Hyppää pääsisältöön

suunnittelijat

 • Toimintakykyä syövä ionikanavatauti pakotti pelastusjohtajan elämän uusille urille: "Laukkumallisto syntyy sängyssä selällään maaten"

  27.10.2016 Akuutti

  Pelastusjohtajasta tuli laukkumalliston luoja

  Taitelijaperheessä kasvanut Piia Vähäsalo halusi oikeisiin töihin ja kuukausipalkkaa. Hän opiskeli hallintotieteiden maisteriksi, eteni palopäällikköksi ja pelastusjohtajaksi. Vakava sairaus kuitenkin pysäytti. Nyt nainen suunnittelee laukkumallistoa selällään sängyssä.

 • Valosuunnittelija Saija Nojonen luottaa työssään herkkyyteen

  10.06.2015 Kulttuuri

  Saija Nojonen kertoo työstään Tekijä-sarjassa.

  Puheteatteria, tanssia, konsertteja, runoesityksiä, performansseja ja installaatioita valaissut Saija Nojonen näkee työnsä ryhmätyönä, jossa jokainen esiintyjä ja projektin tekijä tuovat omat värinsä valmiiseen taideteokseen.

 • Terhi Pölkki on oman merkkinsä ja itsensä pomo

  15.05.2015 Kulttuuri

  kenkäsuunnittelijan työ edellyttää teknistä osaamista.

  Kenkäsuunnittelija Terhi Pölkki työstää parhaillaan kahdeksatta mallistoaan. Naisen omaa nimeä kantava merkki on perustettu vuonna 2011. Pölkin kengät valmistuvat osittain kotimaassa, mutta osa kengistä tulee Portugalista tutulta tehtaalta.

 • Katariina Guthwert liikuttuu toisinaan työnsä äärellä

  27.03.2015 Kulttuuri

  Korusuunnittelija ja kuvataiteilija Katariina Guthwert tunnetaan erityisesti suunnittelemistaan ja toteuttamistaan yleisurhoollisuusmitaleista, joita ovat kantaneet muun muassa Sofi Oksanen, Riitta Uosukainen ja Jenni Haukio.

 • Kenkäsuunnittelija Aki Choklat odottaa innolla uutta punkia

  18.11.2014 Elävä arkisto

  Choklat on paitsi suunnittelija, myös opettaja.

  "Suurin mokani oli lähteä isoon kenkäbisnekseen ilman mitään koulutusta", kertoi muotivallankumousta odottava Aki Choklat. Mokastaan huolimatta Jyväskylästä maailmalle lähteneelle Choklatille kävi hyvin, sillä 2000-luvulla hänestä tuli paitsi menestynyt kenkäsuunnittelija, myös opettaja arvostetussa muotikoulussa Firenzessä.

 • Eero Aarnion muovihuonekaluista tuli ikoneja

  29.10.2014 Elävä arkisto

  Eero Aarnio kertoo futurististen huonekalujensa synnystä.

  Pallotuoli, sarjakuvamainen Pony-istuin ja Swan-valaisin – sisustusarkkitehti Eero Aarnio kertoo futurististen huonekalujensa synnystä ja tuotannosta.

 • Neulesuunnittelija Kaffe Fasset Suomessa vuonna 1991

  20.11.2013 Elävä arkisto

  Kaffe Fasset on englantilainen neulesuunnittelija, jonka tavaramerkkeinä tunnetaan moniväriset kuvioneuleet ja kanavatyöt. Fasset on vienyt neulomisen ilosanomaa eteenpäin vuodesta 1988 lähtien. Tekniikka on Fassetin mielestä helppo oppia ja eri väristen lankojen käyttö on lähinnä leikkimistä.

 • Hopealangasta koreat käädyt

  30.11.2012 Elävä arkisto

  Korusuunnittelija Saara Hopea kertoo työstään.

  Korusuunnittelija Saara Hopean lapsuudessa ja nuoruudessa isän korupajassa työskenteli useita käsityöammattilaisia. Sittemmin taitajien määrä on vähentynyt samaan aikaan kuin käsityön osuus kultasepän alalla.

 • Muotoilija korostaa omaleimaista ajattelua

  22.10.2012 Elävä arkisto

  Li Englundin aiheet kumpuavat luonnosta.

  Muotoilija Li Englund on tullut tunnetuksi Artekille tekemistään tekstiili- ja tapettimalleista. Aiheet hän on useimmiten saanut luonnosta, jonka vaaliminen on Englundille ollut tärkeää.

 • Raitapaita taipuu muodin mukana

  17.10.2012 Elävä arkisto

  Annika Rimala tunnetaan Marimekon Tasaraita-paidoista.

  Annika Rimala (Annika Piha) on suomalainen Marimekollekin työskennellyt muotoilija ja tekstiilisuunnittelija. Hänen tunnetuimpia töitään Marimekolle ovat Tasaraita-paidat.

 • Musiikkitalo - kaupunkikuvan harmonisoija

  30.08.2011 Elävä arkisto

  LPR-arkkitehti Marko Kivistö oli vasta arkkitehtiylioppilas, kun hän voitti kahden kollegansa kanssa Musiikkitalon suunnittelukilpailun.

 • Suunnittelija, yrittäjä ja elokuvaohjaaja Paola Suhonen

  16.09.2010 Elävä arkisto

  Paola Suhonen tunnetaan parhaiten vaatesuunnittelijana ja IvanaHelsinki -yrityksen luojana. Suhosen luomisvimma ei kuitenkaan rajoitu vain muotimaailmaan.

 • Turun Myllysilta

  08.03.2010 Elävä arkisto

  Vain 35-vuotias silta purettiin 2010.

  Aurajoen ylittävä Myllysilta ehti 35 vuoden ajan kirvoittaa kaupunkilaisissa roisiakin huumoria. Kesällä 2010 notkahtanut silta purettiin.

 • Pallotuolin isä Eero Aarnio

  25.11.2009 Elävä arkisto

  Suomalainen designer ja professori Eero Aarnio on yksi suurista modernin kalustemuotoilun vaikuttajista.

 • Hanna Sarén

  24.09.2009 Elävä arkisto

  Imatralta kotoisin oleva Hanna Sarén on noussut yhdeksi suomalaisen suunnittelun kärkinimistä. Suuren yleisön tietoisuuteen Sarén nousi, kun Sinkkuelämää-sarjan Sarah Jessica Parker laittoi jalkaansa Hannan suunnittelemat puukengät.

 • Miten tehdään Marimekko?

  17.07.2008 Elävä arkisto

  ”Marimekolle on asetettu julkisuudessa aika kovat paineet. Se on jatkuvasti linssin alla; mihin se kehittyy ja mihin päin mennään”. Marimekon suunnittelijat kertovat työstään.