Hyppää pääsisältöön

laajeneminen

 • Harjavallan Dali keitti liemen ja pyyhkäisi viiksiään

  11.12.2013 Elävä arkisto

  Olavi Niemelä osti 1900-luvun alussa valmistetun viiksivahan reseptin ja ryhtyi valmistamaan vahaa käsityönä perheyrityksessä.

 • Rajat auki vai kiinni?

  06.09.2013 Elävä arkisto

  Ajankohtaisen kakkosen teemaillassa pohdittiin miten käy maahanmuuton ja työvoiman Suomessa Euroopan unionin laajentuessa Baltiaan ja itä-Eurooppaan 2004.

 • Euroopan integraatio on ennen kaikkea rauhanaate

  04.09.2013 Elävä arkisto

  Erkki Toivasen Minun Eurooppani -ohjelma katsoi Eurooppaan

  Suomen liittyessä Euroopan unioniin vuonna 1994, kiersi todellinen eurooppalainen Erkki Toivanen Euroopassa keskustelemassa suurten ajattelijoiden ja yhdentymisen puolesta puhujien kanssa unionista ja eurooppalaisesta identiteetistä. Miten Eurooppa-aate voi 1990-luvun sotivalla ja sortuvalla mantereella?

 • EU laajentui koko Euroopan liitoksi

  27.08.2013 Elävä arkisto

  Euroopan unionin merkittävin laajennus tapahtui vappuna 2004. Tuolloin unioniin liittyi peräti kymmenen uutta valtiota. Kolme vuotta myöhemmin mukaan tulivat myös Bulgaria ja Romania. Sanottiin, että vasta itään laajennettuaan EU:sta tuli se Euroopan yhdentymisen ja rauhan liitto, joksi se oli perustettu.

 • Nato laajenee itään

  07.07.2011 Elävä arkisto

  Seitsemän entistä Neuvostoliiton satelliittivaltiota liittyi vuonna 2004 läntiseen sotilasliittoon. Naton hävittäjät ilmaantuivat Baltian taivaalle lähes välittömästi.

 • Vuonna 1966 myös heinäladot kuuluivat urbaaniin maisemaan

  08.11.2010 Elävä arkisto

  Kaupunki-elokuvassa mietiskellään, mitä kaupunki on.

  Suomalaista urbanisaatiota vuonna 1966: kerrostaloalueen kupeessa nostetaan heinää seipäille. Erno Paasilinnan ja Eeli Aallon Kaupunki-elokuvassa mietiskellään, mitä kaupunki on.

 • Sairas sairaampi sairaskoti

  15.10.2008 MOT

  Joensuussa sijaitseva Pohjois-Karjalan Sairaskoti perustettiin aikanaan sotainvalidien kuntoutusta ja asumista varten. Sairaskoti on vuosien varrella laajentunut kylpyläksi, ja siitä on tullut merkittävä vuokra-asuntojen omistaja. Laajentuessaan sairaskoti on riitautunut niin yhden rahoittajansa, kilpailijansa kuin työntekijöidensä kanssa. MOT otti selvää, mitä tapahtuu, kun sairaskoti sairastuu.