Hyppää pääsisältöön

intiaanikulttuurit

 • Aika kertoa koko tarina

  01.08.2017 Podcastit

  Intiaanit tullee! - tätä tarinaa ei ole kerrottu aiemmin

  Savunhajuinen joukko tutkijoita ja professoreita saapuu yön pimeydessä kello 4, kuorma- ja linja-autoilla Sollefteåsta, Ruotsista, Haaparannan rajalle. Autoihin on pakattu ryhmä Iriadamant-elämäntapaintiaaneja, sekä koko heidän leirinsä. Oulun läheltä, Sanginjoelta löytyy väliaikainen paikka asettautua.

 • Dákkárat ledje sámeradio ođđasat suoidnemánu loahpas 1972

  03.05.2017 Ealli arkiiva

  Ođđasat sámegillii suoidnemánu loahpas 1972

  Sámegielat radioođđasat sáddejuvvojedje vel geassit 1972 eanaš Roavvenjárggas. Dása leat čohkkejuvvon ovtta sadjái golbma ođasvuolggahusa: 20.7.1972, 24.7.1972 ja 27.7.1972.

 • Läpi jättiläisaaltojen - El Niño koettelee balsalauttoja. Kon-Tiki II, osa 6

  11.02.2016 Tiede

  Balsalautat ovat paluumatkalla chileen

  Balsalautat Tupac Yupanqui ja Rahiti Tane lähtivät paluumatkalle Pääsiäissaarilta tammikuun alussa 2016. Ensimmäiset kaksi viikkoa lautat odottivat suotuisia tuulia Pääsiäissaarten eteläpuolella. Voimakas El Nino ilmiö sekoitti alkuperäisen suunnitelman.

 • Balsalautat määränpäässä, Pääsiäissaarilla! Termiitit olivat estää koko purjehduksen - Kon-Tiki II, osa 5

  12.01.2016 Tiede

  Balsalautat ovat päässeet perille Pääsiäissaarille

  Heikki ja Heidi Niskanen olivat rakentamassa Perussa kahta balsalauttaa ainoina suomalaisina. Lähes kahden kuukauden purjehduksen jälkeen lautat suorittivat tehtävän onnistuneesti ja rantautuivat Pääsiäissaarille.

 • Balsalautalla valtamerta ylittämässä: Guarojen suurmestarit Rapa Nuin kääntöpiirillä - Kon-Tiki II, osa 4

  18.12.2015 Tiede

  Lautat lähestyvät pääsiäissaaria aikataulussa

  Balsalautat Tahiti Rane ja Tupac Yupangui ovat saavuttamassa puolimatkaa tutkimusretkellään. Rapa Nui, pääsiäsaaret nousevat hetken päästä horisontista. Lauttojen miehistö on selvittänyt Guara-ohjainten viimeisetkin hienosäädöt. Kuinka ohjaimet rakennettiin ja mikä on Inka tekniikan salaisuus? Se selvisi rakennustyön ohella ja hieman jälkikäteenkin.

 • Balsalautalla valtamerta ylittämässä - myrskyssä matkanteko on sietämättömän märkää - Kon-Tiki II, osa 3

  08.12.2015 Tiede

  Kon-Tiki II -projektin lautat matkalla Pääsiäissaarelle.

  Kun kylmästä merivirrasta päästiin, miehistö kohtasi uuden rasituksen. Myrskyssä aallot nostavat vettä joka paikkaan. Myös hytin sisälle. Iho ei kestänyt kolme päivää kestänyttä kosteutta. Lauttoja rakentamassa ollut Heikki Niskanen pitää yhteyttä lauttojen miehistöön ja kertoo purjehduksen etenemisestä sekä lauttojen rakennuksesta, jota hän kuvaa ihmeeksi, jolle oli varattu liian vähän aikaa.

 • Savulihaa intiaaniteltassa ja pemmikaania retkievääksi

  01.07.2015 Elävä arkisto

  Jaakko Kolmonen ja Turkka Aaltonen kokkaavat 1988.

  Patakakkosen keittiömestari Jaakko Kolmonen ja luontoasiantuntija Turkka Aaltonen rakentavat Varsinais-Suomen Askaisissa tiipii-teltan, jossa palvataan paistia perinteisellä metodilla. Kuivatusta lihasta valmistetaan Pohjois-Amerikan intiaanien retkimuonaa eli pemmikaania.

 • Aristoteleen kantapää: Istuva Härkä Tanssii Susien Kanssa

  23.09.2014 Kulttuuri

  Mistä intiaanien nimet tulivat? Miten intiaanit antoivat toisilleen nimiä? Oliko intiaaneilla nimipäiväkalenteria?

 • Kokanviljely on osa Andien intiaanien kulttuuria

  10.07.2014 Elävä arkisto

  Andien intiaanit pureskelevat kokanlehtiä sen piristävien ja lääkinnällisten vaikutusten vuoksi. Se muun muassa auttaa vuoristotaudin oireisiin. Ulkomaiden puristuksessa kokanviljelijät järjestäytyivät ja vuonna 2006 Bolivian presidentiksikin nousi kokanviljelijöiden etua ajava Evo Morales.

 • Latinalaisen Amerikan vasemmistolainen 2000-luku

  01.07.2014 Elävä arkisto

  Venezuelan Hugo Chávez, Bolivian Evo Morales, Brasilian Lula

  2000-luvun alussa Latinalaisessa Amerikassa näytti olevan valloillaan vasemmistolaisuuden aalto. Tuo aalto nosti valtaan muun muassa Hugo Chávezin Venezuelassa, Evo Moralesin Boliviassa ja Lulan Brasiliassa.

 • Amazonin jokikansan jäljet vievät kumihelvetin raunioille

  06.06.2014 Elävä arkisto

  Etelä-Amerikan joki-intiaanit ovat pääosin sekoittuneet eri intiaaniheimoista Amazonin alueella. Ylen kuvausryhmä seurasi intiaanien perinteistä elämänmenoa vuonna 1991. Lisäksi vierailtiin pahamaineisessa "kumihelvetissä", Iquitosin kaupungissa, jonka rikkaaksi tehnyt kumitori oli enää muisto vain.

 • Ihmiskunnan tuhoa on odotettu hartaasti jo tuhansia vuosia

  12.12.2012 Elävä arkisto

  Lopun ajan profetioiden mukaan maailman ja ihmiskunnan olisi pitänyt tuhoutua jo useasti. Ennusteet ovat osoittautuneet epävarmoiksi, mutta tuhon sanansaattajia on maailmanhistoriassa riittänyt viikingeistä ja Nostradamuksesta kotoisiin Kihovauhkosiin ja meidän aikojemme terrorilahkoihin asti.

 • Mayat eivät ennustaneetkaan maailmanloppua vuodeksi 2012

  11.12.2012 Elävä arkisto

  Vuoden 2012 talvipäivänseisauksen lähestyminen innosti maailmanlopun profeetat liikkeelle sankoin joukoin. New Age -väen ja populaarikulttuurin levittämän tuhoprofetian perusteluiksi kaivettiin mayojen vanhat kirjoitukset. Maailmanlopun edellä suomalainen maya-asiantuntija kuitenkin toppuutteli innokkaita muinaistekstien tulkitsijoita.

 • Intiaanien käsitys taiteesta

  09.01.2007 Elävä arkisto

  Filosofian professori Rafael Karsten (1879–1956) oli myös sosiologi ja tutkimusmatkailija. Hän sai kansainvälistä mainetta Etelä-Amerikan intiaanikulttuurien, mm. jivarojen ja inkojen tuntijana.