Hyppää pääsisältöön

kultit

 • Jim Jones perusti "Kansan temppelin" ja ajoi satoja lahkolaisiaan tuhoon

  03.07.2019 Yle Teema

  Neliosainen sarja maailmaa järkyttäneestä joukkosurmasta.

  Neliosainen sarja kertoo tarinan uskonlahkosta ja sen järkyttävästä lopusta Guyanan viidakossa neljä vuosikymmentä sitten.

 • "En tiedä näenkö mä unta vai kahminko mä lunta" – Studio Julmahuvi uhkaavien pashaistien jäljillä

  19.10.2018 Elävä arkisto

  Raportti julmasta ja koukuttavasta kultista.

  Raportti julmasta ja koukuttavasta kultista, jonka väkeviin toimintamalleihin pureudutaan liikkeestä pelastuneen haastattelun avulla. Julmahuvin studiossa Pashaistien uhrit ry:n tiedotuspäällikkö Pentti Mutanen kertoo tarjotusta aputoiminnasta.

 • Elämä Mansonin jälkeen (Life after Manson)

  16.03.2016 Yle Teema

  Dokumentti Manson kultin jäsenestä Patricia Krenwinkistä.

  Dokumenttielokuva Charles Mansonin kulttiin ja "perheeseen" kuuluneesta Patricia Krenwinkelistä, joka vuonna 1969 osallistui Mansonin määräämiin murhatekoihin. Ohjaaja Olivia Klausin haastattelun aikaan hän on 67-vuotias ja toivoisi voivansa perua tekonsa.

 • Uhrijuhla, elokuva joka ei unohdu

  18.11.2015 Yle Teema

  Kalle Kinnunen näki kauhuelokuvan kahdeksanvuotiaana.

  "Uhrijuhla ei muuttanut vain käsitystäni kauhuelokuvista vaan ylipäänsä siitä, mitä elokuva on." Elokuvakriitiikko Kalle Kinnunen muistelee kahdeksanvuotiaana näkemäänsä kauhuelokuvaa, jonka vaikutus tuntuu yhä hänen elämässään.

 • Tantrakultin pimeä puoli

  24.09.2012 Elävä arkisto

  Liikkeen entisten jäsenten tarinat herättävät epäilyksiä.

  Romaniasta lähtöisin olevalla joogaa, tantraa ja valtauskontoja sekoittavalla liikkeellä on kymmeniätuhansia kannattajia ympäri maailmaa; myös Suomessa. Onko kyse joogasta, vaihtoehtouskonnosta vai jopa vaarallisesta kultista? Liikkeen entisten jäsenten tarinat herättävät epäilyksiä jopa ihmiskaupasta.

 • Viekö skientologia suomalaisten rahat ja tahdon?

  28.08.2012 Elävä arkisto

  Skientologiaa 1990-luvun Suomessa.

  Skientologia-liikkeen entiset suomalaisjäsenet ovat syyttäneet liikettä manipuloinnista ja suoranaisesta aivopesusta. Kaiken takana on monikansallinen kirkko. Artikkeliin on kerätty ajankohtaisohjelmien raportteja 1980-luvulta 2000-luvulle, joissa käsitellään tämän näennäisesti uskontoa muistuttavan liikeen toimintaa. Skientologian tärkeimpänä tehtävänä vaikuttaa olevan liikkeen oman varallisuuden kerryttäminen — jäsenten kustannuksella.

 • Muinaisen Assyrian suurvallan vaiheita

  14.11.2011 Elävä arkisto

  Kuuntele Aaro Söderlundin hieno historisasarja.

  Assyria oli antiikin Kreikan ja Rooman veroinen valtio, joka vaikutti 2000 vuoden ajan Mesopotamiassa, Kaksoisvirtain maassa. Aaro Söderlundin toimittamassa 10-osaisessa sarjassa käydään läpi Assyrian suurvallan yhteiskuntaa, elämää, tiedettä ja kulttuuria.

 • Koivuniemen herran kultti

  07.12.2010 Elävä arkisto

  Diplomi-insinööri Tapani Koivuniemi perusti 1980-luvun lopulla kristillisen yhteisön Espoossa. 20 vuodessa siitä kehittyi merkillisiä piirteitä saanut uskonlahko. MOT-ohjelmassa tarinansa kertoo neljä lahkosta lähtenyttä.

 • Tantrakultin pimeä puoli: käsikirjoitus

  12.10.2009 MOT

  Lue ohjelman käsikirjoitus haastatteluineen ja toimittajan juontoineen.

 • Tantrakultin pimeä puoli

  12.10.2009 MOT

  MOT kertoo nyt Romaniasta lähtöisin olevasta seksikultista. Joogaa, tantraa ja eri valtauskontoja sekoittavalla liikkeellä on kymmeniätuhansia kannattajia ympäri maailmaa, myös Suomessa.

 • Erään nathalaisen läheisten kirjoittama julkaisematon mielipidekirjoitus

  05.10.2009 MOT

  Artikkeli ”Meille maallinen on pyhää” (HS 18.2.08) antoi siistin ja pintapuolisen kuvan jooga- ja tantrakoulu Nathan toiminnasta. Nathassa vuosia toimineen jäsenen läheisinä tahdomme tuoda esiin koulusta varsin toisenlaisen todellisuuden.

 • Synninpäästö joogalle

  02.10.2009 MOT

  Haluan myös esittää puolustuspuheenvuoron joogalle.

  Maanantaina 5. lokakuuta lähetettävä ohjelmani MOT: Tantrakultin pimeä puoli kertoo romanialaisen MISA-joogakoulun epäillyistä kytköksistä pornoteollisuuteen ja ihmiskauppaan. Syytösten vastapainoksi haluan esittää puolustuspuheenvuoron joogalle.

 • Koivuniemen herran kultti

  14.09.2009 MOT

  Reilu parikymmentä vuotta sitten perustettu kristittyjen teekkareiden uskonyhteisö on paisunut menestyksekkääksi liiketoiminnaksi.

 • MOT:n kysymykset Tapani Koivuniemelle

  14.09.2009 MOT

  MOT:n toimittaja Kirsi Skön esitti 25. elokuuta 2009 Tapani Koivuniemelle sähköpostilla seuraavat kymmenen kysymystä ja yritti saada Koivuniemen vastaamaan myös puhelimitse. Vastauksia ei saatu ainakaan ohjelman ensimmäiseen lähetyspäivään 7. syyskuuta mennessä.

 • Koivuniemen herran kultti: käsikirjoitus

  14.09.2009 MOT

  Lue ohjelman käsikirjoitus haastatteluineen ja toimittajan juontoineen.

 • Koivuniemen kultin salaisuus

  07.09.2009 MOT

  Salainen uskonlahko on vaikea tutkimuskohde. Toimittaja joutuu pohtimaan, miten pitkälle poislähteneiden tarinoihin voi luottaa. Riittävä vahvistus löytyy vasta useita lähteitä yhdistämällä. Koivuniemen herran kultti osoittautuu monilla tavoin erittäin kyseenalaiseksi.

 • Juha Ruusuvuori: Pyhän kalan kultti

  25.03.2009 Elävä arkisto

  Ruusuvuoren kirja Pyhän kalan kultti sijoittuu tulevaisuuteen. Ilmasto on lämmennyt, merivesi nousee ja ajaa ihmisiä pakosalle. Pohjois-Norjassa voimistuu uskonnollinen liike, joka saa voimaa Pyhästä kalasta.