Hyppää pääsisältöön

sivuvaikutukset

 • Prisma: Totuus rokotuksista

  17.11.2015 Yle TV1

  Miten rokotuksiin pitäisi suhtautua

  Jotkut vanhemmat jättävät lapsensa rokottamatta sivuvaikutusten pelossa.

 • Ihmelääkkeen vaietut vaikutukset

  17.01.2014 MOT

  Kipu- ja ahdistuslääkkeiden kulutus kasvaa Suomessa voimakkaasti. Yksi niistä on Pfizerin valmistama Lyrica. Lyrica kehitettiin alunperin epilepsialääkkeeksi, mutta nykyään sillä hoidetaan enimmäkseen hermokipua ja ahdistusta. Lyricaa syö yli 70 000 suomalaista.

 • Lääkeyrityksen unelma

  17.01.2014 MOT

  Moni hermokivusta kärsivä on saanut apua Lyrica -nimisestä lääkkeestä. Sen sijaan Lyrican muut käyttöaiheet, kuten fibromyalgia ja yleistynyt ahdistuneisuushäiriö, eivät ole niin itsestään selviä. Osa lääkäreistä kyseenalaistaa näiden sairauksien olemassaolon, tai ainakin niiden yleisyyden.

 • Ensimmäisissä e-pillereissä oli norsunannos hormoneja ja haittavaikutuksia

  08.12.2011 Elävä arkisto

  Ensimmäiset e-pillerit popsittiin Suomessa jo 1962. Ehkäisypillereitä käytettiin riemumielin, vaikka hormonimäärät olivat korkeat ja sivuvaikutukset moninaiset. E-pillerien tuloa Suomeen muistelevat apteekkari Bengt Mattila, lääkäri Tapani Luukkainen ja kirjailija Raija Oranen.

 • Kolesterolipommi

  15.12.2010 Elävä arkisto

  MOT:kolesterolipommi

  Kolesterolin syyllisyys sydänkohtauksiin ja -kuolemiin ei ole niin itsestään selvää, kuin meille on pitkään opetettu. MOT tutustui tuoreimpaan kolesterolitutkimukseen ja havaitsi, että tutkimuksista voi vetää virallisesta linjasta täysin poikkeavat johtopäätökset.

 • Statiinien ja haimatulehdusten yhteyksiä selvitetään

  04.11.2010 MOT

  MOT Kolesterolipommi-jaksossa esiintynyt Leino Utriainen on saanut lääkäriseura Duodecimin Käypä hoito -työryhmältä lupauksen selvittää statiinilääkityksen ja haimatulehdusten yhteyksiä. MOT-blogi seuraa asiaa.

 • Ylilääkityt ja alihoidetut vanhukset

  04.03.2010 Elävä arkisto

  Vuonna 2009 keskustelu vanhustenhoidosta kävi kiivaana.

  Vuonna 2009 keskustelu vanhustenhoidosta kävi kiivaana.

 • Sikainfluenssa

  03.02.2010 Elävä arkisto

  Sikainfluenssa levisi koko Suomeen marraskuussa 2009. Pandemialla oli tähän mennessä osuutta jo useahkon ihmisen kuolemaan.

 • Kolesterolilääkityksen sivuvaikutukset

  27.10.2009 Akuutti

  Sivuvaikutusten puntarointi

  "Kumpi on suurempi riski, pitää korkea kolesteroli ja liikkua, vai syödä kolesterolilääkkeitä, joiden sivuvaikutusten vuoksi ei voi harrastaa liikuntaa?"

 • Rintasyöpälääke vähentää syövän uusiutumista

  21.09.2009 Akuutti

  Merkittävä löytö syöpätutkimuksessa

  Suomen rintasyöpäryhmä ry on tehnyt merkittävän löydön FinnXX-tutkimuksessa, jossa selvitettiin kapesitabiini-nimisen lääkkeen tehoa liitännäishoitona rintasyöpään. Tulokset ovat olleet kolmen vuoden seurannan jälkeen erittäin positiivisia. Tutkimukseen osallistunut Meri Saarnilahti-Becker on siitä hyvä esimerkki.

 • Tulehduskipulääkkeet vaarana sydämelle

  20.04.2009 Akuutti

  Tulehduskipulääkkeiden vaikutukset kehoon

  Yli miljoona suomalaista käyttää vuosittain reseptillä toimitettuja tulehduskipulääkkeitä. Niitä käydään ostamassa lisäksi paljon apteekin hyllyltä, peräti kolmasosa lääkkeistä ostetaan itsehoitoon omin päin. Tulehduskipulääkkeiden on jo pitkään tiedetty aiheuttavan ruoansulatuskanavan ärsytystä.

 • Deprakine-lääkeaine

  01.01.2007 Akuutti

  Lääkkeen sivuvaikutukset

  "Olen käyttänyt Deprakine-lääkettä seitsemän vuotta. Oireina on jo pitkään ollut väsymys, hiusten lähtö ja painon nousu. Löytyisikö lääkettä, jonka sivuoireet olisivat vähäisemmät?"

 • Pentti on talidomidinuori

  09.10.2006 Elävä arkisto

  Pentin äiti oli yksi niistä naisista, joille määrättiin talidomidi-nimistä rauhoittavaa lääkettä raskauden aikana. Seuraukset olivat kohtalokkaat.

 • Laajakulman huumekeskustelu

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Laajakulman huumekeskustelussa käsitellään huumetilannetta Suomessa, huumeiden haittoja ja rangaistuksia.

 • Zybanin sivuvaikutuksista kohistaan

  15.11.2005 Akuutti

  Tupakanvieroituslääkkeellä vaikutus mielialaan

  Tupakan vieroituksessa yleisesti käytettävien nikotiinikorvauslääkkeiden rinnalle tuli vuonna 2003 tupakanvieroituslääke Zyban, joka oli alun perin kehitetty masennuslääkkeeksi. Sen vaikuttava aine bupropioni vaikuttaa dopamiinin ja norepinefriinin aineenvaihduntaan ja sitä kautta vähentää tupakanhimoa.

 • Masennuslääkkeiden haitat

  05.10.2004 Akuutti

  Oikean lääkkeen löytäminen vie aikaa.

  Yleislääkärit hoitavat suurimman osan masennussairauksista ja erikoislääkärit eli psykiatrit määräävät vain kolmasosan masennuslääkkeistä. Miten turvallisia tämän päivän masennuslääkkeet oikein ovat? Ja millaiset ovat niiden haitat?

 • Eturauhassyövän uudet hoidot

  14.09.2004 Akuutti

  Solunsalpaajat syövän hoidossa

  Pauli Mäkelä sairastui eturauhassyöpään yksitoista vuotta sitten. Hänen sairautensa on hormonivaikutteinen, ja siksi sen etenemistä voidaan muuttaa estämällä androgeeni- eli mieshormonivaikutus. Se voidaan tehdä joko kivesten poistolla tai hormonihoidolla. Paulin kohdalla päädyttiin hormonihoitoon, jota hän sai kuutisen vuotta.

 • Vanhusten hoidossa ajaudutaan uhä useammin ylilääkitykseen:

  28.01.2003 Akuutti

  Lääkkeitten sivu- ja yhteisvaikutukset

  Vanhusten lääkkeiden käyttö kasvaa ja samalla yhä useampi vanhus on ns. monilääkitty, jolloin hän käyttää vähintään viittä lääkettä.

 • Kipulääkkeet ja raskaus

  29.05.2001 Akuutti

  Lääkkeiden vaikutus hedelmällisyyteen

  Vaikuttavatko tulehduskipulääkkeet lapsettomuuteen? EU:n lääketurvatyöryhmässä esiin nostettu epäily koskee pitkäaikaista säännöllistä lääkkeen käyttöä, ja päällimmäisenä tuntuu olevan voimakas lisätiedon tarve. Selvää kuitenkin on, että turhaa lääkkeiden syöntiä kannattaa välttää, jos toivoo raskautta.

 • Eturauhassyöpä

  08.02.2000 Akuutti

  Syövän hoitomuodot

  Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpälaji. Vuosittain siihen sairastuu yli 2000 miestä ja ennusteen mukaan vuonna 2005 tehdään maassamme noin 3500 eturauhassyöpälöytöä. Eturauhassyöpä on länsimaisten miesten sairaus. Itämaissa ja Aasiassa tämä sairaus on hyvin harvinainen. Syyksi arvellaan ruokavaliota.