Hyppää pääsisältöön

lisäaineet

 • Näkökulma: Kuka päättää puolestani, mitä luonnollinen ruoka on?

  15.10.2015 Kuningaskuluttaja

  Nestle ajaa ISO-standardia luonnollisuudelle.

  Kun aloin selvitellä, mitä elintarvikkeita saa mainostaa luonnollisuudella, yllätyin. Ruoan luonnollisuuteen tai puhtauteen liittyviä väittämiä valvotaan meillä varsin löyhästi, maailmalla luonnollisuuslupausten kenttä on vielä villimpi. Sekavuuteen vastaa nyt jättiyhtiö Nestle. Se on esittänyt ISO-standardia, jonka seurauksena osa nykyisistä lisäaineista saatetaan määritellä luonnollisiksi. Suomesta valmisteluissa on mukana joukko elintarvikealan yrityksiä.

 • Kysy ihan mitä vain – Sirkka Tälli selvittää vastauksen!

  20.11.2014 Elävä arkisto

  "Voiko ihmiskakkaa kompostoida?" kysyi nimimerkki Paha haju. Nimimerkki Hidas kuolemako taas halusi tietää, ovatko vaimon hänelle juottamat sihisevät poretabletit hänelle todella hyväksi. Näihin ja moniin muihin Ekoisti-sarjan katsojien kysymyksiin vastasi aina yhtä tyylikkäänä paikalle rientävä Sirkka Tälli.

 • Miksi viinissä on kananmunaa ja maitoa?

  27.10.2014 Kuningaskuluttaja

  "Sisältää sulfiitteja, kananmunaa ja maitoa". Teksti viinipullon etiketissä äimistytti viinien ystävää. Sulfiitteja eli rikkidioksidia on säilöntäaineena lähes joka viinissä. Kananmuna ja maito näyttävät pullon kyljessä oudommilta.

 • TV-vinkki: Ruokaratsiaa oliivien värjäämisestä ja sitruunan kiillottamisesta

  26.03.2013 Ruoka

  Räväkkä brittiläinen makasiiniohjelma Ruokaratsia pureutuu ruokateollisuuden mainoslauseiden ja pakkausmerkintöjen taakse.

 • Karpo paskanhajun jäljillä - lisäaineella eroon hajuhaitoista

  19.06.2012 Elävä arkisto

  A-studion satiiri 70-luvulta.

  Yksi autoteollisuuden historian käännekohdista koettiin 1970-luvulla, kun Yhdysvalloissa siirryttiin käyttämään lyijyttömiä polttoaineita. Hannu Karpon A-studion satiirissa sivutaan polttoaineteollisuuden keksintöjä, mutta pilailun tarkka kohde jää hämärän peittoon.

 • Mihin ihminen tarvitsee lisäaineita?

  30.09.2011 Ruoka

  Ovatko jotkut lisäaineet parempia kuin toiset?

  Jääkaapeistamme löytyy yhä useammin elintarvikkeita, jotka pursuavat epämääräisiä e-aineita. Tarvitseeko kehomme niitä ja ovatko jotkut lisäaineet parempia kuin toiset?

 • Miksi syömme huonosti?

  22.02.2011 Blogit

  Suomalainen asiakas kelpuuttaa väärennetynkin ruuan.

  Ruokakaupan hyllyt notkuvat tuotteita, joiden maku, väri ja koostumus on luotu keinotekoisesti lisäaineilla. Suomalainen asiakas kelpuuttaa väärennetynkin ruuan mukisematta.

 • Paljonko on paljon?

  25.01.2011 Elävä arkisto

  Kysy mitä vaan - me vastaamme mitä vaan! Viihteellisessä ohjelmasarjassa selviteltiin mitä erikoisimpia kysymyksiä.

 • Terveydelle vaarallisia kemikaaleja löytyy kotinurkista

  24.04.2009 Blogit

  Tasaisin väliajoin markkinoilta poistetaan leluja, ruokaa tai tekstiilejä, joissa on havaittu ihmiselle haitallisia tai jopa vaarallisia kemikaaleja. Mutta tiesitkö, että markkinoilla on - aivan laillisesti - jopa 800 kemikaalia, jotka tiedetään syöpää aiheuttaviksi?

 • Tamppooneja ja tahtotilaa

  24.11.2008 Blogit

  Minulta pyydettiin juttua terveyssiteen anatomiasta.

  Aloittaessani työt Kuningaskuluttajassa jouduin heti ensimmäisen juttuni myötä suoraa päätä kemikaalien maailmaan. Minulta pyydettiin juttua terveyssiteen anatomiasta.

 • Paluu tulevaisuuteen – Koulu-tv:ssä ympäristöongelmat ratkaisseet 2010-luvun nuoret tutustuivat ankeaan 1980-lukuun

  10.04.2007 Elävä arkisto

  1980-luvulle saapuu nuoria 2010-luvulta Koulu-tv:ssä 1983

  1980-luku oli ankeaa aikaa ainakin tässä kuvitteelllisessa tarinassa, jossa vuoden 2013 tiedostavat nuoret tutustuvat kolmen vuosikymmenen takaiseen aikaan. Koulu-tv:ssä vuonna 1983 esitetyn ohjelman tulevaisuuskuvissa on kilpailuyhteiskunnan jälkeen kuitenkin päädytty sopusointuun luonnon kanssa.