Hyppää pääsisältöön

kaupunginosat

 • 5.7. Teeman Elävä arkisto: Elämää muutosten Kalliossa

  04.07.2016 Yle Teema

  Helsingin Kallio muutosten ja murrosaten kourissa

  Helsingin perinteinen työläiskaupunginosa Kallio on herkästi heijastanut ajan muutoksia ja murroksia. Elävän arkiston Kallio-paketti pohjustaa Teemalla toiveuusintana esitettävää kolmiosaista tv-elokuvaa Elämänmeno vuodelta 1978. Sodanjälkeiseen Kallioon sijoittuva draama perustuu Pirkko Saision esikoisromaaniin.

 • Muncien kaupunki Indianassa on kuin Yhdysvallat pienoiskoossa

  13.10.2015 Elävä arkisto

  Muncie on keskiverto amerikkalaiskaupunki

  Muncie on keskiverto amerikkalaiskaupunki

 • Amurin työläisidylli joutui väistymään urbanisaation tieltä

  21.10.2014 Elävä arkisto

  Työläisten asunnot pois varakkaampien kerrostalojen tieltä

  1800-luvun lopulla Tampereella perustettiin Amurin työläiskaupunginosa, jossa asui muun muassa Finlaysonin työntekijöitä. Vaatimattomat asumukset tulivat tunnetuiksi yhteiskeittiöistään. 1960-luvun lopulta alkaen Amurin puutalot saivat väistyä uusien, varakkaammalle väelle tarkoitettujen kerrostalojen tieltä. Satavuotisesta työläisidyllistä jätettiin muistuttamaan vain yksi kortteli.

 • Suomen karmein paikka on...

  12.08.2014 Tiede

  Yle Tiede etsi kesän ajan Suomen karmeinta paikkaa, ja äänestykseen päätyivät kuusi kiintoisinta kohdetta. Nyt on selvillä mihin ilmiannetuista karseimmista ja samalla kiehtovimmista kohteista Yle Tiede tutustuu tarkemmin.

 • Näkökulma: Asunko minä Suomen karmeimmassa paikassa?

  06.08.2014 Tiede

  "En ole koskaan käynyt Korsossa, enkä tämän elokuvan nähtyäni haluaisikaan käydä", kirjoitti Hesarin arvostelija Pertti Avola Korso-elokuvasta viime keväänä. Mitä! Asunko minä näin vaarallisessa/karmeassa paikassa? Kyllä kai, kun kaupunginosaa ehdotetaan yhdeksi Suomen karmeimmista kohteista.

 • Merihaka on betonitornien harmaa laidun

  03.09.2013 Elävä arkisto

  Kerrostalot kohosivat Hakaniementorin taustalle 1970-luvulla

  Merihaan kerrostalot kohosivat Helsinkiin Hakaniementorin taustalle 1970-luvulla. Merihaka edustaa tiivistä kaupunki-ihannetta ja betonikansi jakaa jalankulkijat ja autoliikenteen eri kerroksiin. Merihakaa näytetään usein ankeuden symbolina, mutta merihakalaisille korkeista betonielementtitaloista avautuu merinäköala.

 • Punainen Pispala kohosi villinä harjulle

  21.02.2012 Elävä arkisto

  Tampereen Pispala on kuin palikkaleikki.

  Tampereen Pispala on kuin Luojan palikkaleikki, luonnehtii kirjailija Lauri Viita Tampereen omaleimaisinta kaupunginosaa.

 • Katajanokka ahersi, rentoutui ja ajeli Vitosen ratikalla

  10.01.2012 Elävä arkisto

  Mikko Niskasen lyhytfilmi 1960-luvun Helsingistä

  Elokuvaohjaajan uraa aloitteleva Mikko Niskanen kokosi vuonna 1964 tuokiokuvia kesäisestä viikonlopusta Helsingin Katajanokalla. "Skattan" päivään ja yöhön mahtui satamaduunareita, juhlamielisiä vapaa-ajan viettäjiä, kirkossakävijöitä ja tyhjissä lastauslaatikoissa majailevia asunnottomia.

 • Helsinki, tuo Pohjolan valkea kaupunki

  13.05.2011 Elävä arkisto

  Tervetuloa Helsinkiin!

  Tervetuloa Helsinkiin! Yhteydet ovat hyvät vesitse, maitse tai ilmojen teitä. Talvella lumi korostaa rakennusten puhtaita muotoja, helteillä hehkuvat hiekkarannat. Vilkkaimpana elämä kiehuu kauppatorilla ja valtaväylillä liikenne on suurkaupunkiluokkaa. Helsinkiä kuvaillaan värikylläisin sanoin ja kuvin vuonna 1959 valmistuneessa matkailufilmissä.

 • Vuonna 1966 myös heinäladot kuuluivat urbaaniin maisemaan

  08.11.2010 Elävä arkisto

  Kaupunki-elokuvassa mietiskellään, mitä kaupunki on.

  Suomalaista urbanisaatiota vuonna 1966: kerrostaloalueen kupeessa nostetaan heinää seipäille. Erno Paasilinnan ja Eeli Aallon Kaupunki-elokuvassa mietiskellään, mitä kaupunki on.

 • Lauri Viidan Pispala on kuin Luojan palikkaleikki moreenipenkereellä

  18.01.2008 Elävä arkisto

  Mökin sai tehdä mielensä mukaisen

  Kirjailija Lauri Viita piirtää pääteoksessaan Moreeni omaperäisen ja elävän kuvan Pispalan rakentajista ja rakennusvaiheista.

 • Puu-Pasila sai väistyä kerrostalojen ja toimistokortteleiden tieltä

  05.01.2007 Elävä arkisto

  Vielä 1960-luvulla Länsi-Pasilan rinteillä oli puutalokaupunginosa. Halpojen vuokra-asuntojen Puu-Pasila sai väistyä 1970-luvulla kehityksen tieltä ja paikalle kohosi kerrostaloista ja toimistorakennuksista koostuva miljöö.

 • Minun Helsinkini

  21.12.2006 Elävä arkisto

  Esittelemässä Juha Lehti, Minna Haapkylä ja Tomi Kontio.

  Pääkaupunkimme kanta-asukkaille oma kaupunginosa on kokonainen kotiseutu. Juha Lehti kertoo Kalliosta ja sen Töölönlahden Linnunlaulua esittelee Minna Haapkylä. Itä-Helsingin Kontulasta puhuu Tomi Kontio.

 • 1930-luvun kivierämaata

  10.10.2006 Elävä arkisto

  Reino Hirvisepän selostama lyhytelokuva arvostelee Helsingin ahdasta kivi- ja asfalttimiljöötä. Moneen pihakuiluun ei aurinko eksynyt vahingossakaan.

 • Säästäjien ja ahertajien Vuosaari

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Vuosaaren rakennustyöt 1966

  Hannu Karpon toimittamassa ohjelmassa seurataan Vuosaaren lähiön rakentumista vuonna 1966. Vuosaari oli juuri liitetty Helsinkiin.

 • Myllypuron lähiö - luontoa ja liikuntaa

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Myllypurolainen mies kertoo alueesta vuonna 1965.

  Ohjelmassa piipahdetaan Myllypuron lähiöön. Myllypurolainen Helsingin kantakaupungista muuttanut mies kertoo Myllypurosta.

 • Kontulasta Kortepohjaan

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Vuonna 1969 tehdyssä ohjelmassa tarkastellaan Helsingin Kontulan ja Jyväskylän Kortepohjan lähiöitä. Lähiöiden syntyessä lasten päivähoito, nuorten oleskelutilat ja liikenne raahasivat perässä.

 • Runoilija Viljo Kajava muistelee

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Viljo Kajava oli alun perin Eino Leinoa ihaileva romantikko. Hän kääntyi vapaan mitan kannattajaksi, kun nuoruudentoveri Nyrki Tapiovaara mojautti Olavi Paavolaisen runolla päähän.

 • Broadway - New Yorkin suuri teatterikatu

  08.09.2006 Elävä arkisto

  32 km pitkä katu tuli jo 1800-luvulla tunnetuksi teattereistaan, mutta sen kukoistuskausi oli 1920–40-luvuilla.