, on siellä pieni valopiste.

 • Uusi tehoteleskooppi otti huikean kuvan Auringosta – pinnalla porisee!

  30.01.2020 Tiede

  Kuva näyttää tarkasti Auringon puuromaisen pinnan.

  Samalla kun uusinta Aurinkoa tutkivaa luotainta valmistellaan lähtöön, on Havaijilla otettu käyttöön maailman tarkin Aurinkoa tutkiva teleskooppi. Näin hyviin kuviin eivät edes lähemmäksi lentävät luotaimet pääse.

 • Avaruudessa havaittiin rajuin tunnettu gammapurkaus – onneksi ei Linnunradassa, sillä se olisi voinut olla loppumme

  26.11.2019 Tiede

  Energiaa vapautui hetkessä enemmän kuin Auringosta koskaan.

  Tammikuun 14. päivä 2019 havaittiin avaruudessa gammapurkaus, joka oli voimakkain tutkijoiden koskaan rekisteröimä räjähdys. Se oli todennäköisesti supernovaräjähdys eli suuren tähden kuolema. Jos purkaus olisi tapahtunut Linnunradassa, emme olisi enää lukemassa tätä artikkelia.

 • Mielikuvitusäiti

  13.05.2018 Näkökulmat

  Kuviteltu äiti Kajon mielessä

  Iltapäivällä, kun sitä tuli koulusta kotiin, usein papatti innostuneesti jo eteisestä äidille - -

 • Rintamaidot pitkin taivasta ja muita tähtitieteellisiä tarinoita

  07.11.2017 Luonto

  Tähtitaivaasta aukeaa nähtäväksi puoli maailmankaikkeutta.

  Ihmiset ovat kautta aikojen katselleet tähtiä – nimenneet tähtikuvioita ja suunnanneet niihin unelmansa, pelkonsa sekä ihmetyksensä. Eri kulttuurien erot katsoa ja mieltää taivas, ovat kuitenkin tavattoman suuria. Tähdet kertovat monta eri tarinaa.

 • Tähdistä vanhimmat nuortuivat 100 miljoonaa vuotta

  08.02.2015 Tiede

  Tähän asti on ajateltu, että ensimmäiset tähdet syntyivät satoja miljoonia vuosia alkuräjähdyksen jälkeen. Planck-teleskoopin keräämän uuden tiedon perusteella näyttää siltä, että tämä tapahtui kuitenkin noin 100 miljoonaa vuotta myöhemmin.

 • Maaliskuussa näkyy harvinainen kesäiltojen tähtitaivas

  11.03.2014 Tiede

  Maaliskuun tähtitaivaalla loistaa alkuillasta kirkas Jupiter-planeetta. Jupiterin neljää kuuluisaa, Galileo Galileinkin näkemää kuuta kannattaa silloin tähyillä kiikarilla.

 • Komeetta Lovejoy nähtävissä - joulukuun tähtitaivas

  16.12.2013 Tiede

  Tähtitaivaalla seikkailee joulukuussa komeetta Lovejoy, jonka voi nähdä kiikarilla ja erittäin hyvällä säällä ehkä myös paljain silmin

 • Iskelmän ammattilaisten veri punnitaan tien päällä

  22.03.2013 Elävä arkisto

  Soittajan leipä on maailmalla pieninä palasina.

  Suomalaista iskelmää on aina tehty ylpeän ammattilaisen etiikalla. Viihdyttäminen on työn tekoa, ei taiteen. Iskelmä-Suomen miehistä ja naisista on aina otettu mittaa tien päällä, jossa soittajan leipä on pieninä murusina.

 • Komeetta näyttäytyy -maaliskuun tähtitaivas

  07.03.2013 Tiede

  Maaliskuussa tähtitaivas tarjoaa kiinnostavan, uuden vieraan. Tähtitaivaallemme saapuu PanSTARRS-komeetta C/2011 L4

 • Asteroidi helmikuun tähtitaivaalla –voiko sen nähdä?

  12.02.2013 Tiede

  Tähtitaivaan tarkkailija voi helmikuussa yrittää nähdä ohitse kiitävän asteroidi 2012 DA14:n. Jupiter, Saturnus ja ja Orion näkyvät varmasti. Helmikuun tähtititaivas myös kuunneltavana.

 • Iskelmä-Suomella on vaalea ja tumma kuningatar

  08.02.2013 Elävä arkisto

  Katri Helena ja Paula Koivuniemi ovat Suomen kestotähtiä.

  Suomen mittakaavassa Katri Helena ja Paula Koivuniemi ovat malliesimerkkejä siitä, mitä vuosikymmenestä toiseen kantava kestotähteys on. Toinen iskelmän kuningattarista on tumma ja kohtalokas, toinen vaalea, heleä-ääninen naapurin tyttö.

 • Avaruustehtäviä

  04.02.2013 Oppiminen

  Avaruustehtäviä

  Maapallo on yksi taivaankappale ja sen ympärille levittyy avaruus. Matkalla maasta avaruuteen tutkaillaan maata, sen lähintä kiertolaista kuuta sekä tutustutaan myös aurikokunnan rakenteeseen ja tähtitaivaaseen. Kuinka hyvin tunnet planeettamme? Entä kuun vaiheet tai valoilmiöt? Testaa osaamistasi!

 • Kohtalon tähdet ovat iskelmä-Suomen ikisankareita

  01.02.2013 Elävä arkisto

  Elävän arkiston kooste taustoittaa Iskelmä-Suomi-sarjaa.

  Suomalainen iskelmäyleisö on erityisen kiintynyt tähtiin, joiden tarinassa on menestyksen ja kimalluksen vastavoimana vahvoja tummia sävyjä, lankeemusta ja kilvoittelua taiteilijaelämään kuuluvia kiusaajia vastaan. Elävän arkiston kooste taustoittaa Iskelmä-Suomi-sarjaa.

 • Aurinko on aurinkokuntamme keskipiste

  03.09.2012 Oppiminen

  Aurinko on aurinkokuntamme keskipiste

  Avaruudessa on yksi tähti, joka näkyy maapallolle hehkuvana pallona. Tähti on Aurinko. Se on energiaa, lämpöä ja valoa syöksevä tulipallo ja koko aurinkokuntamme keskipiste. Ilman Aurinkoa maapallo olisi eloton, pimeä ja autio.

 • Tieteen verkkovinkit - Fiksut ihmiset ovatkin tyhmiä

  14.06.2012 Tiede

  Korkea älykkyysosamäärä ei takaa fiksuja ratkaisuja. Päin vastoin, huomattavan älykkäät ihmiset tekivät nopeasti muuttuvissa tilanteissa paljon huonompia päätöksiä, kuin keskimääräisellä alykkyysosamäärällä varustetut.

 • Tähtitietelijät vastavaat kysymyksiin

  24.02.2011 Oppiminen

  Tähtitietelijät vastavaat kysymyksiin

  Tähtienkatseluillassa kuuntelijat kysyvät asiantuntijoilta tähtitaivaan kohteista ja niiden bongaamisesta, kaukoputkista, tähtivalokuvauksesta tai vaikkapa tähtiharrastuksen aloittamisesta.

 • Laulupuu leikitti Hämä-hämähäkin ja muut tutut lastenlaulut

  11.02.2011 Elävä arkisto

  Lasten laulu- ja leikkiohjelmasarja Laulupuu keräsi lapset tv:n ääreen laulamaan ja leikkimään aikana, jolloin sanaa "interaktiivinen tv-ohjelma" ei vielä ollut keksitty.

 • Rock-Suomi-bonuksia 6: Sanojen takana

  03.12.2010 Elävä arkisto

  Lisämateriaalia Rock-Suomen lauluntekijäjaksoon.

  Sanataitureiden ja omaperäisten biisinikkareiden jatkumon pohjalla pulputtaa syvä suomalaisuuden virta. Elävän arkiston biisintekijäkavalkadi tarjoaa lisäkurssin toisessa rock-kotimaisessa.

 • Lasse Liemola, Suomen ensimmäinen nuorisoidoli

  26.11.2010 Elävä arkisto

  Lasse Liemolasta alkoi kotimainen poptähteys

  Helsinkiläinen Lars-Erik Liemola löi itsensä läpi samaan aikaan kun rock´n´roll alkoi kiihdyttää Suomen nuorisoa. Liemolasta ei tullut rokkaria, mutta hänestä sai alkunsa kotimainen poptähteys.

Sivut