Hyppää pääsisältöön

lierot

 • Lieroja, karhukaisia, hyppyhäntäisiä – maan kätköissä kuhisee ruuhkaksi asti!

  23.09.2019 Luonto

  Maaperän eliöt ovat pieniä, mutta tärkeitä.

  Metsässäkulkijan saappaan alla ryömii, luikertelee ja hyppelee miljoonia mikroskooppisen pieniä eliöitä, jotka pitävät huolta ekosysteemimme hyvinvoinnista.

 • Cityluonto: Kasteliero on kaupungin innokkain puutarhuri

  26.07.2017 Luonto

  Kastemato eli kasteliero on puutarhurin paras ystävä.

  Kastemadot eli kastelierot ovat puutarhurin ja kalastajan kavereita, mutta samalla monen kaupunkilaisen inhokkieläin. Mitä hyötyä niistä on kaupungissa?

 • Onnistutko kuvaamaan muurahaisen pyörtymisen?

  26.08.2014 Luonto

  Se tiedetään, että muurahaiset syövät kastematoja eli lieroja. Joskus kuitenkin käy niin, että muurahainen pyörtyy koskettaessaan lieroa. Ei tiedetä miksi niin tapahtuu. Ulos luontoon -sarja onnistui taltioimaan tapahtuman ehkä ensimmäisenä maailmassa.

 • Kastematojen aika on Matti Ijäksen omaleimainen nuortenelokuva

  13.07.2011 Elävä arkisto

  Nuortenelokuva vuodelta 1986.

  Matti Ijäksen nuortenelokuva on kertomus hapuilevasta murrosikäisestä pojasta ja hänen ensimmäisestä suudelmastaan. Kastematojen aika jäi Ijäksen viimeiseksi Ylen lasten ja nuorten toimitukselle tekemäksi työksi.

 • Lieroja ja ihmisiä

  27.04.2011 Tiede

  Mikä on ollut erikoisin aihe, josta olet tehnyt tv-insertin? Tällainen kysymys minulle esitettiin kotona pääsiäispyhien aikaan. Aloin käydä läpi Prisma Studioon tekemiäni juttuja viimeksi kuluneen vuoden ajalta: sian siittiöitä, maailman vanhinta samppanjaa, seismisiä syväluotauksia... Sitten muistin ne lierot.