Hyppää pääsisältöön

eläkejärjestelmät

 • Jari Hanska

  10.01.2017 Huono ystävä

  Kirje 7: “Ihan totta, nyt tsemppi päälle!”

  Kirje 7 “Ihan totta, nyt tsemppi päälle! Tätä menoa meille käy niinku MM-kisoissa 2003: Hukataan 5-1 johtoasema yhdessä hujauksessa!” Jari Hanska lukee pukuhuonekannustuspuheen rapakuntoiselle eläkejärjestelmälle.

 • "Puolueet eivät piittaa eläkeläisköyhälistöstä"

  17.11.2016 MOT

  Ilkka Taipale: eläkeläisköyhälistö kurjistuu yhä.

  Psykiatri ja entinen kansanedustaja Ilkka Taipale tunnetaan Suomessa kaikkein heikoimpien sinnikkäänä puolustajana. Sosialidemokraatteja edustava kansalaisaktivisti ei näe loppua kansaneläkkeen ja takuueläkkeen varassa elävien kurjistumiselle. MOT haastatteli Taipaletta ”Unohdetun kansan kuritus” -ohjelmaa varten.

 • Unohdetun kansan kuritus: käsikirjoitus

  07.11.2016 MOT

  Unohdetun kansan kuritus - ohjelman käsikirjoitus

  Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.

 • Sisko on köyhän Tommi Brandtin viimeinen toivo

  07.11.2016 MOT

  ”Koira auttaa minkä se pystyy”

  52-vuotias kansaneläkeläinen Tom Brandt pääsi muutama vuosi sitten eroon vuosikymmeniä jatkuneesta laitoskierteestä, kun hän päätti yhdessä siskonsa Christinan kanssa muuttaa saman katon alle. Nyt molemmat kituuttelevat yhteistaloudessa äärimmäisessä niukkuudessa.

 • Työeläkejärjestelmän pääarkkitehtia arvelutti indeksin taittaminen

  15.02.2016 MOT

  Eläkejärjestelmän isä nihkeänä taitetulle indeksille.

  Kun taitettua indeksiä oltiin eduskunnassa hyväksymässä vuonna 1995, niin koko työeläkejärjestelmän luoja Teivo Pentikäinen soitti hälytyskelloja.

 • Professori Heikki Hiilamo kehittäisi takuueläkettä

  11.02.2016 MOT

  Professori Hiilamo ei lämpene indeksimuutokselle.

  MOT testautti Suomen Senioriliikkeen teesejä ja muutosvaatimuksia Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professorilla, Heikki Hiilamolla. Hän on tutkinut suomalaista eläkejärjestelmää. Haastattelimme Hiilamoa ennen 8.2. esitettyä MOT-ohjelmaa ja sitä seurannutta vilkasta keskustelua.

 • Suomen eläkejärjestelmä eurooppalaisessa vertailussa

  10.02.2016 MOT

  Euroopassa yleensä Suomea palkkapainotteisempi eläkeindeksi.

  Euroopan eri maissa vanhuuden aikainen toimeentulo turvataan hyvin eri tavoin. Mitään yhtenäistä mallia ei ole olemassa.

 • Puolueet kannattavat yhä taitettua eläkeindeksiä

  08.02.2016 MOT

  Taitettu indeksi vie eläkeläiset köyhyyteen.

  Eduskuntaryhmät eivät lämpene vaatimuksille muuttaa niin sanottua taitettua eläkeindeksiä. Yleisradion MOT- ohjelman tekemässä kyselyssä yksikään eduskuntapuolue ei kannata paluuta alkuperäiseen ansiotasoindeksiin, jota vaatii Suomen Senioriliike -niminen eläkeläisten etujärjestö.

 • Työeläkeuudistus syntyi - kaikki voittavat, mutta kuka maksaa

  09.12.2014 Puoli seitsemän

  Eläkejärjestelmä toimii kunnolla vain, kun ihminen on puolet elämästään töissä ja loput koulussa ja eläkkeellä. Yhä pitkäikäisemmäksi elävän suomalaisen työuran osuus elämästä on lyhentynyt liikaa. Siksi kaikki tekevät nyt pidemmän työuran. Uudistukselle täytyy kuitenkin löytää maksaja. Suhteellisesti pahiten näpeilleen saavat 1960- ja 70-luvuilla syntyneet. Suuret ikäluokat ovat jo eläkkeellä. Nuoremmille ei voi jättää perinnöksi pelkkiä laskuja. Eivätkä työttömät tai muuten työelämän ulkopuolle jääneet voi osallistua kolehtiin.

 • Työeläkelaki tutuksi

  26.09.2014 Elävä arkisto

  Suomalainen työeläkelaki

  Suomen yleinen yksityisalojen työeläkelaki TEL säädettiin heinäkuussa 1961. TEL tuli yhtäaikaisesti voimaan lyhytaikaisista työsuhteista säädetyn LEL:n kanssa 1.7.1962. Uusia työeläkelakeja esiteltiin suomalaisille vuonna 1964 Fennada-Filmi Juniorin värikylläisessä lyhytfilmissä. Filmi on toteutettu yhdessä Suomen Eläketurvakeskuksen kanssa.

 • Näkymättömät 350 000 euroa

  07.02.2014 Y

  Suomalainen maksaa satoja tuhansia euroja eläkemaksuja. Tällaisista summista ja niiden kohtalosta kannattaa olla kiinnostunut.

 • Mikä uhkaisi eläkkeitä?

  06.02.2014 Y

  Eläke-ennusteet perustuvat sille, miltä maailma juuri nyt näyttää. On todennäköistä, että maailma muuttuu. Y listasi kuusi mahdollista uhkaa eläkejärjestelmälle.

 • Tulevaisuus haltuun, nyt!

  05.02.2014 Y

  Y kysyi kolmen menestyjän keinot turvata eläkkeet. Yksi vannoo hyvinvointivaltion nimeen, toinen luottaa individualismiin ja kolmas haikailee agraariyhteiskuntaa. Kaksi on ottanut itse vastuun eläkerahoistaan.

 • Isä Eläke

  31.01.2014 Y

  Teivo Pentikäisellä on kolme lasta: Leena, Juha ja suomalainen työeläkejärjestelmä.

 • Millaiset ovat Y-sukupolven eläkepäivät?

  28.01.2014 Y

  Tässä kaksi visiota siitä, millaista tuoreen eläkeläisen arki voi olla vuonna 2060.

 • Eläkkeistä on riitettävä nuorille – osallistu kuvamielenosoitukseen!

  28.01.2014 Y

  Huolettavatko eläkeasiat?

  Huolettavatko eläkeasiat? Haluaisitko, että eläkepäätöksiä tehtäisiin nuorten hyväksi ja pian? Osoita mieltäsi nuorten eläkkeiden puolesta. Tee se postaamalla kuva Instagramiin, Twitteriin tai Facebookiin hashtagilla #kuvamielenosoitus. Tyyli on vapaa. Kuvakooste tulee sivuillemme.

 • Kauas eläkkeemme karkaavat

  27.01.2014 Y

  Päätökset eläkeiästä ja eläkemaksusta pitää saada pian.

  Päätökset eläkeiästä ja eläkemaksusta pitää saada aikaan pian. Muuten nuoren sukupolven eläkkeet ovat vaarassa. Kuka näistä asioista todella päättää? Onko nuorilla roolia päätöksenteossa? Tervetuloa matkalle eläkejärjestelmän ja siihen liittyvän päätöksenteon labyrinttiin.

 • Y käy eläkemyyttien kimppuun

  24.01.2014 Y

  Ryöstääkö eläkejärjestelmä nuorilta ja antaa vanhoille? Suhmuroidaanko eläkepäätökset kabineteissa katseilta piilossa? Y:n lähtöoletukset eläkepommista näet tästä videosta.

 • Ylimääräinen miljardi: käsikirjoitus

  01.02.2010 MOT

  Lue ohjelman käsikirjoitus haastatteluineen ja toimittajan juontoineen.

 • Ylimääräinen miljardi

  01.02.2010 MOT

  Eläkejärjestelmästä katoaa miljardi euroa, kun yritykset purkavat eläkesäätiöitään. Työeläkeyhtiöiden valta kasvaa entisestään.

Sivut