Hyppää pääsisältöön

perusoikeudet

 • Toivottavasti kuulemme anteeksipyynnön

  30.11.2017 Kulttuuricocktail

  Saako kulttuuriminsteri loukkaantua?

  Kulttuuriministeri Sampo Terho toivoi anteeksipyyntöä Finlandia-voittaja Juha Hurmeen palkintopuheen juntti-sutkaukseen liittyen. Kohteliaana miehenä Hurme tuon anteeksipyynnön pian jo lausuikin, ehkä hieman lempeän piikikkäästi tosin. Tapaus on kiinnostavaa jatkoa loukkaantumisten sarjalle, jota on seurattu somessa vähintään siitä lähtien, kun Sanna Ukkola veti suorassa lähetyksessä päähänsä intiaanipäähineen.

 • Ylen hallintoneuvoston ja hallituksen puheenjohtajien lausunnot Yleisradion tehtävää arvioivalle parlamentaariselle työryhmälle

  04.03.2016 Yleisradio

  Yleisradiotoiminta turvaa kansalaisten oikeuksia.

  Puheenjohtajat korostavat lausunnoissaan Ylen roolia sananvapauden toteuttajana ja edistäjänä yhteiskunnassa sekä yhtiön vaikutusta suomalaisen kulttuurin monimuotoisuuteen.

 • Johannes Kastajan Pää. (Ja muita asioita muutama.)

  06.12.2015 Näkökulmat

  V.1916 rikkain 1% omistanee enempi kuin loput 99% -Rahaa on!

  Luin jostain tilaston (lienee kaiveltavissa esiin tarvittaessa) että tänä vuonna tapahtuu muutos, jonka jälkeen 1% maailman rikkaimmista ei enää omista saman verran kuin me loput 99% - vaan vuodesta 2016 lähtien 1% omistaa enemmän kun loput 99%. Rahhaa siis on! Pitää vain löytää missä se on.

 • Oikeuden toiminta ja lainsäädäntö

  24.06.2013 Abitreenit

  Oikeuden toiminta ja lainsäädäntö

  Perustuslain mukaan valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Kansanvaltaan kuuluu oikeus vaikuttaa yhteisten päätösten tekemiseen. Yksilöllä on tiettyjä perusoikeuksia, jotka perustuslaki turvaa. Oikeuslaitoksen tarkoitus on antaa oikeusturvaa, joka kuuluu ihmisen perusoikeuksiin. Tuomioistuimet ratkaisevat, mikä yksittäisessä asiassa on oikein. Rikoslaki määrittelee, millaiset teot ovat rangaistavia

 • Laillista vakoilua

  07.05.2012 MOT

  Vieraat valtiot vakoilevat Suomen maaperällä tänne turvaantulleita toisinajattelijoitaan. Vainottuina Suomessa -ohjelmaa tehdessäni sain kuulla iranilaisesta, joka joutui kuulusteluihin lähdettyään käymään kotimaassaan. Näissä kuulusteluissa hänelle esiteltiin kuvia, joita joku oli ottanut hänestä Suomessa ja sitten toimittanut ne iranilaisille kuulustelijoille.

 • Ei itsemääräämisoikeutta

  05.03.2010 MOT

  Ohjelmani MOT: Holhotut kertoo kolme eri tarinaa.

  Ohjelmani MOT: Holhotut kertoo kolme tarinaa tavallisten ihmisten taistelusta edunvalvojia ja heitä valvovia viranomaisia vastaan. Jutunteon aikana törmäsin tapauksiin, joissa ihminen oli määrätty edunvalvontaan varsin kevein perustein.

 • Vihattu tsaari Nikolai II vieraili Helsingissä 1915

  24.02.2010 Elävä arkisto

  Tsaari Nikolai II kävi Helsingissä vain kerran

  Venäjän tsaari Nikolai II kävi Helsingissä vain kerran. Nikolaita ei Suomessa rakastettu ja vastaanotto oli viileä. Vierailusta tehtiin kuitenkin vastoin sensuurin määräyksiä filmi, joka on Ylen arkiston arvokkaimpia filmejä.

 • Kenen tahto?

  01.02.2010 MOT

  Millä tavalla vaikeasti vammainen, puhekyvytön ihminen määrittelee tahtonsa? Miten voidaan tietää, mikä on vaikeasti vammaiselle parasta hoitoa tai mikä on hänen mielestään paras paikka asua? Pohdin näitä kysymyksiä, kun tein tämän viikon MOT-ohjelmaa.

 • Perusoikeusongelma

  14.09.2009 MOT

  On surullista huomata, kuinka vähän viranomaiset, kansanedustajat ja hallitus piittaavat kansalaisten oikeusturvasta. Asia palautui – jälleen kerran – mieleen, kun tein ohjelmaa sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnasta. Piittaamattomuus käy hyvin ilmi, kun lukee lautakunnan perustamisvaiheen asiakirjoja. Useat asiantuntijat varoittivat eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaa sekä hallitusta uuden lautakunnan ruuhkautumisesta. Varoitus jopa kirjattiin lakiesitykseen.

 • Robert Kennedyn murha vuonna 1968

  28.04.2008 Elävä arkisto

  Presidenttiehdokas Kennedy menehtyi luoteihin

  USA:n demokraattisen puolueen presidenttiehdokkuutta tavoitellut senaattori Robert Kennedy ammuttiin Los Angelesissa 5. kesäkuuta 1968.

 • Ceausescu huudatti itsensä vielä johtajaksi

  24.11.2006 Elävä arkisto

  Romanian kommunistipuolueen puoluekokous vahvisti jälleen Ceausescun aseman maan johtajana marraskuussa 1989. Hän oli toiminut maan johtajana 1960-luvun puolivälistä saakka.

 • Leo Mechelinin hautajaiset

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Valtiomies Leo Mechelin haudattiin Helsingissä 1914.

  Alkuvuodesta 1914 Suomessa vietettiin surujuhlaa, kun senaattori Leo Mechelin haudattiin Helsingissä monin kunnianosoituksin.

 • Barry Goldwater vs. Lyndon B. Johnson

  08.09.2006 Elävä arkisto

  USA:n presidentinvaaleissa 1964 olivat vastakkain jyrkkä oikeistorepublikaani ja salamurhatun Kennedyn varapresidentti.

 • Uusi väkivallan aalto Pohjois-Irlannissa

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Vuoden 1972 helmikuussa Pohjois-Irlannin väkivaltaisuudet puhkesivat uudelleen. 13 mielenosoituskieltoa uhmannutta katolilaista ammuttiin Londonderryssä.