Hyppää pääsisältöön

raiheinät

 • Samasta pussista popcornia ja pääsiäisruohoa – perinteinen rairuoho on saanut haastajia

  11.04.2019 Yle Uutiset

  Nyt on viime hetket kylvää siemenet, mikäli haluaa pääsiäistipuille tuuhean ruohikon. Yle testaa, kuinka hyvin esimerkiksi maissi kasvaa.

 • Pääsiäisestä on tulossa jääkylmä – yöllä 10 astetta pakkasta

  13.04.2017 Yle Uutiset

  Vielä ei kannata varata aikaa kesärenkaiden vaihtoon

 • Onko rairuoho yhä kylvämättä? Vielä ehtii! – Ylipuutarhuri antaa 3 vinkkiä kasvuspurttiin

  10.04.2017 Yle Uutiset

  Rairuoho suositellaan kylvettäväksi viisi päivää ennen pääsiäistä, mutta mattimyöhäisilläkin on vielä mahdollisuus onnistua.

 • Mämmi, rairuoho vai töhnämuna – lähetä meille kuva pääsiäisenvietostasi

  25.03.2016 Yle Uutiset

  Suomi on rauhoittunut viettämään keväistä juhlaa. Lämmintä ilmaa on luvassa etelään.

 • Kyllästyttääkö rairuoho? Myös oksilla voi saada vehreyttä pääsiäiseen

  06.03.2016 Yle Uutiset

  Koteja koristavat rairuohot tai erilaiset viljat kylvetään yleensä noin viikkoa ennen pääsiäistä. Mikäli vehreyteen etsii vaihtelua, voi maljakkoon kerätä tänä viikonloppuna pensaiden ja puiden oksia. Pääsiäiseen mennessä niihin pitäisi puhjeta lehtiä, vinkkaa puutarhuri Ari Vainionpää.

 • Olympiastadionin nurmikko holvattiin hopealla – johan kimaltaa!

  15.07.2015 Yle Uutiset

  Kahdesta neljään leikkausta päivässä, nestemäisiä lannoitteita, lisäkylvöjä – Olympiastadionin nurmikko vaatii huippuhoitoa. Menossa olevaa Gymnaestrada-tapahtumaa varten nurmikkoon on hölskäytetty jopa nestemäistä hopeaa.

 • Miksi pääsiäistä vietetään? Papit kertaavat perimmäisen tarkoituksen munakellon tikittäessä – video

  05.04.2015 Yle Uutiset

  Oletko unohtanut miksi pääsiäistä vietetään? Katolisen seurakunnan isä Marco Pasinato, evankelis-luterilaista seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo ja Suomen ortodoksisen kirkon isä Markku Salminen kertovat kolmessa minuutissa pääsiäisen perimmäisen tarkoituksen.

 • Pääsiäisruohoja on moneen makuun

  17.03.2012 Yle Uutiset

  Pääsiäisruohon kasvatus on vain noin 50 vuoden ikäinen perinne. Siemenkauppa käy jo vilkkaana. Useimmat kasvattavat totutusti rairuohoa. Vehnä ja muut viljat ovat sille jo kova kilpailija. Herneenversojen kasvatus yleistyy myös.

 • Kasvit aistivat kevään tulleen

  06.03.2012 Yle Uutiset

  Viime päivinä on saatu nauttia kauniista alkukevään säästä ja lisääntynyt valo vaikuttaa myös kasveihin. Innokkaimmat puutarhurit aloittavatkin kevättyöt jo nyt. Myös huonekasvit kaipaavat keväällä hoitoa.

 • Asuntomessualueen puistot valmistuvat

  22.06.2011 Yle Uutiset

  Asuntomessualueen puistot ja viherrakentaminen etenevät vauhdilla Kokkolassa. Alueelle luonnostelluista monista puistoista suurimmassa osassa on jo tehty istutuksia ja nurmen kylvöjä. Osaan laitetaan siirtonurmi.

 • Lila muna on muodikas

  21.04.2011 Yle Uutiset

  Pääsiäisenä koti koristellaan mieltymysten mukaan. Tipuja, rairuohoa ja pupuja. Perinteinen pääsiäiskoriste on myös pääsiäismuna. Munien maalaus ja koristelu on mielekästä puuhaa koko perheelle.

 • Katsotaan kun ruoho kasvaa..

  15.04.2011 Tiede

  Kasvaako ruoho paremmin jos sille huutaa.

  Pari vuotta sitten pääsiäisaikaan testasimme Absoluuttinen totuus-ohjelmassa, kasvaako ruoho paremmin jos sille huutaa. Tästä seurasi erittäin hupaisat kasvatuskokeet, kun aisaparini fyysikko Ilkka Hendolinin kanssa tahoillamme kasvatimme rairuohoa niin, että yhdelle satsille karjuttiin, yhdelle juteltiin ja yhdelle ei tehty mitään. Huutamisajat olivat tietysti vakiot, samoin muut olosuhteet kuten kosteus ja lämpötila.
 Työkaverit hieman ihmettelivät oven läpi kuuluvia aggressiivisuuspuuskia.

 • Muurahaiset mönkivät hiljalleen sisätiloihin

  12.04.2011 Yle Uutiset

  Kevään tullen luonto herää, valitettavasti myös tuholaiset aktivoituvat ja alkavat muuttaa sisätiloihin. Muurahaiset ovat kevään ykkösriesa - niistä voi selvitä kotikonsteinkin, mutta hankalammat tapaukset vaativat ammattiapua.

 • Äänestäjiä kosiskellaan monin tavoin

  12.04.2011 Yle Uutiset

  Äänestäjiä kosiskellaan tämän vuoden eduskuntavaaleissa mitä moninaisimmilla tavoilla. Perinteisten ilmapallojen ja lehtisten kylkiäisenä kouraansa on voinut saada esimerkiksi pussillisen porkkanaa tai rairuohoa.

 • Abu aikoo avioon

  20.10.2010 Yle Uutiset

  Ykkösaamun kolumnistin Harri Närhen norsu Abu Simppeli on sitä mieltä, että elämä on juhla.

 • Pääsiäisen symbolit kertovat uudesta elämästä

  01.04.2010 Yle Uutiset

  Pääsiäisen aikana käytetään paljon kristillistä symboliikkaa. Pääsiäismunat ja pääsiäistiput kuvaavat uskoa uuteen elämään.

 • Mämmi on suomalaisten ikioma herkku

  30.03.2010 Yle Uutiset

  Mämmi on umpisuomalainen pääsiäisherkku. Se ei ole lainaa Venäjältä tai läntisestä Euroopasta. Jo rautakaudella suomalaiset valmistivat mämmiä tai ainakin mämmin kaltaisia ruokia.

 • Ansan ja Oivan pääsiäinen

  30.03.2010 Elävä arkisto

  Oiva syö vahingossa pitsamausteeksi rairuohonsiemenet.

  Oiva syö vahingossa pitsamausteeksi rairuohonsiemenet. Samalla, kun Oiva pohtii alkaako hänen suustaan kasvaa rairuohoa, niin pääsiäisnoita ilmestyy paikalle.

 • Päiväkotilapset kastelevat pääsiäisruohoa pullot tyhjiksi

  26.03.2010 Yle Uutiset

  Kotkan Meripirtin päiväkodissa ensimmäiset rairuohot kylvettiin pari viikkoa ennen pääsiäistä. Viikko ennen h-hetkeä kasvustot ovat vielä muutaman sentin mittaisia.

 • Vilja vihertää nopeammin kuin rairuoho

  26.03.2010 Yle Uutiset

  Rairuohon kanssa on jo kiire, mutta vehnää tai ohraa kylvämällä voi vielä saada vihreää pääsiäiseksi.

Sivut