Hyppää pääsisältöön

virukset

 • Suomen ensimmäinen naisakateemikko Pirjo Mäkelä korjasi urallaan kansanterveyttä

  25.07.2018 Elävä arkisto

  Pirjo Mäkelä oli Suomen ensimmäinen naisakateemikko.

  Suomen ensimmäinen naisakateemikko, professori emerita Pirjo Mäkelä (1930—2011) teki mittavan työn rokotteiden ja mikrobitutkimuksen parissa. Kansanterveyslaitoksen pitkäaikainen bakteeriosaston johtaja ei jättänyt tutkimustyötä tai Kansanterveyslaitosta taakseen eläkkeelläkään, vaan jatkoi uurastustaan vuosikymmenten ajan.

 • Kuuntele podcast-sarja eläimistä ihmisiin tarttuvista taudeista

  26.12.2017 Tiede

  Podcast-sarja eläimistä ihmisiin tarttuvista taudeista

  Mistä niitä uusia tauteja tulee entä mistä vanhat ovat peräisin? Ebola, HIV, zika ym. uudet tartuntataudit on haettu eläinkunnasta. Entä onko meillä omia tauteja ollenkaan vai ovatko kaikki taudit eläimistä tarttuneita zoonooseja?

 • HIV:n salaisuus

  28.11.2016 Yle Teema

  Aidsin juuret ovat siirtomaa-ajan Afrikassa

  HI-virus löydettiin kolme vuosikymmentä sitten. Tieteelle se on merkinnyt arvoitusta toisensa jälkeen. Yksi suurimmista on ollut sen alkuperä.

 • Metsämyyrä ja myyräkuume

  19.11.2015 Luonto

  Tänä syksynä myyräkuumetapauksia on normaalia enemmän.

  Myyräkuumeeseen sairastuu vuosittain noin tuhat ihmistä. Tänä syksynä tapauksia on ollut paljon enemmän, koska metsämyyriä on paljon.

 • Pitääkö ulkomaiset pakastemarjat kuumentaa vain, jos niitä tarjotaan riskiryhmille?

  25.03.2015 Kuningaskuluttaja

  Nainen osti Rainbow-pakastemarjapussin, jonka marjat olivat ulkomaisia. Hän varmisti vielä S-kuluttajaneuvonnasta, pitääkö marjat kuumentaa ennen käyttöä. Naiselle vastattiin, että kuumennus on tarpeen vain, mikäli marjoja tarjotaan riskiryhmille.

 • Ebolaepidemia levisi ennätyslaajalle Länsi-Afrikassa vuonna 2014

  12.01.2015 Elävä arkisto

  Ebola on viruksen aiheuttama verenvuotokuume.

  Epidemian ensimmäinen potilas oli guinealainen pikkupoika, joka oli leikeissään ollut kontaktissa kuolleeseen lepakkoon. Hän kuoli joulukuun lopussa vuonna 2013. Seuraavan vuoden huhtikuuhun mennessä jo 80 ihmistä oli kuollut ja ebola levinnyt Liberiaan.

 • Seitsemän suomalaista sai verensiirrosta HIV:n 1980-luvulla

  28.06.2013 Elävä arkisto

  Ennen kuin verta osattiin epäillä AIDS:n levittäjäksi, sai Suomessakin seitsemän ihmistä HI-viruksen verensiirrosta. Kuka korvaa verensiirrosta saadun ja kenen on vastuu? Ajankohtainen kakkonen paneutui asiaan ja AIDS:iin sairastuneen naisen tarinaan vuonna 1987.

 • Ihmiskunta on mahdollisesti saamassa selkävoiton influenssaviruksista

  29.05.2012 Tiede

  Ihmiskunta on mahdollisesti saamassa selkävoiton yhdestä pahimmista taudinaiheuttajista, influenssaviruksista. Virustautien parantaminen on ongelmallista, sillä virukset muuttuvat jatkuvasti. Näin ollen tänään toimiva lääke on huomenna tehoton. Kansainvälinen tutkijaryhmä on kehittänyt tavan valmistaa proteiinia, joka vaikuttaa viruksen herkkiin kohtiin ja tekee viruksen harmittomaksi.

 • Rotaviruksen ja veriryhmän välillä yhteys

  17.04.2012 Tiede

  Ripulia aiheuttavan rotaviruksen ja veriryhmä A:n välillä näyttäisi olevan yhteys. Baylorin yliopiston lääketieteen tutkijat ovat havainneet, että veriryhmä A:han kuuluvat ihmiset saavat tietyn tyypin rotaviruksen helpommin kuin muiden veriryhmien edustajat.

 • Oliko tappajaviruksen kehittäminen oikein?

  14.02.2012 Tiede

  Vuodenvaihteessa havahduttiin siihen, että vaarallisesta H5N1-lintuinfluenssaviruksesta on olemassa muunnos, joka todennäköisesti kykenee siirtymään ihmisestä toiseen. Hollantilaisen Ron Fouchierin johtaman tutkimusryhmän kokeissa oli syntynyt virus, joka tarttui helposti - ilmateitse - koe-eläinten eli frettien välillä.

 • Vyöruusu ja MS-tauti

  07.02.2012 Akuutti

  Alttius sairastua MS-tautiin

  Alttius sairastua MS-tautiin

 • Nokian vesikatastrofi sairastutti noin 6000 ihmistä

  15.07.2011 Elävä arkisto

  Epäonnistunut tiedottaminen pahensi tilannetta.

  Jäteveden sekoittuminen juomaveteen aiheutti mittavan kriisin Nokialla marraskuussa 2007. Kaupungin epäonnistunut tiedottaminen pahensi tilannetta entisestään.

 • Sikainfluenssarokotteista pandemiapannukakku

  22.12.2010 Elävä arkisto

  Sikainfluenssa rantautui Suomeen, toukokuussa 2009. Sikainfluenssa oli tavallista kausi-influenssaa lievempi. Oliko paniikki turhaa? kysyy MOT.

 • SARS-epidemia

  29.04.2009 Elävä arkisto

  Keväällä 2003 Maailman terveysjärjestö WHO varoitti Hongkongin ympäristössä havaitusta tarttuvasta SARS-keuhkokuumeesta.

 • Hongkongilainen influenssa

  29.04.2009 Elävä arkisto

  Vuonna 1968 Eurooppaa ravisteli hongkongilainen influenssa.

  Vuonna 1968 Eurooppaa ravisteli hongkongilainen influenssa. Suomeen sen epäiltiin tulleen amerikkalaisten turistien mukana.

 • Lintuinfluenssa

  29.04.2009 Elävä arkisto

  Vuonna 2006 pelättiin lintuinfluenssan aiheuttavan pandemian. Taudin syntypaikkana olivat Kaakkois-Aasian ylitiheät kanafarmit.

 • Influenssarokotus

  01.01.2007 Akuutti

  Voiko rokotteen teho hävitä?

  Voiko rokotteen teho hävitä?