Hyppää pääsisältöön

muninta

 • Pönttöpesintä: Kesämökkien harmaasieppo

  10.11.2016 Luonto

  Harmaasieppo on tuttu monille kesämökkiläisille.

  Harmaasieppo on yleinen metsissä ja metsien reunoilla, mutta myös asutuilla alueilla. Maatilojen ja kesämökkien pihapiireissä harmaasieppo pesii talojen seinustoilla, joskus hyvinkin näkyvissä paikoissa.

 • Pönttöpesintä: Salaperäinen naakka

  21.10.2016 Miljoona linnunpönttöä

  Naakoilla on tarkka hierarkia.

  Naakkapari voi olla hauska vuokralainen pihapiirissä. Ja jos laittaa vain muutaman pöntön, yhdyskunta ei kasva liian suureksi, koska naakka tarvitsee pesäpaikakseen kolon tai onkalon.

 • Pönttöpesintä: Telkkä, erityisen suomalainen lintu

  13.04.2016 Miljoona linnunpönttöä

  Yli puolet Euroopan telkistä pesii Suomessa.

  Telkkää voi kutsua suomalaisten kummilinnuksi. Yli puolet Euroopan telkistä pesii Suomessa. Kannanarvio on 170 000–220 000 paria. Olemmekin vastuussa siitä, että telkillä on pesäpaikkoja. Telkänpönttöjen ripustaminen on erittäin tärkeää.

 • Tietoisku: Telkänpöntössä tulee olla karhea etuseinä

  13.04.2016 Miljoona linnunpönttöä

  Telkänpoikaset kiipeävät ulos pöntöstä vuorokauden ikäisinä.

  Telkänpoikasilla on varpaankärjissä pienet kynnet, joiden avulla ne jo vuorokauden ikäisinä kiipeävät pöntöstä ulos. Jos pönttö on liian syvä tai etuseinä liian liukas, voi käydä niin, etteivät poikaset pysty kapuamaan aukolle. Kaikissa vesilintujen pöntöissä on tärkeä varmistaa, että poikaset pääsevät ulos. Tämän takia etuseinän on oltava röpelöinen.

 • Raatokärpäsillä on hyvä hajuaisti

  18.10.2010 Oppiminen

  Raatokärpäsillä on hyvä hajuaisti

  Metallinhohtoisilla raatokärpäsillä on hyvä hajuaisti. Raa'an ja pilaantuneen lihan haju houkuttelee ne nopeasti paikalle.

 • Ansan ja Oivan pääsiäinen

  30.03.2010 Elävä arkisto

  Oiva syö vahingossa pitsamausteeksi rairuohonsiemenet.

  Oiva syö vahingossa pitsamausteeksi rairuohonsiemenet. Samalla, kun Oiva pohtii alkaako hänen suustaan kasvaa rairuohoa, niin pääsiäisnoita ilmestyy paikalle.