Hyppää pääsisältöön

tutkimusmatkailijat

 • Pentti Kronqvistin hengenvaaralliset hiihtoretket Grönlannin jäätiköillä synnyttivät ainutlaatuisen museon: Nanoq kertoo arktisista seikkailuista ja inuiittien arjesta

  10.02.2019 Egenland

  Pietarsaaren museo on ainutlaatuinen koko Euroopassa.

  Grönlannin ääriolot houkuttelivat Pentti Kronqvistin hengenvaarallisille retkille ja lukuisat matkat herättivät kunnioituksen jäisten seutujen asukkaita kohtaan. Naparetkien perintönä syntyi ainutlaatuinen arktinen museo.

 • Tutkimusmatkoja idän maisemiin. Avaruusromua 18.2.2018

  15.02.2018 Musiikki

  Myös miniatyyrisävellyksiä ja dub-kokeilua

  Suomalainen tutkimusmatkailija ja kielitieteilijä Gustav John Ramstedt teki 1900-luvun alussa seitsemän tutkimusmatkaa Siperiaan, Keski-Aasiaan ja Mongoliaan. Elokuvantekijät Martti Kaartinen ja Niklas Kullström reissasivat G.J. Ramstedtin jalanjäljillä. Näin syntyi elokuva Eastern Memories, johon säveltäjä ja tuottaja Rasmus Hedlund teki musiikin. Avaruusromussa myös miniatyyrisävellyksiä, dub-henkistä kokeilua sekä abstraktia äänimaisemaa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Göran Schildt ehti Välimeren tuttuihin matkakohteisiin ennen massaturismia

  29.06.2017 Kulttuuricocktail

  Göran Schildtin suurenmoiset matkat

  Kirjailija ja taidehistorioitsija Göran Schildt (1917-2009) tunnetaan parhaiten matkakirjoistaan. Kirjailijan satavuotissyntymän kunniaksi Yle Radio 1:n Matkakuume-sarjassa kuljetaan tänä kesänä Schildtin ja hänen rakkaan Daphne-veneensä matkassa.

 • Tutkimusmatkailija Marianne North

  10.04.2017 Yle Teema

  Teekutsujen sijaan hän valitsi seikkailut viidakoissa

  Marianne Northin tausta oli kuin Austenin kirjan sankarittarella, mutta itsenäinen nainen valitsi teekutsujen sijaan seikkailut Amazonin ja Borneon viidakoissa. Northin intohimo oli harvinaisten kasvien maalaaminen.

 • Avara luonto: Villi Kanada

  05.10.2016 Yle TV1

  Neliosainen sarja kertoo Kanadan villistä luonnosta.

  Neliosainen dokumenttisarja kertoo Kanadan villistä luonnosta.

 • Historia: Tri Livingstonen päiväkirjat

  02.01.2016 Yle TV1

  Saako tutkimusryhmä tri Livingstonen kirjoitukset eloon?

  Tohtori David Livingstonen viimeisimmän kenttäpäiväkirjan salat paljastuvat.

 • Georg August Wallin matkustaa valeasussa Mekkaan

  22.12.2015 Kulttuuri

  Georg August Wallin rakentaa itselleen valeasun muslimina

  Georg August Wallin (1811-1852), arabisti ja itämaiden kirjallisuuden professori Arabian niemimaan heimojen tapojen ja kielten tutkija. " Kiehtovinta Georg August Wallinissa on ehkä se kuinka täydellisesti hän onnistui rakentamaan itselleen valeasun. Mielenkiintoista on myös se kuinka voimakkaasti hän tunsi kuuluvansa aavikolle beduiinien joukkoon" - professori Markku Löytönen –

 • Matthias Alexander Castrén maksaa matkansa hengellään

  16.12.2015 Kulttuuri

  M.A. Castrén kävi Baikal-järven takana Kiinan rajoilla.

  Matthias Alexander Castrén (1813-1852) oli suomen kielen professori, joka tutki Siperiassa suomalaisten sukuheimojen kieliä ja tapoja."Tutki puoli Siperiaa ja kävi Kiinan rajalla saakka silloisilla kulkuvälineillä ennen rautateitä. Se kuinka paljon hän ehti tehdä ja tutkia lyhyen elämänsä aika tuntuu käsittämättömältä." - professori Ulla-Maija Forsberg –

 • Pekka Soini opiskelee viidakon lait yksin

  10.12.2015 Kulttuuri

  Merimiehestä tuli viidakossa tiedemies

  Pekka Soini (1941-2004) oli merimies, joka teki laajaa tutkimusta Perun viidakoissa. "Soini nousi vuosien aikana oman tutkimusalansa ehdottomaan kärkeen Pohjois- ja Etelä-Amerikassa."- tohtori Ilari Sääksjärvi –

 • Hilma Granqvist oli Suomen ensimmäinen moderni antropologi

  03.12.2015 Kulttuuri

  Hilma Granqvisti tutkimus kohdistui yhteen Artas-kylään.

  Tarinan mukaan hän näki kirjakaupassa Jerusalemista kertovan kirjan ja hän päätyi 1920-luvulla Palestiinaan. Ei ole ollut helppoa matkantekoa. Granqvist on kerännyt hyvin järjestelmällisesti aineistoa ja ollut hyvin moderni antropologi.

 • Pehr Kalm mittaa Niagaran putokset

  26.11.2015 Kulttuuri

  Pehr Kalm keräsi ja tutki Pohjois-Amerikan kasvistoa

  Pehr Kalm oli kasvitieteilijä ja pappi, joka keräsi ja tutki Pohjois-Amerikan kasvistoa. Hän oli ensimmäinen, joka tieteellisesti kuvasi Niagaran putoukset. Maailmalta katsottuna Kalm on ylivoimaisesti tunnetuin suomalainen tutkimusmatkailija.

 • Reinhold Ferninand Sahlberg kiertää maapallon kovakuoriaisten vuoksi

  19.11.2015 Kulttuuri

  Sahlberg teki matkansa ennen kuin Alfred Wallace omansa.

  Reinhold Ferninand Sahlberg (1811-1874) tutki ja keräsi hyönteisiä, Etelä-Amerikassa, Alaskassa ja Siperiassa. Teki neljän vuoden tutkimusmatkan maapallon ympäri ennen kuin britti Alfred Wallace oli tehnyt omansa. Monet kerätyistä lajeista ovat sellaisia, joita nykyään ei edes välttämättä ole olemassa.

 • Väinö Auer Tulimaan opissa

  12.11.2015 Kulttuuri

  Väinö Auer kastuu ja poraa suota Tulimaassa.

  Väinö Auer (1895-1981) oli maantieteilijä ja geologi, joka johti retkikuntia Argentiinan Tulimaassa. Auerin päiväkirjoista käy ilmi, että hyvin vaikeata oli välillä ollut.

 • Edvard Westermarck päätyy sattumalta Marokkoon

  05.11.2015 Kulttuuri

  Edvard Westermarck löytää Marokosta olennaisen.

  Edvard Westermarck (1862-1939) oli filosofi ja sosiaaliantropologi, joka löyti Marokosta olennaisen.

 • Erland Nordenskiöld löytää viidakosta Inka-rauniot

  29.10.2015 Kulttuuri

  Erland Nordenskiöld löytää viidakosta Incallactan

  Erland Nordenskiöld (1877-1932), etnografi ja arkeologi, joka tutki Etelä-Amerikassa intiaaniheimoja. Todennäköisesti hän oli ensimmäisiä antropologeja, joka teki samoja asioita kuin nämä intiaanitkin.

 • Kai Donner lähtee junalla kohti Siperiaa

  23.10.2015 Kulttuuri

  Kai Donner lähti vuonna 1911 junalla kohti Siperiaa.

  Kai Donner (1888-1935), kielitieteilijä ja antropologi, tutki Siperiassa samojedien kieltä, kulttuuria ja tapoja. Donner halusi elää arkielämää tutkimuskohteidensa kanssa Siperian oloissa.

 • Rafael Karsten näkee kallonkutistusrituaalin

  16.10.2015 Kulttuuri

  Karsten tutki intiaanikansojen tapoja ja kulttuuria.

  Rafael Karsten (1879-1956), uskontotieteilijä ja filosofi, joka tutki Etelä-Amerikan intiaanikansojen tapoja ja kulttuuria. Oli ensimmäinen länsimainen tiedemies, joka näki jivaro-intiaanien ihmiskallonkutistusrituaalin.

 • Liity tutkimusmatkailijoiden retkikuntaan!

  02.10.2015 Kulttuuri

  Suomalaiset tutkimusmatkailjat 12-osaisena radiosarjana.

  Hyppää aikajanalle - pääset mukaan seikkailuihin syvälle viidakkoon, aavikoille ja arktisiin pakkasiin. Kenen suomalaisen tutkimusmatkailijan matka on ollut vaarallisin, kenen tieteellisesti merkittävin, kuka on heistä kuuluisin?

 • Adolf Erik Nordenskiöld varaa ruokaa kolmeksi vuodeksi

  02.10.2015 Kulttuuri

  A. E. Nordenskiöld oli äärimmäisen huolellinen.

  Adolf Erik Nordenskiöld (1832-1901) oli geologi, valtiopäiväedustaja ja naparetkeilijä, joka purjehti Vega-aluksellaan ensimmäisenä Koillisväylän. A. E. Nordenskiöld oli äärimmäisen huolellinen. Hän ei menettänyt kertaakaan miehistön jäsentä virheen takia yhdelläkään matkallaan.

 • Suomalainen Spöring pääsee James Cookin matkaan

  02.10.2015 Kulttuuri

  Suomalainen Spöring matkusti James Cookin mukana.

  Herman Dietrich Spöring nuorempi (n.1733-1771) osallistui löytöretkeilijä James Cookin ensimmäiseen purjehdukseen Endeavour-laivalla maailman ympäri. Hän on kuuluisa suomalainen tutkimusmatkailija, josta tiedetään hämmästyttävän vähän.

Sivut