Hyppää pääsisältöön

purkaminen

 • Autiot rakennukset hyötykäyttöön - näin järjestät taidenäyttelyn purkutaloon

  14.02.2016 Kulttuuricocktail

  Suomen hylättyihin taloihin mahtuisi tuhatmäärin taidetta

  Oletko järjestämässä taidenäyttelyä tyhjillään olevaan tilaan? Kerro projektistasi #taidettapurkutaloihin -hashtagilla Instagramissa tai Twitterissä. KulttuuriCocktail seuraa hylättyihin rakennuksiin toteutettavia taidehankkeita ja tekee kevään aikana lupaavimmasta juttua.

 • Purkutuomion saanut teatteri muuttui nykytaiteen elämyspuistoksi

  14.02.2016 Kulttuuricocktail

  Vastaavaa nykytaide-näyttelyä saa Suomesta hakea

  Lappeenrannan vanha kaupunginteatteri on helmi-maaliskuun ajan Suomen varmasti ainutlaatuisin taidekohde. Yli sata taiteilijaa sai tehdä autiossa teatterissa mitä huvittaa. Tämä näyttely on koettava pian, ennen kuin koko rakennus puretaan.

 • Kertakäyttörakentamisen on loputtava!

  10.04.2015 Kulttuuri

  Kannanotto kertakäyttörakentamiseen

  Me keskitymme stailaamiseen samalla, kun perustukset ovat mädät. Lars-Erik Mattila haastaa arkkitehdit ottamaan rakentamisen isoihin ongelmiin kantaa.

 • Onko tämä tulevaisuuden kerrostalo?

  10.04.2015 Kulttuuri

  Ei homeongelmaa, muoveja, elementtäjä eikä mene heti rikki

  Tässä on vaihtoehto hometaloille ja kertakäyttörakentamiselle. Lars-Erik Mattila on tehnyt ehdotuksen tulevaisuuden kerrostaloksi, joka ei mene heti rikki. Kuuntele Rakenna minut ja lue Mattilan kritiikki rakentamisen vioista. Onko muutoksen aika?

 • Myrkkymaa uhkasi tuhansien terveyttä Helsingin Myllypurossa

  28.11.2014 Elävä arkisto

  Myllypuron Alakiventiellä sijainneelta asuinalueelta löytyi vuonna 1998 jäänteitä vaarallisista ympäristömyrkyistä. Pian syntyi päätös purkaa vanhan kaatopaikan päälle rakennetut yli 2 000 ihmisen kodit.

 • Lepakko – Helsingin rockpäämaja

  21.10.2014 Elävä arkisto

  Christian Moustgaard oli Lepakon vahva mies.

  Helsingin Ruoholahden vanhasta rähjäisestä maalivarastosta tuli ensin alkoholistien yömaja Liekkihotelli ja sitten elävänmusiikin yhdistys Elmun toimitalo Lepakko, jossa toimi myös paikallisradioasema Radio City. Lepakko ehti olla pari vuosikymmentä Helsingin rockkulttuurin tärkein keskus.

 • Amurin työläisidylli joutui väistymään urbanisaation tieltä

  21.10.2014 Elävä arkisto

  Työläisten asunnot pois varakkaampien kerrostalojen tieltä

  1800-luvun lopulla Tampereella perustettiin Amurin työläiskaupunginosa, jossa asui muun muassa Finlaysonin työntekijöitä. Vaatimattomat asumukset tulivat tunnetuiksi yhteiskeittiöistään. 1960-luvun lopulta alkaen Amurin puutalot saivat väistyä uusien, varakkaammalle väelle tarkoitettujen kerrostalojen tieltä. Satavuotisesta työläisidyllistä jätettiin muistuttamaan vain yksi kortteli.

 • Ydinreaktorin säteilevät hautajaiset

  19.06.2014 Tiede

  Otaniemen tutkimusreaktori puretaan vuoden 2016 keväällä, jos ei ihmeitä satu. Mikä ihmeen tutkimusreaktori? Mitä Suomi olisi ilman Nokiaa ja tehokasta prosessiteollisuuttaan - tai ydinvoimaloitaan?

 • Lepakon historiaa Liekkihotellista Höyry-klubille

  30.05.2014 Elävä arkisto

  Maalivaraston tie alkoholistien yömajasta Elmun päämajaksi.

  Suomirockin sensuroimaton historia -julkaisuissa vilkaisemme tällä kertaa Helsingin Ruoholahdessa sijainneen maalivaraston myöhempää historiaa, ensin asunnottomien alkoholistien pahamaineisena yömajana, Liekkihotellina, sitten Elävän musiikin ydistys Elmun päämajana.

 • Lepakon alku ja loppu

  29.04.2014 Elävä arkisto

  Legendaarinen talo palveli eri tarkoituksia lähes 60 vuotta.

  Helsingin legendaarinen Lepakko purettiin 27.11.1999. Sitä ennen se oli nähnyt paljon. Rakennus valmistui maalivarastoksi jatkosodan aikaan 1940. Vuonna 1967 siitä tuli alkoholistien yömaja, Liekkihotelli. Elokuussa 1979 se vallattiin ja siitä tuli elävän musiikin ydistys Elmun päämaja.

 • Futuristisella matkalla ylihuomiseen 1971

  30.05.2013 Elävä arkisto

  Matkalla ylihuomiseen -sarja katsoi tulevaisuuteen vuonna 1971. Tulevaisuudentutkimuksen silmin 2000-luku näyttäytyi uhkientäyteisenä. Toisaalta kehityksen odotettiin myös parantavan ihmisten elämää, ja osa futuristisista ennustuksista osui oikeaan.

 • Kemin päättäjät uhkasivat talojen ylimpiä kerroksia 1960-luvulla

  18.02.2013 Elävä arkisto

  Taloja tuli madaltaa ja kortteleita purkaa.

  Vuonna 1967 Kemin asemakaavaa oltiin muuttamassa radikaalisti. Uuden asemakaavan mukaan kokonaisia kortteleita tulisi purkaa ja vanhoja rakennuksia madaltaa.

 • Kärpäsenä katossa keravalaisen pubin viimeisillä päivillä

  20.12.2012 Elävä arkisto

  Rauhallinen dokumentti vuodelta 1988.

  Rauhallinen dokumentti vuodelta 1988 siirtyy keravalaisen kansanravintola Päivänpannun kanta-asiakkaiden pöydistä toiseen kuuntelemaan keskusteluja. Pöydissä pubia kehutaan katkeransuloisesti, sillä kantapaikka on saanut purkutuomion.

 • Karpo ja kumppanit kuluttajan asialla

  29.01.2010 Elävä arkisto

  Huijatut kansalaiset purkavat tunteitaan vuonna 1978.

  Toimittaja Hannu Karpo kollegoineen päästi kaupoissa huijatut kansalaiset purkamaan tunteitaan Hyvä Suomi -ohjelmassa vuonna 1978.

 • Risto Ahti: Puutarhajuhlat vanhassa piispan huvilassa

  25.03.2009 Elävä arkisto

  ”Jos ihminen tajuaisi olevansa onnellinen, heti olisi onnellinen.” Tämä ajatus toistuu kirjailija Risto Ahdin teoksessa. Kun se on näin yksinkertaista, niin miksi se on niin vaikeaa, Ahti pohtii hyvinkin velmuissa kirjoituksissaan.

 • Rikostarinoita historiasta: Uunisurma

  12.03.2009 Elävä arkisto

  Perheenäiti muurattiin uunin sisään

  Vuonna 1960 kokemäkeläinen perheenäiti katosi jäljettömiin kesken jouluvalmistelujen. Perheen vanhin poika oli saapunut äitinsä kutsusta lapsuudenkotiinsa joulun viettoon, mutta äidistä ei enää näkynyt jälkeäkään.