Hyppää pääsisältöön

uskonnolliset ilmiöt

 • Kaksi tarinaa huivin alta

  14.11.2014 Elävä arkisto

  “Pidän huivia, koska olen muslimi ja uskon Jumalaan ja Profeettaan”, vastasi 16-vuotias ranskalainen Asmahah Benyetton kysymykseen, jonka hän on kuullut usein. Suomalainen Maryan Abdulkarim taas on ryhtynyt esittämään vastakysymyksen huivista kyselijöille: “miksi sinä et pukeudu huiviin?”

 • Epileptikko voi kokea uskonnollisen näyn

  12.11.2014 Elävä arkisto

  Osa epileptikoista näkee uskonnollisia ilmestyksiä kohtaustensa aikana. Muutamat ovat jopa kieltäytyneet leikkauksesta, jotteivat tärkeäksi koetut näyt katoaisi. Prisma Studion jakso, vuodelta 2004, pureutuu epilepsiaa sairastavien uskonnollisiin kokemuksiin sekä ilmiötä tutkivaan neuroteologiaan.

 • Suomen papit jatkosodan propagandisteina

  05.09.2014 Kulttuuri

  Talvisota oli ollut puolustussotaa. Se ei selityksiä kaivannut. Jatkosota oli kuitenkin hyökkäyssota, ja se vaati perusteluja. Oikeutus löytyi Raamatusta ja "pyhästä" sodasta.

 • Vallankumouksen jälkeen kukaan ei uhannut Khomeinin valtaa Iranissa

  04.06.2014 Elävä arkisto

  Vain puoli vuotta sen jälkeen kun itsevaltainen ja länsimielinen šaahi Mohammad Reza Pahlavi oli ajettu maanpakoon vuonna 1979, kävi Ulkolinja paikan päällä katsomassa, miten iranilaisten elämä oli muuttunut ajatollah Ruhollah Khomeinin islamilaisen vallan alla.

 • Esivanhempamme eivät kirkonpenkkejä kuluttaneet

  14.03.2014 Kulttuuri

  Strada selvitti, tekevätkö muinaisuskonnot paluuta. Haastaak

  Strada selvitti, tekevätkö muinaisuskonnot paluuta. Haastaak

 • 1930-luvun kielilläpuhuja tulkitsi taivaallisen profetiansa suomeksi

  17.10.2013 Elävä arkisto

  Nainen saarnaa tunnistamattomalla kielellä vuonna 1937.

  Vuonna 1937 Yleisradio tallensi erikoisen puhenäytteen, jossa hengellisesti virittyneessä tilassa oleva nainen saarnaa tunnistamattomalla kielellä ja tulkitsee viestinsä saman tien suomeksi. "Koini plansi klaadu kremsida hakvem", alkaa mystinen sanoma.

 • Jeesushipit tulivat myös Suomeen

  04.09.2013 Elävä arkisto

  Raportti kristillisestä liikkeestä 1972.

  Jeesus-liike oli kristillinen liike hippien vastakulttuurin sisällä 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa. Toisaalta voidaan sanoa, että samaan aikaan Jeesus-liike oli hippiliike kristinuskon sisällä. Joka tapauksessa, erityisesti nuorten suosiossa ollut suuntaus rantautui 70-luvulla myös Suomeen.

 • Voimalan ensimmäinen aihe oli rukous

  25.04.2012 Elävä arkisto

  Voimalan avausjaksossa kysytään onko rukous pakoa maailmasta vai uusi yhteiskunnallisen vaikuttamisen muoto. Näkemykset Jumalan ja ihmisen suhteesta poikkeavat toisistaan, kun vieraina ovat esirukoilija, rock-laulaja, uskontotieteen professori ja energiahoitaja.