Hyppää pääsisältöön

etnisyys

 • Klassisen musiikin urotekoja

  13.01.2018 Klassinen

  Levyarvio

  Tekisi mieli sanoa, että klassisen musiikin kirkkain tulevaisuus on niiden kokoonpanojen, jotka ovat syntyneet tämän ajan hengessä – tai hengestä. Niin paljon vartijana kuin etabloituneet toimijat ovatkin – sekä laadun että jatkuvuuden takaajana – nuorissa soittajissa ja tuoreissa tulokulmissa on voimaa. Sellaista on tarjolla hyvin tuoreen tulokkaan, vuonna 2015 perustetun Chineke! Orchestran debyyttilevyllä.

 • Kuinka Lola Odusoga selätti syrjityksi tulemisen kokemuksen

  08.04.2016 Kulttuuricocktail

  Lola Odusoga joutui silmätikuksi hyvässä ja pahassa

  "Koko kansan Lola, kohumissi ja Suomen virallinen musta" Lola Odusoga kertoo kokemuksistaan avoimesti elämäkerrassaan. Kahdet kasvot -elämäkerta raottaa rempseän Lolan herkkyyttä ja pohdiskelevuutta. Lola suhtautuu kokemaansa syrjintään ja nimittelyyn ennen kaikkea lakonisella huumorilla.

 • Onko nationalismi tappava voima Euroopassa?

  20.03.2016 Battle

  Euroopassa puhutaan uudesta nationalismin aallosta.

  Euroopassa puhutaan uudesta nationalismin aallosta. Euroopan unionin sisäistä vapaata liikkuvuutta katsotaan nyt uusin silmin, kun yhä useampi valtio vahvistaa rajojaan isommilla ja piikikkäämmillä aidoilla.

 • Viiden päivän turha sota

  26.04.2013 Elävä arkisto

  Sota toi esiin Kaukasuksen tilanteen.

  Vuonna 2008 käytiin Georgian armeijan ja Venäjän, Etelä-Ossetian sekä Abhasian armeijoiden välinen viiden päivän sota. Sota toi esiin Kaukasuksen tilanteen. On sanottu, että Kylmä sota ei koskaan loppunut Kaukasuksella.

 • Vihapuheen lisääntyminen kertoo yhteiskunnan muutoksesta

  19.04.2013 Elävä arkisto

  Euroopan neuvoston ministerikomitean mukaan vihapuheella tarkoitetaan sellaista ilmaisua, jolla levitetään, yllytetään, edistetään tai oikeutetaan rotuvihaa, muukalaisvihaa, antisemitismiä tai muunlaista vihaa, joka perustuu suvaitsemattomuuteen. Internetin myötä tuo puhe on löytänyt uuden laajemman areenan ja kuulijakunnan.

 • Sota vei pienen Kosovon maailmanpolitiikan keskiöön

  04.04.2013 Elävä arkisto

  Kosovon sota päättyi itsenäisyyteen Serbiasta.

  Kosovo on pieni maa-alue keskisellä Länsi-Balkanilla. Silti sen merkitys maailmanpoliittisesti oli suuri vuosituhannen vaihteessa, kun Jugoslavian hajoamissodat levisivät valtioliiton köyhimpään osaan.

 • Kansa, jonka maailma petti

  18.03.2013 Elävä arkisto

  Bosnian sodan kauheudet tapahtuivat YK:n silmien alla

  Bosnian sota (1992-1995) oli raain Euroopassa sitten toisen maailmansodan. Sen kauheimpia kohtauksia olivat Srebrenican kansanmurha sekä Sarajevon neljä vuotta kestänyt piiritys, jonka aikana kaupunkilaiset olivat jatkuvasti tarkka-ampujien tähtäimessä. Heitä eivät auttaneet edes kaupunkia valvovat YK-sotilaat.

 • Biafran sota

  17.11.2008 Elävä arkisto

  Tiedotusvälineiden kuvat nälkää näkevistä afrikkalaislapsista kauhistuttivat maailmaa Biafran kriisin aikana vuosina 1967-1970.

 • Uusi Afrikka

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Miten rakentaa kansallisvaltio ilman kansakuntaa? Entä onko monipuoluejärjestelmä ainoa demokratian muoto? Mitä hyvää voi olla sotilasdiktatuureissa? Tällaisiin kysymyksiin törmäsi se, joka tutki vakavasti uuden Afrikan rakennustyötä 1960-luvulla.