Hyppää pääsisältöön

henkilöhistoria

 • Jaakko Kolmonen oli Suomen ensimmäinen koko kansan tv-kokki

  13.09.2016 Elävä arkisto

  Kokki Kolmonen Arto Nybergin haastattelussa ja valokuvissa.

  Keittiömestari Jaakko Kolmonen, tuttavallisemmin Kokki Kolmonen, muistetaan vuosikymmenien mittaisesta tv-urastaan. Kolmonen oli ennen kaikkea puhtaan kotimaisen ruoan ja terveellisen ruokavalion puolestapuhuja. Nokkela sanankäyttäjä ja iloluontoinen esiintyjä muisteli uraansa vuonna 2007 Arto Nybergin vieraana. Tuohon mennessä Kolmonen oli ehtinyt itse syödä noin 1200 kiloa puurohiutaleita ja peräti 12 000 jälkiuunileipää.

 • Einar Englund – sinfonikko ja musiikin hanttimies

  14.06.2016 Elävä arkisto

  Säveltäjän haastatteluita neljältä eri vuosikymmeneltä.

  Einar Englundin (1916–1999) pitkän sävellysuran kruunu ovat hänen seitsemän sinfoniaansa. Läpimurtonsa sinfonisti teki jo 1940-luvulla. Sinfonioiden lisäksi hän keräsi kiitosta myös näyttämö- ja elokuvamusiikin saralla. Artikkeliin on koottu Englundin haastatteluita neljältä eri vuosikymmeneltä.

 • Henkilöt #Titanicilla

  22.03.2016 Historia

  #Titanicilla-projektin henkilöiden esittely

  #Titanicilla matkustavat henkilöt esittäytyvät. Mukana myös matkalaisia opastava ja kielikurssi pitävä Amerikan Matti sekä Amerikan terveisiä välittävä Amerikan kirjeitä. Kaikki hahmot perustuvat todellisiin historiallisiin henkilöihin.

 • Kuinka naissäveltäjä unohdetaan - tapaus Ann-Elise Hannikainen

  13.11.2015 Kulttuuricocktail

  Ann-Elise Hannikainen on unohdettu naissäveltäjä

  Liian kansainvälinen suomalaisille? Liian vetäytyvä taiteilijasielu? Liian omaperäinen modernismin aikakaudella? Espanjassa uraa luonut säveltäjä Ann-Elise Hannikainen on jäänyt suomalaisille täysin tuntemattomaksi. Uusi ooppera nostaa omaperäisen taiteilijan valokeilaan.

 • Blueskunkku B.B. King kulki kauan ja pitkälle

  15.05.2015 Elävä arkisto

  Kitaristin haastattelut Suomessa vuosina 1995 ja 1998.

  Suomessa usein vierailleen bluesmuusikko B.B. Kingin tunnetuimmat levytykset syntyivät 1960- ja 1970-lukujen taitteessa. Etenkin Porin Jazzeilla King on ollut tuttu näky vuosien varrella. Hänelle myönnettiin 1995 jopa jazzfestivaalien yhteydessä Porin kunniakansalaisuus. Vuoden 1997 haastattelussa King taas kertasi elämäänsä Missisipin puuvillaplantaaseilta lähtien ja vuonna 1998 hän paljasti miksi aikanaan päätti nimetä kitaransa Lucilleksi.

 • Muisteja-elokuva oli Peter von Baghille merkittävä prosessi

  03.10.2014 Kulttuuri

  Peter von Baghille Muisteja-elokuva oli juurien selvittelyä. Hän oli elänyt vuosikymmeniä sellaisessa harhassa, että Oulu oli hänelle vain pistäytymispaikka.

 • Jyväskylän säkkipillisti

  16.09.2014 Elävä arkisto

  Antero Perttunen musisoi

  Englannin kylpyläkaupungissa Bathissa vuonna 1949 syntynyt Antero Perttunen arvelee innostuneensa säkkipillin soittamisesta kuultuaan Suomeen matkaavan laivan sumusireenin ulvovan. Jyväskylään kotiutunut Perttunen löysi itselleen ammatin ja musisointimahdollisuuden siviilipalveluksensa kautta.

 • Mitä kuvaa kuljetat aina lompakossa?

  27.08.2014 Elämä

  Mikä on sinulle tärkein valokuva?

  Mitkä kuvat valitsisit, jos kertoisit elämäsi tärkeät kohdat vain kuuden valokuvan kautta?

 • Marja Korhonen — Noita Nokinenä ja itsetunto-ongelmat

  28.07.2014 Elävä arkisto

  Päivi Istala haastatteli Marja Korhosta vuonna 2006.

  Näyttelijä Marja Korhosella (1924–2014) oli osansa monen tulevan teatterintekijäpolven töissä. Noita Nokinenän ja Ilkamien sketsien lisäksi moni muistaa hänet taitavana improvisaatio-opettajana. Päivi Istala haastatteli Korhosta vuonna 2006 Viikon taiteilijana. Korhosen huumorintajua ja itseironiaa ei ollut aika nakertanut, vaikka niiden takaa löytyi jo lapsena haavoittunut itsetunto.

 • Tiedustelupäällikön vaimo rakasti Suomea

  19.06.2014 Dokumentit

  ”Rakas ystävä", kirjoitti Flora Paasonen toimittaja Johanna Parikka Altenstedtille marraskuussa 2012 Philadelphiasta, Yhdysvalloista. Flora kertoi kirjeessään edelleen, että on saanut tietää että Suomessa on kirjoitettu hänen miehestään, Suomen tiedustelupäälliköstä Aladar Paasosesta kirjoja, joissa nostetaan esiin asioita, jotka eivät Floran mukaan pitäneet paikkaansa.

 • Sokean miehen tarinassa on hopeareunus

  23.04.2014 Elävä arkisto

  Räjähdeonnettomuudessa sokeutuneen miehen arjen täyttävät mustat pilvet. Näköaistin menettäminen synnyttää epätoivon kierteen. Suomen Filmiteollisuuden dramaattinen lyhytelokuva esittelee Sokeain Keskusliiton toimintaa vuonna 1952.

 • Joni Skiftesvik – vanhuus ja meri

  22.11.2013 Elävä arkisto

  Oululaiskirjailija sanoo itse olevansa meren kuvaaja.

  Oululaiskirjailijaa on kuvailtu muun muassa novellin mestariksi ja pienen pohjoisen ihmisen todellisuutta luovaksi realistiksi, mutta hän itse sanoo olevansa meren kuvaaja.

 • Snookeria Suomessa Robin Hullin johdolla

  10.10.2013 Elävä arkisto

  Snookeria Suomessa Robin Hullin johdolla 1992-2010

  Biljardipeli snooker debytoi Suomen televisiossa vuonna 1992. Elävän arkiston koosteeseen on poimittu Suomessa käytyjä turnauksia vuosien 1992 ja 2010 väliltä. Taltiointien yhdistävänä tekijänä on Suomen kirkkain snookertähti Robin Hull.

 • Runoilija Ilpo Tiihonen sai suunvuoronsa

  05.08.2013 Elävä arkisto

  Henkilökuva runoilija Ilpo Tiihosesta

  Lorusta loitsuksi, manauksesta moraliteetiksi, laulusta näytelmäksi. Henkilökuva leinoisin keinoin ja mannisin mutkin runoilija Ilpo Tiihosesta.

 • Maa jota ei ole – epookkidraama Edith Södergranin runoista ja kuolemasta

  10.06.2013 Elävä arkisto

  Epookkidraama Edith Söderganista

  Ohjaaja Tuija-Maija Niskanen ja käsikirjoittaja Eija-Elina Bergholm ovat epookkidraamallaan luoneet runollisen ja samalla realistisen elokuvan Edith Södergranin elämästä.

 • Kotkan Ruusun legenda elää

  08.08.2012 Elävä arkisto

  "Ken lähtee seurakseni tanssimaan..."

  Kappale "Kotkan Ruusu" kertoo kotkalaisesta prostituoidusta, joka odottaa satamassa ottajaansa. Laulun kerrotaan pohjautuvan Rosalia Mäkiseen, joka piti Kotkassa parturiliikettä 1940–1960-luvulla.

 • Raija Oranen, Hannu Raittila ja Mannerheim

  23.09.2010 Elävä arkisto

  Tänä syksynä on ilmestynyt kaksi hyvin erilaista romaania Mannerheimista. Raija Orasen Metsästäjän sydän päättyy 1920-luvun alkuun, kun itsenäinen Suomi on muotoutumassa ensimmäisen maailmansodan jälkimainingeissa. Hannu Raittilan Marsalkka-romaanin vanha Mannerheim elää Sveitsissä kylmän sodan maailmassa.

 • Meksikolaisen palkkatappajan haastattelu

  26.08.2010 Elävä arkisto

  Entinen huumekartellin palkkatappaja paljasti A-studion toimittajalle, millaista on surmaajan työ.

 • Kansakunnan perillinen Maija Kaukoranta o.s. Ståhlberg

  10.12.2009 Elävä arkisto

  Mirja Pyykön haastateltavana K. J. Ståhlbergin lapsenlapsi

  Suomen tasavallan ensimmäisen presidentin lapsenlapsi Maija Kaukoranta kertoo isoisästään Mirja Pyykön Kansakunnan perilliset -ohjelmassa..

 • Mauno Saari: Haavikko-niminen mies

  09.10.2009 Elävä arkisto

  Mauno Saaren kirja Haavikosta suututti Haavikon pojan Heikin. Saari seurasi Haavikon elämää tämän kuolemaan asti. Kirja paljastaa mm. Haavikon naissuhteet ja raivokohtaukset.

Sivut