Hyppää pääsisältöön

hyvinvointivaltio

 • Saisinko yhden neuvoa antavan? Työelämäni on ihan muuttunut.

  21.06.2017 Kirjojen Suomi
  Mitä yhteistä on Aleksis Kivellä ja jälkiteollisella pätkätyöläisellä? Ennen kaikkea työpaikkaryyppääminen. Suomalaisten ryyppyreissujen väheneminen liittyy työkulttuurin muutoksiin, mutta onneksi jälkiteollinen työkulttuuri on palauttanut työpaikkapöhnän arvon. Uusi Pietari K. podcast ja essee joka viikko läpi kesän.
 • Seksi vähissä? Erotiikka ja yhteiskuntautopiat kulkevat käsi kädessä

  19.05.2017 Kirjojen Suomi
  Eräs kaverini arveli, että suomalaisten vähentynyt seksin harrastaminen liittyy ennen kaikkea innostavien yhteiskuntautopioiden puuttumiseen. Sote- tai aluehallintouudistus saa kenen tahansa intohimot laskemaan. Onneksi kaunokirjallisuus jaksaa kuitenkin pitää poliittisen seksin puolia. Tutustu tuoreeseen Pietari K. kävi -esseeseen täällä!
 • Marjo Niemi: Hyvinvointivaltio on parempi tarina kuin sota

  17.05.2017 Kulttuuricocktail
  Olisiko hyvinvointivaltiosta suureksi kansalliseksi tarinaksi? Tosin siitä puuttuvat uhrit ja uhraaminen. Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Marjo Niemi pohtii, mikä olisi hyvä tarina kerrottavaksi.
 • How Finland became a modern welfare state: 100 years in the lives of one Finnish family

  09.05.2017 Oppiminen
  This educational video tells about the history of Finland through the eyes of one family. It describes the development of the Finnish society from the beginning of the 20th century to the present.
 • Suomen 100 vuotta Virtasten silmin – näin köyhästä maatalousmaasta tuli moderni hyvinvointivaltio

  09.05.2017 Oppiminen
  Emilia Virtanen on 2000-luvun koulutettu ja kansainvälinen suomalainen, mutta hänen isoisänsä isoisä Kustaa Virtanen eli hyvin erilaisissa oloissa köyhänä torpparina 1900-luvun alussa. Sata vuotta sitten suomalaisia oli 3 miljoonaa ja monessa perheessä oli jokapäiväinen huoli, mistä saadaan ruokaa.
 • Outi Alanko-Kahiluoto: Hallitus tekee ison virheen ajaessaan sivistystä alas

  31.03.2016 Kulttuurin välikysymys
  Sivistyksen alasajo on hallituksen kulttuuripolitiikan suurin virhe, sanoo Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto . Leikkaukset amputoivat etenkin taiteen yliopisto-opetusta ja tutkimusta. ”Se vähentää taiteen yhteiskunnallista arvostusta. Pidemmällä aikavälillä koko kulttuurin kenttä kärsii siitä.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa.
 • Loppua kohti elämä kallistuu

  28.12.2015 Dokumentit
  Meistä kaikista tulee suurin piirtein samanikäisinä, 85-88-vuotiaina, jälleen yhteiskunnan tukien ja palvelujen saajia. Eli emme maksa enää yhteiskunnalle yhtä paljon kuin saamme siltä. Elämämme viimeiset vuodet ovat hyvinvointivaltiossa kalliita.
 • Joululukemistoa hyvinvointivaltiosta

  22.12.2015 Dokumentit
  Kallis elämä -dokumentin ohjaaja Simo Sipola listasi teoksia ja luettavaa, jotka perehdyttävät Dokumenttiprojektissa 28. joulukuuta esitettävän dokumentin aihepiiriin.
 • Parikymppiset ovat voittajia

  20.12.2015 Dokumentit
  Vuosina 1989 - 1995 syntyneet, nyt reilut parikymppiset nuoret voivat hykerrellä tyytyväisyydestä. Yleisradion dokumenttitoimituksen teettämän laskelman mukaan he saavat elämänsä aikana eniten tukea yhteiskunnalta. Ja he myös maksavat vähiten yhteiseen pottiin. Dokumenttiprojekti: Kallis elämä maanantaina 28.12. klo 21.00 Yle TV1 ja Yle Areena.
 • 300 000 euroa puhtaana käteen

  18.12.2015 Dokumentit
  Miltä tuntuisi saada yhteiskunnalta 300 000 euroa puhtaana käteen? Entä mitä sanoisit, jos sinulle perustettaisiin syntyessäsi pankkitili, jolta voisit nostaa rahaa lääkärinpalkkioihin, lääkkeisiin tai vaikkapa koulunkäyntiin? Tuskin kieltäytyisit ottamasta tiliä vastaan. Katso laskurista mitä olet maksanut yhteiskunnalle.
 • Katso, mitä maksat yhteiskunnalle!

  18.12.2015 Dokumentit
  Mikä on suomalaisen elämän hinta? Katso, kuinka kalliiksi sinä ja kaverisi olette tulleet yhteiskunnalle. Vertaa laskurin avulla, kuka saa ja kuka maksaa.
 • Uusliberalismi löysi tiensä Suomeen ja kyseenalaisti hyvinvointivaltion

  04.12.2015 Elävä arkisto
  Uusliberalistinen talouspoliittinen suuntaus on lisännyt vaikutusvaltaansa Suomessa jo 1970-luvulta lähtien. Uusliberalismista keskustellaan toimittaja Seppo Konttisen radio-ohjelmassa Vieraan valinta (2007).
 • Saman taivaan alla

  03.12.2015 Yle TV1
  Saman taivaan alla -sarjassa esitetään dokumentaristi Erkki Määttäsen koskettavia ja elämänmyönteisiä dokumentteja.
 • Suomi on ruotsalainen

  27.11.2015 Yle TV1
  Millainen Suomi olisi ilman Ruotsia? Olisiko Suomea olemassa ilman Ruotsia?
 • Suomalainen häpeä

  15.10.2015 Kulttuuri
  ”Minulla oli nuoruudessani koko ajan tunne, ettei minulle kerrottu kaikkea, ei kotona, ei koulussa, ei liioin saksalaisissa kirjoissa, joita luin toivoen löytäväni niistä tietoa oman elämäni taustalla piilevistä hirveyksistä.”
 • Tasaverokeskustelu asetti tasavertaisuuden ja hyvinvointiyhteiskunnan vastakkain

  09.10.2015 Elävä arkisto
  Tasaveron käyttöönottoa ansiotulojen verotuksessa väläyteltiin Suomessa useaan otteeseen 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana. Aiheesta keskusteltiin laajasti niin eettis-moraalisesta kuin taloudellis-poliittisesta näkökulmasta myös useissa Yleisradion ajankohtaisohjelmissa.
 • Ryhmäteatterin Eduskunta III läpivalaisee tylysti politiikkaa

  29.09.2015 Kulttuuri
  Ryhmäteatterin lavalla nähty yhteiskunta-analyysi kulkee suunnilleen näin: poliitikot ovat nakutelleet hajalle hyvinvointivaltion perustuksia. Jatkuvaa leikkaamista, heikoimpien aseman heikentämistä entisestään, väitetään välttämättömyydeksi. Toimintaa perustellaan tiedoksi naamioidulla ideologisella puheella, joskus suoranaisilla valheilla.
 • Susanna Kuparinen: Helpottaa kun tietää miksi ojanpohjalle mennään

  25.09.2015 Kulttuuricocktail
  ”Kohuohjaaja” Susanna Kuparinen on tonkinut lähes kymmenen vuotta suomalaisen yhteiskunnan ja politiikan epäkohtia. Valtuusto- ja Eduskunta-trilogioiden myötä häneltä meni usko puolueisiin, mutta jotain sentään jäi käteen.
 • A-studio: Talk – Kuka saneeraa Suomen?

  26.03.2015 Yle TV1
  Uudella hallituksella on edessä isoja päätöksiä. Kenen etuja leikataan, kenen palveluissa säästetään? TV1 torstaina 26.3. klo 21.05
 • Luokatonta menoa

  19.11.2014 Klassinen
  Eräänä päivänä joku kertoi, että luokkaretki tarkoittaa sosiaalista liikkuvuutta yhteiskuntaluokasta toiseen. Eihän meillä Suomessa edes pitänyt olla sen kummempia yhteiskuntaluokkia. Johanna Korhonen lukee kirjoja ja pohtii, kuka on nykyajan ylimys.

Sivut