Hyppää pääsisältöön

hoitomenetelmät

 • Luonddu dálkasiiguin dikšo nu bohccuid go olbmuidge

  23.03.2018 Ealli arkiiva

  Sápmelaččat muitalit luonddudálkkodanvugiin

  Sápmelaččat muitalit luonddudálkkodanvugiin

 • Otin sitten botoxia – mutta en kauneuden, vaan kivun vuoksi

  06.11.2017 Akuutti

  Akuutin toimittaja Maarit pohtii botox-pistosten ottamista.

  Akuutin toimittaja Maarit pohtii botox-pistosten ottamista lääkkeenä erilaisiin vaivoihin. Omakohtaisesti hän testasi pistoksia alaselkäkipuihin.

 • Lihavuustutkija Hannele Harjunen: lihavuuskeskustelu terveydenhuollossa tökkää kun painoon suhtaudutaan moraaliasiana

  21.09.2017 Vaakakapina

  Painosta puhuminen vain mittaustuloksena vahingoittaa.

  Niin kauan kuin ammattilainen lähestyy lihavuutta, tiedostaen tai tiedostamattaan, elämäntapa- tai moraalikysymyksenä, itse aiheutettuna ongelmana, ei painosta keskustelu terveydenhuollossa onnistu. Ennakkoluulot lihavia kohtaan ovat vahvat ja tämän on havaittu pätevän myös terveydenhuollon alan toimijoihin, jopa niihin jotka työkseen hoitavat lihavia ihmisiä, toteaa lihavuustutkija Hannele Harjunen. Lue Harjusen kolumni.

 • Uusi hoitomuoto voi mullistaa leukemian hoidon – kantasolusiirtoihin enemmän mahdollisuuksia

  15.09.2017 Akuutti

  Uusi kantasolusiirtohoito haastaa perinteisen menetelmän.

  Uusi lupaava haploidenttinen kantasolusiirtohoito mahdollistaa lähisukulaisen kantasolusiirteen käytön esimerkiksi leukemiapotilaalle, vaikka siirteen yhteensopivuus olisikin potilaan kanssa vain puolet toivotusta täydellisesti sopivasta siirteestä. Perinteisillä kantasolusiirtomenetelmillä tämä ei ole ollut mahdollista vaikeiden hylkimisreaktioiden vuoksi.

 • Mike Pohjola: Kun Aleksis Kivi ulostuslääkettä söi

  12.02.2017 Kirjojen Suomi

  Taiteilijan on pistäydyttävä hulluudessa.

  Millainen on kirjailijan työpäivä? "Yhdeksältä työhuoneelle lukemaan sähköpostit, kymmeneltä lankeaminen hulluuteen, yhdeltätoista takaisin selkomaailmaan, yhdeltä lounas, viideltä kotiin", kirjoittaa kirjailija Mike Pohjola. Lue koko juttu >>

 • Prisma: Totuus lääkekaapista

  01.09.2016 Yle TV1

  Ovatko suositut lääkkeet niin tehokkaita kuin väitetään?

  Lääkäri Chris Van Tulleken ryhtyy selvittämään Britannian suosituimpien lääkkeiden salaisuuksia. Miten ne vaikuttavat ja ovatko ne tehokkaita?

 • Laulaminen viestii, voimaannuttaa ja yhdistää

  08.07.2016 Klassinen

  Iiron musiikkiluokan lämmittelyä

  Laulaminen on ihmissuvun elinehto. Esi-isämme lauloivat, mahdollisesti jo ennen kuin puhuivat. Yhdessä laulaminen on toiminut heimon sisäisenä liimana, hyräily tyynnyttänyt lapset uneen, ja laulaminen on edelleenkin yksi tärkeimmistä—ellei jopa tärkein—väline tunteiden käsittelyyn ja viestimiseen. Laulaminen on myös yleisin musisoinnin muoto maailman musiikkikulttureissa länsimaista klassista musiikkia myöten.

 • Jakso 8 - Elämän ja kuoleman kysymys

  08.04.2016 Kadonnut

  Elämä jatkuu, vaikka kadonnutta ei löydy.

  Jakso 8 Mitä tapahtuu, jos kadonnutta henkilöä ei koskaan löydetä? Milloin ja millä tavoin läheiset voivat jatkaa elämäänsä? Leena kohtaa naisen, joka eli kymmenen vuotta vainajan puolisona. Jakso on podcastin kahdeksas ja toistaiseksi viimeinen osa.

 • Musiikilla torjutaan keskenmenoja ja tasataan sykettä

  15.03.2016 Kulttuuri

  Musiikissa on paljon voimaa.

  Musiikki on epäilemättä läsnä monessa pariutumisprosessissa. Muutaman vuoden takaisessa espanjalaistutkimuksessa asetelma vietiin astetta kliinisemmäksi: musiikkia soitettiin koeputkihedelmöitysvaiheessa oleville ihmisalkioille.

 • Jakso 4 - Äidin osa

  10.03.2016 Kadonnut

  Omaisen elämä heilahtaa katoamisen hetkellä raiteiltaan.

  Jakso 4 Kadonnut jättää jälkeensä tyhjän tilan läheisten ja yhteisönsä keskelle. Kuinka kauan omaisen on kannettava tätä tyhjyyttä mukanaan? Voiko surusta syntyä jotain kaunista? Leena pääsee Sakun äidin mukana mökille, josta Saku lähti katoamispäivänään. Sakun tarina sarjassa päättyy.

 • Kiusallisten peräpukamien hirttotuomio

  18.01.2016 Akuutti

  Peräpukamat voidaan hoitaa kumilenkkihoidolla.

  Peräpukamat ovat hyvin yleinen vaiva. On arvioitu, että joka toinen suomalainen kärsii pukamavaivoista jossain elämänsä vaiheessa. Pukamat ovat usein helposti hoidettavissa lääkärillä, kunhan kynnys hakeutua lääkäriin ylitetään.

 • Aamusydämellä: MS-taudin oireet helpottivat

  15.09.2015 Terveys

  Pallolaajennus voi auttaa MS-taudin hoidossa

  Heidi Murtola-Tamminen ja Katja Sarkama saivat apua oireisiinsa Puolassa tehdystä laskimosuonten pallolaajennuksesta.

 • Voimaa vaihtoehdoista?

  05.12.2014 Syke

  Anestesiologian ja palliatiivisen lääketieteen dosentti Reino Pöyhiä pohtii 7. jaksossa käsiteltäviä vaihtoehtoisia hoitomuotoja: "Tuskin kukaan järkevä ihminen ymmärtää, miksi lapsidiabeetikkoa yritetään tappaa kuumia kuhnekylpyjä antamalla. Hullun hommaa!"

 • Aamusydämellä: Lihavuusleikkaus muutti elämän

  15.10.2014 Terveys

  Jaana Suvisilta ja Petri "Hemmo" Vehviläinen kertovat

  Lihavuusleikkauksessa pienennettiin Jaana Suvisillan ja Petri ”Hemmo” Vehviläisen mahalaukkua ja osa ohutsuolesta ohitettiin. Leikkaus tehtiin molemmille nelisen vuotta sitten ja kumpikin on tyytyväinen oloonsa. Petri on nykyään 110 kiloa ja Jaana 50 kiloa kevyempi kuin ennen.

 • Teatteria, todellisuutta vai terapiaa

  10.10.2014 Kulttuuri

  Miten marginaaliin jäävien ääni saadaan kuuluviin? Kuinka teatterin lavalle tuodaan ne tarinat, joita ei muuten kuunnella? Mikä on taiteen ja terapian välinen suhde? Tänä syksynä voi tutustua kahden teatterin erilaiseen yritykseen.

 • Onni alkaa avioerosta

  26.09.2014 Kulttuuri

  Ennen erotarinat olivat dramaattisia tragedioita, joissa naisten rooli oli olla petetty uhri, miehen väkivaltainen ja itsekäs roisto. Nykyään erotarinat ovat kasvutarinoita tai jopa romansseja. "Se Oikea" löytyy vasta avioeron jälkeen.

 • Kun pelaamisesta tulee pakko

  26.09.2014 Elävä arkisto

  Harmittomana alkava pelaaminen voi hallita koko elämää

  Suomalaisiin iski pelihimo 1980-luvulla. Kansalaiset alkoivat törsätä suuria summia rahapeleihin jopa kansainväliselläkin tasolla. Jo silloin tiedettiin, että osa oli todellisia pelureita, jotka pelasivat aina kun oli mahdollista ja kaiken muun kustannuksella.

 • Psykoanalyysin viimeinen vuosisata?

  24.02.2014 Elävä arkisto

  MOT-ohjelmassa käsiteltiin psykoanalyysia kriittisellä otteella vuonna 1998. Tarkastelun alle joutuivat niin Freudin teoriat kuin psykoanalyysin tehokkuus hoitomuotona.

 • Ben Furman kyseenalaistaa psykoanalyysin hyödyt

  17.02.2014 Elävä arkisto

  Psykiatri Ben Furman Mirja Pyykön haastattelussa

  Psykiatri Ben Furman on tunnettu arvosteluistaan psykoanalyysia ja pitkiä terapioita kohtaan. Mirja Pyykön haastattelussa hän kertoo kriittisestä suhtautumisestaan Sigmund Freudin kehittämään psykoanalyysiin ja tarjoaa vaihtoehtoisen näkemyksen mielenterveysongelmiin ja niistä paranemiseen. Ohjelmassa kuullaan myös terapiassa käyneiden sekä muulla tavoin selvinneiden kertomuksia.

 • Psykologian jättiläinen Sigmund Freud

  13.02.2014 Elävä arkisto

  Millainen mies Freud oli ja miten psykoanalyysi sai alkunsa?

  Freudilainen lipsahdus, kompleksit, torjunta, tiedostamaton… Sata vuotta vanhat termit vaikuttavat kielessämme ja freudilainen ajattelu läpäisee yhä niin taidetta kuin tiedettäkin. Mutta millainen mies Sigmund Freud oli ja miten psykoanalyysi sai alkunsa?

Sivut