Hyppää pääsisältöön

talvi

 • Synkeysmietteitä, lyhyitä ajatelmia elämän eri aloilta, sekä näkökohtia vaatimattomuuskilp. järjestämiseen

  26.10.2017 Näkökulmat
  Pakko on hyvä kannustin, sanotaan. Vaikka se on huonoin kannustin ikinä! Pakko on huono keksintö sen kannalta, joka ei haluaisi yhtään pakottua. Ja jos pidettäisiin kansalaiskysely, että kuinka monta % haluaa pakottua, niin ei nousisi paljon käsiä kyllä.
 • Listoja näille ja muille

  12.03.2017 Näkökulmat
  Ihmismieli, jostakin merkillisestä syystä - ainakin omani - tuntuu pitävän listoista. Silläkin uhalla, että jotkin allaolevista listoista ovat teille jostakin (muukalaislegioona, pyhäkoulu, joutsenlammen harjoitushuoneen balettipuomin graffitikaiverrus) jo tuttuja, kirjaan muutamia listoja tähän. Toivottavasti on niistä iloa. Ja tervetuloa täydentämään ja lisäämään niitä kommenteissa!
 • Viikonloppuna pihabongataan jälleen

  27.01.2017 Puoli seitsemän
  Lauantaina ja sunnuntaina on syytä suunnata katse taivaalle, puihin ja pensaisiin sillä Pihabongaus-tapahtuma järjestetään 12. kerran. Pihabongaus on lintujen suojelu- ja harrastusjärjestön BirdLife Suomen vuotuinen tapahtuma, jonka tarkoituksena on saada suomalaiset tarkkailemaan pihapiirin lintuja ja kiinnostumaan lähiympäristöstä.
 • Luontovuoden kuvaushaasteen loppukiri alkaa!

  02.12.2016 Luontovuosi
  Talven kuvaushaaste on jatkunut haasteen toisella kuvausviikolla tasokkaana.
 • Prisma Studion joulukalenteri

  01.12.2016 Tiede
  Mistä jänis tietää vaihtaa valkoiseen, miksi pakkanen paukkuu ja minkä takia asiat jäävät viime tinkaan? Prisma Studion joulukalenteri vastaa kauden polttaviin kysymyksiin 24 aamun ajan.
 • Luontovuoden viimeinen kuvahaaste alkaa tänään – oletko jo osallistunut?

  20.11.2016 Luontovuosi
  Luontovuoden viimeinen kuvahaaste alkaa tänään sunnuntaina 20.1. ja jatkuu 11.12. saakka. Takana on jo kolme vuodenaikahaastetta ja niihin on jätetty yli 44 000 kuvaa Suomen luonnosta.
 • Linnuilla on uskomattomia konsteja talven kylmyyden selättämiseen

  11.11.2016 Miljoona linnunpönttöä
  Tiesitkö, että pikkulinnut menevät kovilla pakkasilla zombie -tilaan ja linnut katoavat talviöinä? Suomen jäätävä talvi pakottaa linnut keksimään mitä ihmeellisempiä keinoja täällä pärjäämiseen. Onneksi talven Suomessa sinnitellyttä odottaa keväällä suuri palkinto.
 • Luontovuoden talvisessa kuvagalleriassa veikeät eläinkaverit

  11.11.2016 Luontovuosi
  Luontovuoden kuvahaasteeseen on saatu tällä viikolla ilahduttava määrä talvisia eläinkuvia. Mukana koosteessa ovat vauhdikkaat linnut, pörröiset oravat ja uljaat kauriit.
 • Kuka lintulaudallani ruokailee?

  17.10.2016 Luonto
  Talvi on Suomessa eläville linnuille vaikein vuodenaika lyhyen päivänvalon, pakkasten ja lumipeitteen vuoksi. Jos ruokaa on riittävästi, useimmat linnut kyllä selviävät pakkasista. Ruokinnan tinkimätön ykkössääntö on, että loppusyksyllä aloitettua ruokintaa ei saa talven kuluessa lopettaa.
 • Sairas siili tarvitsee lämpöä, energiaa ja eläinlääkärin tarkastuksen

  14.10.2016 Puoli seitsemän
  Loppusyksy on siilien selviytymisen kannalta kriittistä aikaa. Vaikka suuri osa siileistä onkin jo vetäytynyt horrostamaan, saattaa pihamaalle hakeutua huonokuntoinen tai aliravittu siili. Jos näet pihallasi apua tarvitsevan siilin, älä jätä sitä pulaan.
 • Dora asuu yksin punaisessa puutalossa Lammholmin saarella

  06.05.2016 Elävä arkisto
  Dora Siivonen on pienen Lammholmin saaren ainoa vakinainen asukas. Pikkuserkku on huolissaan 87-vuotiaan Doran jaksamisesta, mutta tämä ei tahdo muuttaa punaisesta puutalostaan minnekään. Dokumentti Ulkosaariston uskomaton Dora (2013) seuraa sisukkaan naisen elämää Lammholmilla vuoden ajan. Kolme vuotta myöhemmin Dora, kotoisin ulkosaaristosta (2016) -dokumentissa Dora juhlii 90-vuotissyntymäpäiväänsä palvelutalossa. Kalaankin tekisi mieli, mutta yksin ei voi enää merelle lähteä.
 • Erämaan lumo: Kaamoksen kauneutta

  23.02.2016 Luonto
  Kaamos on taianomaista aikaa. Kun valo on karannut, Lapin metsien lumipeitteestä heijastuu sinertävä kajo, ja pimeydessä leiskuvat revontulet.
 • Näin saat kännykän pitämään pintansa pakkasessa

  22.02.2016 Kuningaskuluttaja
  Pakkaskeli kuuluu hiihtolomalle, mutta samalla se hankaloittaa mobiiliin elämään tottuneita ihmisiä. Ulkona kylmässä kun älylaitteet alkavat oikkuilla. Miksi kännykän akku tyhjenee hetkessä pakkasessa tai miksi kosketusnäyttö ei ota komentoja asiallisesti vastaan? Asiaan voi yrittää varautua asiantuntijan vinkein.
 • Näillä ohjeilla jäistä ylös

  16.02.2016 Puoli seitsemän
  Jäälle ei pidä mennä, jos epäilee sen kestävyyttä. Jos satut kuitenkin tippumaan jäihin, näillä ohjeilla pääset ylös.
 • Erämaan lumo: Talven ihmemaan taikaa

  16.02.2016 Luonto
  Talveen saa sangen erilaisia näkökulmia riippuen siitä, missä päin ja mistä päin sitä katselee. Erämaan lumo -dokumenttisarjassa talvesta lumoudutaan niin Suomen pohjoisimmassa kolkassa kuin eteläisimmässäkin. Näinkin erilaiselta kevättalvi voi näyttää, kun sitä katselee tykkylumen peittämällä tunturilla tai ahtojäiden seasta mereltä.
 • 16.2. Teeman Elävä arkisto: Jäänmurtajat

  08.02.2016 Yle Teema
  Katsaus suomalaisen jäänmurtamisen historiaan: Elävä arkisto juhlistaa karun luontomme, insinööritaidon ja käsityöläisyyden yhteistyönä synnyttämää jäänmurtajarakennustaitoa ja tietysti itse laivoja
 • Pihabongauksen ABC

  29.01.2016 Puoli seitsemän
  Tulevana viikonloppuna (30.-31.1.) järjestetään perinteinen Pihabongaus-tapahtuma peräti 11. kerran. Pihabongaus on lintujen suojelu- ja harrastusjärjestön BirdLife Suomen vuotuinen tapahtuma, johon voi osallistua kuka tahansa.
 • Talvi yllätti viljelijät 1968

  28.01.2016 Elävä arkisto
  Vaikka Lapissa oli totuttu arvaamattomaan syyssäähän, oli lumentulo jo vuoden 1968 syyskuussa yllätys. Pakkanen ja routa vaikeuttivat maanviljelijöiden työtä. Kesärenkailla luistelevat automiehet taas työllistivät alueen peltiseppiä.
 • Pitkät kalsarit jalkaan ja pakkasretkelle!

  11.01.2016 Luonto
  Parit kalsarit toppahousujen alle, käsineitä päällekkäin, paksu pipo sekä lämpimät kengät ja jatkuvaa liikettä. Vaikka ulkona onkin paukkupakkanen, elämää ei kannata rajoittaa neljän seinän sisälle. Luonto ei nuku talvellakaan.
 • Pieni jääkausi jätti jälkeensä nälkää, sotaa ja kohtalokasta taidetta

  11.12.2015 Elävä arkisto
  Pieni jääkausi jäähdytti Euroopan 1500–1800-luvuilla. Viileän ajanjakson seurauksena nähtiin nälkää, mutta muistoksi jäi myös maalaustaidetta ilonpidosta Euroopan jäätyneillä joilla. Radion ohjelmasarja Mitä pikkujääkausi sai aikaan? tarkkailee kylmää ilmastovaihetta monitieteellisesti. Toimittaja Jorma Kallenaution kanssa keskustelua käyvät vuonna 2001 arkkitehti Aaro Söderlund, metsätutkija Mauri Timonen, sotahistorioitsija professori Jussi T. Lappalainen ja hydrologi Esko Kuusisto.

Sivut