Hyppää pääsisältöön

uusklassismi

 • Säveltäjä Kalevi Aho aloitti mandoliinilla – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  09.03.2019 Klassinen

  Onnittelemme syntymäpäivänä 9. maaliskuuta!

  Maaliskuun 9. päivänä syntynyt Kalevi Aho (s. 1949) oli 10-vuotias koulupoika Forssassa, kun hänen opettajansa perusti mandoliiniyhtyeen, otti Kalevin mukaan ja opetti nuotit. Se oli lähtölaukaus Ahon uralle säveltäjänä. Nykyään Kalevi Aho on kansainvälisesti menestyneimpiä säveltäjiämme ja osallistuu mielellään myös yhteiskunnalliseen keskusteluun. Ahon laajaan sävellystuotantoon sisältyy mm. menestysooppera Hyönteiselämää.

 • Rembrandtin varjoon jäänyt taiteilijasuuruus rakasti ihoa, rintoja ja silkin hohdetta

  17.02.2017 Yle Uutiset

  1600-luvulla Hollannissa Rembrandtin aikaan eläneen Caesar van Everdingenin maalauksia on esillä harvinaisessa näyttelyssä Sinebrychoffin taidemuseossa.

 • Soolosellolevy koskettaa syvältä

  13.01.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Pianisteilta on tottunut odottamaan soololevyjä, mutta aivan osattomia tällä saralla eivät ole viulistit ja sellistitkään. Voisi ajatella, että parasta kokonaisuutta voisi rakentaa hieman tunnelmia ja tyylejä vaihtelemalla, mutta tehdä voi myös niin kuin Natalie Clein: hän rakentaa runsaan tunnin mittaisen ohjelman 1940- ja 50-luvuilla sävelletyistä sooloselloteoksista, joissa on tyylillisesti enemmän yhteisiä kuin eriäviä piirteitä. Erinomainen soolosoitto ja onnistunut äänitys tuovat esiin teosten omaperäisyyden ja ainutlaatuisuuden, ja kokonaisuus on kaikkiaan onnistunut.

 • Parhaita suomalaisia viulukonserttoja

  28.10.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Sibeliuksen hallitsemalla suomalaisella viulukonserttokentällä on valitettavan vähän tilaa muille äänille—edelleenkin. Jo senkin vuoksi Oulu Sinfonia tekee erinomaisen kulttuuriteon levyttäessään kaksi suomalaisen viulukonserttokirjallisuuden uusklassista helmeä: Einar Englundin varsin myöhäinen, vuoden 1981 Viulukonsertto on yksi säveltäjänsä parhaista saavutuksista samoin kuin Uuno Klamin vuonna 1943 kirjoittama ja 1954 uusiksi muokkaama teos. Menisin jopa niin pitkälle että julistaisin Klamin Viulukonserton säveltäjänsä parhaaksi saavutukseksi, ainakin hänen itsensä valmiiksi saattamista teoksista.

 • Satamamaksun laiminlyövät veneilijät kismittävät yrittäjiä – "Ilmeisesti 11 euroa oli liikaa"

  25.08.2016 Yle Uutiset

  Kustavilaiselta Vuosnaisten Meriasemalta ja Kasnäsin vierassatamasta kerrotaan, että satamamaksuista laistavia veneilijöitä käy silloin tällöin. Vierasvenesatamat veloittavat muun muassa vuorokauden laituripaikasta ja sähköstä noin 10–20 euroa.

 • Miksi antiikin patsaiden penikset näyttävät niin pieniltä?

  20.05.2016 Kulttuuricocktail

  Miksi antiikin patsaiden penikset näyttävät niin pieniltä?

  Miksi antiikin patsaiden penikset näyttävät niin pieniltä?

 • Lempeästi svengaava Stravinskya

  13.05.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Bach-tulkinnoistaan kuuluisa japanilainen kapellimestari Masaaki Suzuki kävi viime vuoden keväällä Tapiola Sinfoniettan vieraana johtaen muun muassa Igor Stravinskya. Tuon vierailun dokumenttina on nyt ilmestynyt levyllinen modernistin uusklassisia teoksia Bis-levymerkiltä. Levyn avaava Pulcinella-sarja nousee kiinnostavimpien Pulcinella-levytysten joukkoon uusbarokkisen svenginsä myötä.

 • Hillityn virtuoosista Ravelia

  29.04.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Bertrand Chamayou on itselleni uusi tuttavuus, joka on näköjään ehtinyt jo loistaa maailman maineikkaimmilla lavoilla ja muun muassa tehdä duoresitaalikiertueen toisen tällä viikolla Uusissa levyissä esiintyneen sellistin, Sol Gabettan kanssa. Uudella levyllään Chamayou käy itselleen omimman säveltäjän pariin suorastaan puristisen objektiivisesti.

 • Osa 4: Nuoret, vihaiset ja sarjalliset

  28.03.2016 Klassinen Suomi

  Karlheinz Stockhausen oli avantgardenistien suuri idoli.

  Osa 4: Klassinen Suomi lämpeni hitaasti eurooppalaiselle avantgardelle. Kuten taiteessa yleensäkin, on kovin vaikea sanoa, kuka oli muutoksen alkuperäinen pioneeri. Selvä mutta lyhyt kapinavaihe alkoi kuitenkin 1960-­luvun alussa, jolloin pieni vallankaappaus oli lähellä jo ennen supersukupolvea.

 • Art Teatro palkittiin Aurora-mitalilla

  07.12.2015 Yle Uutiset

  Kustavilainen sirkusalan yritys sai Aurora-mitalin luovuudesta, sitkeydestä ja lahjakkuudesta. Sirkustaiteilijat Pauliina Räsänen ja Slava Volkov ovat tuoneet eloa ja väriä saaristokunnan kulttuurielämään.

 • Säveltäjä Jouni Kaipainen on kuollut

  23.11.2015 Yle Uutiset

  Säveltäjä Jouni Kaipainen kuoli viime yönä vaikean sairauden jälkeen. Häneltä jäi kesken sinfonia, jonka RSO oli tilannut häneltä.

 • Sinfoniamuodon ratkaisuja Hindemithiltä

  12.11.2015 Klassinen

  Levyarvio

  Paul Hindemith ei ehkä tajunnut, että hän oli itsekin kuin se renessanssitaitelija, jonka työhön Mestari Mathis -ooppera sekä tästä muokattu sinfonia perustuvat. Saksalaissäveltäjä osasi muun muassa ulkoa liudan eri Euroopan maiden juna-aikatauluja. Hänellä oli varsinaisessa työnkuvassaan häkellyttävän monta roolia, joihin kaikkiin kuului menestystä.

 • Sananen – Viisarin kääntäminen sieltä

  31.03.2015 Yle Uutiset

  Kelloja käännettiin. Joillakin värähti viisarissa ja väärään suuntaan. Huono olo ei lisää tuottavuutta.

 • Ukkokodista varteenotettava tarjous

  13.01.2015 Yle Uutiset

  Kuopion Niiralassa sijaitsevan, kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Ukkokodin tulevaisuus näyttää valoisalta. Kaupunki on saanut tiloista mieleisen tarjouksen.

 • Ukkokoti täyttymässä uudelleen - uutta tilaa myös lisärakentamisesta

  13.01.2015 Yle Uutiset

  Kuopion kaupunki uskoo kauppojen Ukkokodista syntyvän piakkoin. Tontille on luvassa myös lisärakentamista.

 • Puotilan kartano jälleen auki

  25.08.2014 Yle Uutiset

  Yksi Itä-Helsingin merkittävimmistä kulttuurirakennuksista, Puotilan kartano, on auennut pitkällisen remontin jälkeen. Kartano toimii nyt ravintolana sekä kulttuuritilaisuuksien pitopaikkana.

 • "Saariston kuningaskunta" Kustavi hamuaa lisää matkailijoita

  28.11.2013 Yle Uutiset

  Uusien yritys- ja matkailuponnistelujen tavoitteena on pidentää Kustavin matkailusesonkia. Alueen yritykset ja kunta alkavat tehdä yhteistyötä uuden yhdistyksen voimin.

 • Aallon työväentalossa tuoksuu teatteri

  25.06.2013 Yle Uutiset

  Jyväskylän työväentalo on ensimmäinen Alvar Aallon Jyväskylään suunnittelema kivirakennus. Se valmistui vuonna 1925 ja on yksi Suomen 1920-luvun klassismin merkittävimpiä edustajia.

 • Rosenlundin pappilan entinen loisto loihditaan esiin

  19.06.2013 Yle Uutiset

  Ennen kuin kustavilaiset huonekalut ja ruutukuvioiset lankut löytävät paikkansa, käy Pietarsaaren Rosenlundin pappilassa vilinä. Talon restaurointi ja peruskorjaus ovat alkaneet talkoovoimin. Reilun miljoonan euron remontin tavoitteena on taikoa Pappilan 1700-luvun henki esiin.

 • Helsingin Taidehallin johtaja väistyy

  05.04.2013 Yle Uutiset

  Helsingin Taidehallin johtaja Maija Koskinen jättää tehtävänsä.

Sivut