Hyppää pääsisältöön

koneet

 • Vierailu tarkoin varjellussa viinamuseossa

  12.03.2015 Elävä arkisto

  Museoon on ollut avajaispäivästä lähtien yleisökielto.

  Altian hiivatehtaan ja viinanpolttimon 75-vuotispäivän kunniaksi avattiin Nurmijärven Rajamäelle tehdasmuseo, joka sijoitettiin tehdasalueen tislaamorakennukseen. Viinamuseoon on ollut sen vuoden 1963 avajaispäivästä lähtien yleisökielto, johtuen Suomen alkoholilainsäädännöstä.

 • Tuolien historiaa keinutuolista puhemiehen valtaistuimeen

  06.11.2014 Elävä arkisto

  Harvinaisuudesta tuli jokapäiväinen käyttöesine.

  Itsestään selvänä huoneen varustuksena pidettävät tuolit olivat harvinaisia huonekaluja Suomessa aina 1600-luvulle saakka. Istuimiksi kelpasivat joko kiinteät penkit tai arkkujen kannet. Tuolit ovat aikojen kuluessa muuttuneet harvinaisista, lähinnä kunniavieraille tarkoitetuista istuimista joka päivän käyttöesineiksi.

 • Äänien illoissa kuunnellaan kadonneitakin ääniä

  11.04.2013 Elävä arkisto

  Kaappikellosta poretablettiin, susilaumasta mölysammakoihin

  Kaappikellosta poretablettiin, susilaumasta mölysammakoihin, höyrykoneesta Wartburgiin ja pärehöylästä hammasporaan — unohtamatta lirinää, lorinaa tai pimpahdusta. Jukka Mikkolan toimittamat Äänien illat ovat kaivaneet esiin ääniä menneisyydestä ja nykyisyydestä. Miltä maailmamme on kuulostanut? Mitkä äänet ovat kokonaan hiljenneet? Millainen on suomalainen äänimaisema?

 • Hissitytöt menevät ja tulevat

  22.10.2010 Elävä arkisto

  Hissiyhtiö Kone sai ensimmäisen merkittävän tilauksensa vuonna 1930, kun tavaratalo Stockmann tilasi ensimmäiset hissinsä. Pian kuvaan tulivat myös nuoret ja kauniit hissitytöt.

 • Traktorikaravaani Kokkolasta Helsinkiin vuonna 1925

  04.12.2009 Elävä arkisto

  Fordsonin traktorikulkue esitteli alan teknistä huippua.

  Tuhansia ihmisiä kerääntyi tienvarsille, kun kymmenien rautapyöräisten traktorien karavaani matkasi rannikkoa pitkin Kokkolasta Helsinkiin vuonna 1925.

 • Käytännöllisiä keksintöjä

  10.11.2009 Elävä arkisto

  Suomalaisten elämää on pyritty vuosikymmenten varrella helpottamaan mm. possupuhaltimen, soranlajittelukoneen ja marjarohmun avulla.

 • Ensimmäiset traktorit olivat nimeltään moottorivetäjiä

  12.11.2008 Elävä arkisto

  Ensimmäiset traktorit ilmestyivät 1900-luvun alussa

  Kun ensimmäiset traktorit ilmestyivät 1900-luvun alussa Suomen pelloille, käytiin näitä tekniikan ihmeitä päivittelemässä satojen ihmisten voimin naapuripitäjiä myöten.

 • Uudet pyörät pyörivät

  23.07.2007 Elävä arkisto

  Tunturi-mopedin valmistusta ja esittelyä.

  1960-luvulla mopedi liittyi niin maamme katukuvaan kuin valtatiemaisemaankin. Maaseudun teillä ja poluilla se lyhensi pitkiä etäisyyksiä. Mutta ennen kuin pyörät oli saatu pyörimään, oli suoritettu monia työvaiheita.

 • Koko kansan kulkuneuvo mopedi

  23.07.2007 Elävä arkisto

  Vuonna 1964 valmistuneessa ohjelmassa seurataan mopedin, koko kansan kulkuneuvon, valmistusta Tunturipyörän tehtailla Turussa.

 • DJ Beaver muistelee

  09.05.2007 Elävä arkisto

  Tapani Ripatti aloitti levyjen pyörittämisen 1960-luvulla.

  Tapani Ripatti aloitti levyjen pyörittämisen 1960-luvun lopulla. "Diskokulttuuri edisti suvaitsevaisuutta ja oli demokraattisempaa kuin rock", hän sanoo vuonna 2007.