Hyppää pääsisältöön

sivistys

 • Juha Hurmeen kolumni: Jos väität olevasi sivistynyt, sinun tulee tietää Reinhold von Becker

  23.03.2019 Kulttuuricocktail

  Pääset sivistyksen jäljille tutkimalla Beckerin toimintaa.

  Suomessa pärjättiin kevyesti ilman sivistystä vuoteen 1820. Reinhold von Becker (1788–1858) keksi silloin sanan sivistys suomen kieleen. Kolumnisti Juha Hurme suomen kielen, sivistyksen ja aatteiden alkulähteillä.

 • Mitäpä jos hyödyntäisit tankarunojen oppia esimerkiksi twitterissä tai tinderissä. Japanilaisten niukka runoilmaisu on toiminut jo vuosituhansien ajan.

  04.07.2018 Kulttuuri

  Itämainen heinäkuu katsoo kauas nähdäkseen lähelle.

  Itämainen heinäkuu katsoo kauas nähdäkseen lähelle.

 • Seksi, rakkaus ja liike-elämä. Kuulostaa nykypäivältä, mutta kyllä näitä asioita käsiteltiin jo riimukirjoituksissa.

  28.06.2018 Kulttuuri

  Riimukirjoitus ei ollutkaan viikinkien keksintö.

  Riimukirjoitus ei ollutkaan viikinkien keksintö.

 • Onko sivistyksen puolustamisesta tullut vitsi?

  05.03.2018 Kulttuuricocktail

  Onko sivistyksen puolustamisesta tullut vitsi?

  KulttuuriCocktailin radiolähetyksessä pureuduttiin sivistykseen ja sen puolustamiseen. Tuoreessa Sivistyksen puolustus -kirjassa tutkijat Sari Kivistö ja Sami Pihlström käsittelevät akateemista sivistystä ja kysyvät, miksi akateemista elämää tarvitaan.

 • Tutkija Tuukka Tomperi: On tuhon tie korostaa osaamista sivistyksen sijaan

  23.02.2018 Oppiminen

  Sivistys on ihmisen persoonallisen kehityksen tukemista.

  Sivistys on ihmisen persoonallisen kehityksen tukemista.

 • Antti Heikkinen: Jag är en juntti!

  08.12.2017 Kulttuuricocktail

  Puikulaperuna nenään ja loukkaantumaan.

  Lukeudun niihin juntteihin, jotka kouluaikoina näyttivät ruotsinkielelle keskisormea ja tuumivat, että ei jumalauta sisämaassa asuvan savolaisen tarvitse länsinaapurin kanssa kommunikoida.

 • Oletko sivistynyt? Pitäisikö olla?

  02.11.2017 Kulttuuri

  Mitä sivistys perimmiltään on?

  Nykyään saatetaan jopa rehennellä sivistymättömyydellä, jota virheellisesti kutsutaan toisinaan myös kansanomaisuudeksi.

 • Matti Pohdossa kiteytyvät suomalaisuuden parhaat puolet

  05.09.2017 Kulttuuricocktail

  Kirjoja kerännyt kulkuri Matti Pohto pitää tuntea!

  On ihme, jos tiedät, kuka on Matti Pohto. Häntä ei tunne juuri kukaan, vaikka kaikkien pitäisi. Minulle tämä kirjoja kerännyt maankiertäjä on parasta Suomessa.

 • Kahvia, kulttuuria ja roskaruokaa — Gilmoren tyttöjen odotettu paluu

  24.11.2016 Kulttuuricocktail

  Gilmoren tyttöjen odotettu paluu

  Draamakomedia Gilmore Girls eli Gilmoren tytöt palaa Netflix-palvelussa uusilla jaksoilla. Mikä tekee sarjasta niin kiitetyn, tärkeän ja ennen kaikkea rakastetun?

 • Miljardeja ammutaan taivaalle

  29.10.2016 Kulttuuri

  Mihin voi hukkaantua tällaisia rahasummia?

  Pentti Sainion mukaan maanpuolustus on tykistön asia. Kirjassaan Armeijan hukatut miljardit hän näkee Suomen ilma-asehankinnat täytenä haaskauksena. “Tykistö on ollut ratkaisevassa asemassa viimeisen 80 vuoden aikana käydyissä sodissa. Esimerkiksi Ukrainassa tykistöaseilla tehdään 90 % kaikista tuhoista.”

 • Lumivyöryvaroituksia sivistysvaltiossa

  16.06.2016 Kulttuuri

  Tittelit, oppiarvot ja suorittaminen eivät takaa sivistystä.

  Kirjallisuuden sanotaan kiinnostavan vähemmän. En usko! Kirjallisuus on edelleen villi ja radikaali taidemuoto ja sen opetus on yhä elintärkeää sivistysvaltiossa.

 • Timo Harakka: Julkinen valta on jäljessä siitä, mitä taiteessa tapahtuu

  11.04.2016 Kulttuurin välikysymys

  Timo Harakan mielestä kulttuuri on jäänyt ilman linjauksia.

  ”Ei ole näkemystä, minkälaisiin taidealoihin halutaan satsata tai minkälaista identiteettiä Suomi kulttuurin kautta rakentaisi.” Timo Harakan (sd.) mielestä kulttuuri on jäänyt hallituksessa ilman linjauksia, mikä ilmenee konkreettisesti kulttuuriministerin puuttumisena. #kulttuurinvälikysymys kysyy, mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Timo Harakka.

 • Tuomo Puumala: Tulevaisuuden merkit ovat hyvät

  04.04.2016 Kulttuurin välikysymys

  Osuus sosiaali- ja terveystyön budjetista kulttuuriin.

  ”Haaveeni on, että pieni osuus sosiaali- ja terveystyön budjetista voitaisiin varata kulttuuriin. Ruotsissa tätä on jonkun verran tutkittu hyvin tuloksin”, sanoo Tuomo Puumala (kesk.), joka on hyvin tyytyväinen hallituksen kulttuuripolitiikkaan, etenkin raja-aitoja rikkoviin kärkihankkeisiin. #kulttuurinvälikysymys kysyy, mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Tuomo Puumala.

 • Outi Alanko-Kahiluoto: Hallitus tekee ison virheen ajaessaan sivistystä alas

  31.03.2016 Kulttuurin välikysymys

  Sivistyksen alasajo on hallituksen suuri virhe.

  Sivistyksen alasajo on hallituksen kulttuuripolitiikan suurin virhe, sanoo Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto . Leikkaukset amputoivat etenkin taiteen yliopisto-opetusta ja tutkimusta. ”Se vähentää taiteen yhteiskunnallista arvostusta. Pidemmällä aikavälillä koko kulttuurin kenttä kärsii siitä.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa.

 • Tolkku ja ihmisen hinta

  18.02.2016 Kulttuuri

  Kaikella on hinta, sinullakin

  Tolkku ei rasismiin riitä. Siksi syrjinnästä on säädetty ihan lakikin, nimittäin yhdenvertaisuuslaki. Ja se siitä.

 • Koulutuksen avohakkuut

  28.01.2016 Kulttuuri

  Koulujen lukukausimaksuilla saisi risteilyn kuuhun

  Nostan monien todisteiden joukosta kaksi todistetta siitä mitä voi tapahtua jos kunnan vuokratalossa asuvalla lahjakkaalla lapsella on pääsy koulutukseen: muusikko David Bowie ja näyttelijä Alan Rickman. Heidän taiteellinen työnsä on vahvasti elossa, vaikka herrat itse siirtyivätkin tuntemattomille estradeille.

 • Kansalaisuus koetuksella

  16.12.2015 Kulttuuri

  Kansalaisia on puhuteltu tänä vuonna paljon.

  Kansalaisia on puhuteltu tänä vuonna paljon siellä täällä. Näinä kovina aikoina me suomalaiset. Pieni kansa. Suomalaisten sisu. Suomalaisten talkoohenki. Kansan yhtenäisyyden vahvistaminen tapahtuu perinteisesti puheiden kautta. Miten minun kansalaisuudelleni on puhuttu rumasti viime aikoina?

 • Kun sivistyslautakunta taistelee sivistystä vastaan

  19.11.2015 Kulttuuri

  Sivistyslautakunta ehdottaa taidemuseon lakkauttamista.

  Toisinaan uutiset ovat absurdeja. Olisitteko voineet kuvitella, että kaupungin sivistyslautakunta ehdottaa kaupungin taidemuseon lakkauttamista? Näin on käynyt Riihimäellä.

 • Professori pitää kiinni etiketistä ja Kekkosesta

  03.03.2015 Kulttuuri

  Matti Klingen muistelmissa on hienoa ajankuvaa.

  Professori Matti Klingen Upsalasta Pariisiin -muistelmateoksessa kirjoittajan itsekehun piirteet kiinnittävät lukijan huomiota. Etiketistä ja Kekkosesta kiinni pitävän muistelijan toinen puoli näyttäytyy historiantutkijan ottaessa käteensä pensselin. Poliittisen värikartan kanssa muistelijalla onkin jo paljon vaikeampaa.

 • Tarzanin maisemissa Mutier-vuoren takana

  10.11.2014 Kulttuuri

  Opettele huutamaan kuin Tarzan ja voit hallita viidakkoa?!

  Yksinkertainen apinoiden kasvattama mies, vähäpukeinen sivistynyt nainen ja norsunluuta etsivä retkikunta. 1930-luvun Tarzan-elokuvien maailmaan, maisemaan ja hahmojen sekaan Afrikan viidakkoon sukeltavat tutkija Olli Löytty ja toimittaja Jukka Kuosmanen.

Sivut