Hyppää pääsisältöön

esitykset

 • Sahara-tanssiteos

  28.12.2015 Yle Teema

  Alpo Aaltokosken huikea tanssiteos Sahara

  Alpo Aaltokosken huikea tanssiteos yhdistää tanssia ja videoelokuvaa. Teoksen videomateriaali on kuvattu Tunisian hiekkaerämaassa. Sahara pohdiskelee kysymystä ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta - siitä, miten ihminen muovaa maisemaa ja minkälaisia jälkiä hän maisemaan jättää.

 • Korbilinnan jengin arkeen kuului oman lehden toimittamista ja nikkarointia

  08.04.2015 Elävä arkisto

  Korbilinnan jengi oli luova kaveriporukka

  Kuudesta nuoresta pojasta koostuvan porukan aktiviteetit olivat kekseliäitä ja luovia. Lämminhenkisessä dokumentissa seurataan espoolaisen Korbilinnan jengin toimintaa, johon kuului muun muassa lehden toimittamista ja flipperin rakentelua.

 • Jalkapalloa 1500-luvun tyyliin Firenzessä

  17.06.2014 Elävä arkisto

  Filmisepon katsauksessa vuodelta 1954 seurataan vuosittaista näytösottelua Italiassa. Tuulipalloksi kutsuttu jalkapallon esimuoto oli kuin yhdistelmä jalkapalloa ja rugbya. Ottelun panoksena oli härkä.

 • Suuri eläinsirkus toi eksotiikkaa Olympiastadionille

  11.06.2014 Elävä arkisto

  Zoo-sirkus eksoottisine villieläintähtineen saapui piristämään helsinkiläisten kesää Olympiastadionin aukiolle. Suomen Filmiteollisuuden filmissä vuodelta 1957 esitellään sirkusesityksen kohokohdat.

 • ToPo, KTP ja Forssan Alku SM-koripallon kultakannassa 1990-luvulla

  28.01.2014 Elävä arkisto

  Koosteessa koripallo-otteluita.

  Torpan Pojat ja Kotkan Työväen Palloilijat voittivat molemmat 1990-luvulla miesten Suomen mestaruuden kolmesti. Naisten sarjaa hallitsi suvereenisti Forssan Alku, joka vei mestaruuden seitsemänä vuonna peräkkäin. Elävän arkiston koosteeseen on kerätty loppu- ja sarjaotteluita sekä Itä-Länsi -kamppailuja vuosikymmeneltä.

 • Karaokehullu ysäri-Suomi

  27.12.2013 Elävä arkisto

  Lauluinto levisi seurakuntiin ja päivänpolitiikkaan asti.

  Tiedättehän nämä videot, joissa laulujen sanat on tekstitetty? Kysymys on tietenkin karaokesta, josta tuli monen suomalaisen suosikkiharrastus 1990-luvulla. Karaokelevyjä myytiin valtavia määriä ja lauluinto levisi seurakuntiin ja päivänpolitiikkaan asti.

 • Maailman paras telinevoimistelujoukkue esittelytehtävissä

  05.12.2013 Elävä arkisto

  Filmisepon vuoden 1945 katsauksessa esitellään telinevoimistelun liikkeitä. Esimerkkisuorituksista vastaa kolme vuotta myöhemmin miteltyjen Lontoon olympialaisten paras voimistelujoukkue.

 • Jos kaikki soittaisivat ilmakitaraa, ei olisi sotia

  22.08.2012 Elävä arkisto

  Oulussa kisataan vuosittain ilmakitaruuden herruudesta.

  Oulu on maailman ilmakitaristien pääkaupunki. Vuodesta 1996 kaupungissa järjestettyjen Ilmakitaransoiton MM-kisojen tarkoituksena on muun muassa edistää maailmanrauhaa. Samalla selvitetään kuka on universumin paras näkymättömän soittimensa revittelijä.

 • Burleskitaiteilijat ovat kiusoittelun kuningattaria

  24.07.2012 Elävä arkisto

  Burleskissa yleisöä viihdytetään, ei kiihoteta.

  Seksikkäät sukkanauhat, verkkosukkahousut, korkokengät ja tasselit kuuluvat kaikki burleskin maailmaan. Vaikka burleskiesityksissä vähennetään vaatteita, yleisöä on tarkoitus vain kiusoitella.

 • Jukka Tolonen: vankilatuomio, nivelrikko ja evankeliumi

  19.09.2011 Elävä arkisto

  Kitaristilegenda Jukka Tolonen kertaa elämänsä muuttanutta tapahtumasarjaa Arto Nybergin vieraana. 70-luvulla Tasavallan Presidentti-yhtyeen soolokitaristina maailmanmaineeseen nousseen muusikon elämästä ei ole puuttunut käänteitä.

 • Yhdysvaltain hävittäjät Kaivopuiston yllä

  14.06.2011 Elävä arkisto

  Pommin räjähdys päätti Yhdysvaltain taitolentoryhmän lentonäytöksen Helsingin Kaivopuistossa vuonna 1961.

 • Laulavat poliitikot

  05.04.2011 Elävä arkisto

  Poliitikot laulamassa

  Filmikellarin koosteessa nähdään, miten poliitikoilta sujuu laulaminen. Suomalaisia sävelmiä tulkitsevat mm. presidentti Martti Ahtisaari ja entinen ulkoministeri Väinö Leskinen.

 • Live: Regina

  18.02.2011 Elävä arkisto

  Heleä-äänisen Iisa Pykärin laulu rullaavan sähkörumpukompin ja kekseliäiden melodioiden kera on luonut Reginalle tunnistettavan soundin. Kriitikoiden ja indiekansan lempilapsi livenä Nosturissa ja Provinssirockissa.

 • Me oopperalaulajat

  17.01.2011 Elävä arkisto

  Vuonna 1999 pääsi Suomen Kansallisoopperan taitava lapsikuoro uudenlaisiin tositoimiin lavalla. Kiljusten Kalevala valloitti raikkaudellaan myös katsojat.

 • Kansallisoopperan ensi-iltoja

  14.01.2011 Elävä arkisto

  Valtaosa kansainväliseen menestykseen nousseista suomalaisoopperoista on saanut ensi-iltansa Kansallisoopperassa. Suomalaisen oopperan nousukausi alkoi 1970-luvulla.

 • Näin syntyy ooppera

  13.01.2011 Elävä arkisto

  Vuonna 1967 valmistuneessa dokumentissa näemme, miten Alban Bergin musiikillisesti vaativa Wozzeck-ooppera taipui suomalaisittain. Päivän sana oli realismi.

 • Rock-Suomi-bonuksia 7: Kotipojat

  09.12.2010 Elävä arkisto

  Elävän arkiston lisämateriaalia Rock-Suomen hiphopjaksoon.

  Millainen olisi suomalaisen rap-skenen tiekartta halki liki kolmenkymmenen vuoden? Kiharaisen historian jälkeen hip hop on löytänyt tiensä myös Elävään arkistoon.

 • Janne Väänänen - elämän tärkein ensi-ilta

  01.12.2010 Elävä arkisto

  Tanssija Janne Väänänen oli HIV-viruksen kantaja. Sairaudestaan huolimatta tai juuri sen takia Janne oli pistänyt kaiken peliin ja luonut sairaskokemuksistaan tanssiesityksen. Dokumentissa seurataan Jannen valmistautumista elämänsä tärkeimpään ensi-iltaan.

 • Ennen ensi-iltaa 1947

  23.11.2010 Elävä arkisto

  Baletti valmistautuu ensi-iltaan

  Erik Blombergin ja Jack Witikan runollinen lyhytfilmi näyttää, miten Suomen Kansallisoopperassa valmistauduttiin Pähkinänsärkijän ensi-iltaan vuonna 1947.

 • Banaani rauhoitti hanurin

  04.11.2010 Elävä arkisto

  Pikku Kakkosen Dodo-klovnilla on harvinaisen kiusallinen tilanne. Hanuri parkuu, eikä suostu rauhoittumaan perinteisellä quattro stagione -pizzalla.

Sivut