Hyppää pääsisältöön

performanssitaiteilijat

 • Marina Abramović haluaa viedä sinut sinne, missä et ole käynyt

  05.05.2017 Kulttuuricocktail

  Menestystaiteilija viihtyy shamaanin roolissa

  Marina Abramović on maailman tunnetuimpia taiteilijoita, ja maailman merkittävimmissä taidemuseoissa ihmiset jonottavat tuntikausia saadakseen katsoa häntä silmästä silmään. Yle Teema esittää sunnuntaina 7.5. dokumentin Marina Abramovićin mystinen Brasilia .

 • Anna Estarriolan työt menevät luihin ja ytimiin

  07.11.2015 Kulttuuricocktail

  Nosteessa nyt: Anna Estarriolan maagiset ja intiimit teokset

  Maaginen realismi ja sielukkuus yhdistyvät tekniseen taituruuteen Anna Estarriolan intiimeissä ja koskettavissa teoksissa. Katalonialaissyntyinen nykytaiteilija on taiteentuntijoiden mielestä Suomen omaperäisimpiä ja monipuolisimpia tekijöitä.

 • Kuusi kuvaa Jan-Erik Anderssonin elämästä

  06.01.2015 Elämä

  Kuusi kuvaa Jan-Erik Anderssonin elämästä

  Jan-Erik Andersson on kuvataiteilija, kuvanveistäjä, käsitetaiteilija, ympäristötaiteilija, mediataiteilija, performanssitaiteilija. Hän on taiteen don Quijote, joka taistelee hyvän maun tuomareita vastaan iloisemman ympäristön puolesta.

 • Irma Optimisti improvisoi

  25.06.2014 Kulttuuri

  Strada tutustui performanssitaitelija Irma Optimistiin vuonna 2013, jolloin hän oli saanut taiteen valtionpalkinnon.

 • Kuusikymmentäluvun kuninkaat: Pepe Willberg, Hasse Walli, Henkka Granö ja Mattijuhani Koponen

  09.05.2014 Elävä arkisto

  1960-luvun alussa Suomen yli pyyhkäisi ensimmäinen todellinen nuorisomusiikin aalto: rautalanka. Sen mukana uransa aloitti moni muusikko, kuten Pepe Willberg ja Hasse Walli. Emma-kappaleen levyttäneen The Soundsin Henkka Granö oli ensimmäinen suomalainen rockkitaratähti. Monien rautalankabändien takana hääräsi managerilegenda Jorma Weneskoski. Aivan toisenlaista kuusikymmenlukua eli taas helsinkiläisen undergroundin keskusmies Mattijuhani Koponen.

 • Kaaosmatemaatikko Irma Optimisti teki pakastebroilerista kukkopillin

  15.11.2013 Elävä arkisto

  Henkilökuva vuodelta 2001.

  Ajankohtainen kakkonen sai tietoonsa, että muuan matematiikan lehtori oli vuoden 2001 kesällä tehnyt kukkopillin pakastebroilerista ja maalannut sinapilla tauluja.

 • Taiteiden yönä humalluttiin, mutta myös taiteesta ja kulttuurista

  20.08.2012 Elävä arkisto

  Taiteiden yön tapahtumia eri puolilla Helsinkiä vuonna 1992.

  Helsingin Juhlaviikkojen ja Ylen taideohjelmien yhteisprojekti esittelee Taiteiden yön tapahtumia eri puolilla Helsinkiä vuonna 1992. Tapahtumaa arvosteltiin jälkikäteen kaoottiseksi. Pahennusta aiheuttivat erityisesti kaduilla heiluneet humalaiset alaikäiset.

 • Paska juttu – Jumalan teatteri Oulussa

  04.12.2009 Elävä arkisto

  Eeli Aalto ainoana katsoi esityksen loppuun.

  Eeli Aalto oli ainoa, joka katsoi loppuun asti Jumalan teatterin esityksen vuonna 1987. Hänen valokuvansa ovat ainut kuvallinen dokumentti tapauksesta.

 • Ihmebantu: Dementikkoperformanssi

  07.07.2009 Elävä arkisto

  Käsitetaiteilija taluttaa taideteoksensa ulos kammioista.

  Käsitetaiteilija Stanko Iljezku taluttaa taideteoksensa ulos kammioista. Hänen viimeisin projektinsa on orgaanisesti liikehtivä Dementikkoperformanssi.

 • Happeningia Helsingissä ja Jyväskylässä

  11.04.2008 Elävä arkisto

  Happeningtaide tuli Suomeen vuonna 1963. Tv-arkiston harvinaiset tallenteet tarjoavat välähdyksiä 60-luvun kokeilevista tapahtumista.

 • Outi Heiskanen ja taiteilijan maailma

  30.01.2008 Elävä arkisto

  Koko kansan peikkotäti kertoo filosofiastaan.

  Koko kansan peikkotäti kertoo harharetkistään ja riepufilosofiastaan. Taidegraafikko, performanssitaiteilija ja akateemikko Outi Heiskanen Maarit Tastulan vieraana Punaisessa langassa 2005.

 • Cityman - juppitanssia lasikopissa

  13.04.2007 Elävä arkisto

  Toukokuussa 1989 tanssitaiteilija Reijo Kela vietti viikon lasikopissa Helsingin keskustassa. Juppiaikakautta ruotivassa Cityman-teoksessaan Kela asui, söi, kylpi, tanssi ja tapasi naisia ohikulkijoiden silmien alla.

 • Mattijuhani Koposen alaston totuus

  13.11.2006 Elävä arkisto

  The Spermin keulakuvalle alastomuus oli totuuden etsimistä.

  Undergroundyhtye The Spermin keulakuva Mattijuhani Koponen tuli tunnetuksi lausuttuaan alastomana runoa ja järjestettyään performanssin, jossa Itä ja Länsi yhtyisivät flyygelin päällä.