Hyppää pääsisältöön

väittely

 • Valehtelu on eduskunnassa muunneltua totuutta, toisaalta välihuutelulla on vakiintunut asema

  07.09.2018 Kulttuuri

  Eduskunnan puhekulttuurista on noussut kohu.

  Eduskunnan puhekulttuurista on noussut kohu.

 • Ymmärrä enemmän, hämmennyt vähemmän – Areenan lyhytdokumentit syventävät käsitystäsi maailmasta

  23.11.2017 Tietoa ohjelmista

  Ymmärrä, ettet hämmenny – syvennä hetkessä maailmankuvaasi

  Areenaan on koottu muutaman minuutin mittaisia dokumentteja, henkilökuvia ja keskusteluja, jotka tarjoavat tilaisuuden syventää käsitystäsi maailmasta.

 • Jakso 08: Paras tietokone

  02.05.2016 Oppiminen

  Ikuista nokkapokkaa atk-järjestelmien paremmuudesta

  Miksi tietotekniikka synnyttää yhtä intohimoisia kannattajakuntia kuin jalkapallojoukkueet tai fundamentalistilahkot?

 • Battlen väittelijä: Petri Karisma

  03.03.2016 Battle

  Battlen uskontoillan väittelijä!

  Katso Battlen uskontoväittely! Petri Karisma on tamperelainen opettaja ja diplomi-insinööri, Vapaa-ajattelijoiden pj. sekä Eroakirkosta.fi:n toinen perustaja. Karisma haluaisi, että Suomessa olisi tunnustukseton yhteiskuntajärjestys, jossa uskonnot saisivat kyllä toimia, mutta niillä ei olisi mitään mahdollisuutta vaikuttaa valtion asioihin.

 • Battlen väittelijä: Marjaana Toiviainen

  03.03.2016 Battle

  Battlen uskontoillan väittelijä!

  Katso Battlen uskontoväittely! Marjaana Toiviainen on Oulunkylän seurakunnan pastori, tohtorikoulutettava ja kansalaisaktivisti. Savonlinnasta kotoisin oleva Toiviainen kokee olevansa enemmän karjalainen kuin suomalainen. Koska ev.lut. kirkko onkin hänen kotinsa, hän kannattaa moniuskontoista julkista tilaa, jossa kaikki uskonnot saisivat näkyä ja olla luonteva osa arkeamme.

 • Katso ja kuuntele tunnettujen suomalaisten poetry slam -lavarunot

  02.03.2016 Battle

  Ota kantaa - tee oma lavaruno!

  Haastoin YleX:n toimittaja Tommi Mannisen, kirjailija Laura Gustafssonin, toimittaja Rosa Meriläisen ja kiekkolegenda Juhani "Tami" Tammisen ottamaan kantaa Battlen viiteen teemaan lavarunouden keinoin. Inspiroidu ja tee oma lavarunosi! -Juhani

 • Pitäisikö valtioiden rajat poistaa? Kerro mielipiteesi Battlen viidestä suuresta kysymyksestä

  05.02.2016 Battle

  Battle – loppu öyhötykselle!

  Battle on väittelyohjelma, jossa pelkän pään aukomisen sijaan haetaan ratkaisuja tulevaisuutemme kannalta tärkeisiin asioihin. Uskonto, nationalismi, päihteet, ruoantuotanto ja talous ovat viikottain vaihtuvat teemat, joihin kaipaan kantaasi. Battle tähtää hyviin argumentteihin, retoriikkaan ja vilpittömään haluun kohdata erilaisuutta. Osallistu! –Juhani

 • Viikon sitaattivinkki: Politiikka alkaa kotoa

  06.05.2015 Kulttuuri

  Politiikka tulee olohuoneisiimme

  Vaalit on pidetty ja pulinat pois. Kielikeskuksen sanakirjan toimituksen väki kuitenkin palaa vaalien kampanjointiin huhtikuun kuukauden sanassaan, joka on: olohuonetentti. Näin sanan valitsijat kommentoivat sanaa:

 • Viikon sitaattivinkki: Hipsterin sumea logiikka ja hevonperse

  16.09.2014 Kulttuuri

  Keskustelu hyvinvointiyhteiskunnasta käy kiivaana. Niin kiivaana, että viime viikolla tämä keskustelu itsessään nousi laajan huomion keskipisteeseen.

 • Onko nainen syöjätär ja mies looseri?

  07.07.2014 Elävä arkisto

  Vuonna 1996 lähetetyssä Syöjätär ja looseri? -keskustelussa puhuttiin siitä, loittonevatko suomalaisten miesten ja naisten asenteet yhä enemmän toisistaan. Onko nainen syrjäyttämässä miehiä kaikilla elämän osa-alueilla, ja mitä sitten tapahtuu?

 • Kike ja Mietaa lasikuutiossa, ohikulkijoiden dopingsyynissä

  21.05.2014 Elävä arkisto

  ”Mikä on luonnollista urheilussa? Mikä on moraalista urheilussa?” aloittaa puheenjohtaja Hannu Tapani Klami. Lasikuutiossa istuvat entiset huippu-urheilijat Juha Mieto ja Kike Elomaa, entinen juoksuvalmentaja Pertti Helin sekä kansleri Kaarlo Hartiala. Vuosi on 1991. Väittelyn aiheena on doping. Ohjelma on Kielletty kaupunki, jossa myös ohikulkijat saivat omat puheenvuoronsa.

 • Kielikorva kuulosteli alati muuttuvaa suomea

  17.01.2014 Elävä arkisto

  Radion Kielikorva-ohjelma opasti kansalaisia suomen kielen saloihin vuodesta 1969 lähtien. Ohjelmissa ruodittiin kielivirheitä, poliitiikkojen ja toimittajien kieltä, muotisanoja ja fraaseja. Tämän artikkelin yhteyteen on julkaistu Ylen arkistoissa säilyneet Kielikorvat ohjelman kolmelta ensimmäiseltä vuodelta 1969—1971.

 • Kiivasta väittelyä homoseksuaalisuudesta lasikuutiossa

  29.10.2013 Elävä arkisto

  Tunteet kuumenivat Kielletty kaupunki -ohjelmassa 1991.

  Tunteet kuumenivat Kielletty kaupunki -keskusteluohjelmassa (1991), kun aiheena oli homoerotiikka – tai ainakin piti olla. Keskustelu luisui heti ennakkoluulojen värittämäksi väittelyksi homoseksuaalisuudesta. Eniten äänessä oli SMP:n kansanedustaja, joka kiisteli vuorotellen kanssakeskustelijoidensa ja yleisön kanssa.

 • Bensaa liekkeihin, vaati Akuliina Saarikoski

  30.05.2013 Elävä arkisto

  Kesällä 2009 radioeetterin valtasi Akuliina Saarikoski jokaviikkoisella manifestillaan, joiden aiheet vaihtelivat seksuaalianarkismista eläintenoikeuksien kautta vammaisten kapinaan. Bensaa liekkeihin!

 • Vihapuheen lisääntyminen kertoo yhteiskunnan muutoksesta

  19.04.2013 Elävä arkisto

  Euroopan neuvoston ministerikomitean mukaan vihapuheella tarkoitetaan sellaista ilmaisua, jolla levitetään, yllytetään, edistetään tai oikeutetaan rotuvihaa, muukalaisvihaa, antisemitismiä tai muunlaista vihaa, joka perustuu suvaitsemattomuuteen. Internetin myötä tuo puhe on löytänyt uuden laajemman areenan ja kuulijakunnan.

 • Vihaillassa ei päästy yksimielisyyteen vihapuheen määritelmästä

  19.04.2013 Elävä arkisto

  Ajankohtaisen kakkosen vihailta porautui vihapuheeseen ja -kirjoitteluun vuonna 2011. Norjan joukkomurhan jälkeen vihapuheesta puhuttiin Suomessakin vakavasti. Voisiko se johtaa täälläkin sanoista tekoihin?

 • Mauri Sariolan pyynnöstä huolimatta: 500 kg lihaa

  06.08.2012 Elävä arkisto

  Sovituksia Antti Archreniuksen ja Uuno Kailaksen runoista.

  Yhtye 500 kg lihaa esitteli näkemyksiään ja kokeellisia sovituksia Antti Archreniuksen ja Uuno Kailaksen runoista. Kirjailija Mauri Sariola ei vakuuttunut.

 • Vaalikeskustelu avasi Haavistolle ovet eduskuntaan

  27.01.2012 Elävä arkisto

  Vuonna 1987 Ylen suuressa vaalikeskustelussa nähtiin nuori Vihreiden edustaja Pekka Haavisto. Ensimmäistä kertaa eduskuntavaaleihin osallistunut Haavisto oli kerännyt ennakkoäänestyksessä vain vaivaiset 46 ääntä.

 • Tulta munille - Suoraa puhetta feminismin takapajulasta

  19.08.2011 Elävä arkisto

  Luvassa on suoraa puhetta feminismin takapajulasta. Anne Moilanen toivottaa myös ohjelman kuulijat mukaan miettimään femakon iloja ja suruja.

 • Tentaattorina Leif Salmén

  22.03.2011 Elävä arkisto

  Leif Salmén edustaa monelle vaalitentaattorien aatelia.

  Vaalitentaattorien aatelia edustaa monelle Leif Salmén. Erityisen hyvin Salménin piinapenkki palveli yleisöä ja kuumensi tentittävien tunteita vuonna 1987.

Sivut