Hyppää pääsisältöön

lihantuotanto

  • Elikö joulukinkku hyvän elämän? Tutkijat tietävät, kuluttaja ei

    23.12.2016 Tiede

    Luomumerkki ei takaa onnellista joulukinkkua.

    Jo yli 200 suomalaisella sikatilalla on tehty tieteellisiä hyvinvointimittauksia, mutta kuluttajalle tietoa eläinten hyvinvoinnista ei ole tarjolla.

  • Prisma Studio: Tulevaisuuden ruoka kasvatetaan kotona soluista

    29.11.2016 Yle TV1

    Munia ilman kanoja, lihaa ilman sikoja, marjoja ilman metsiä

    Miten saada marjojen terveyshyödyt ilman metsäreissua? Kasvisolukasvattamot tulevat kotikeittiöihin.

  • Lihakauppa on kauppaa luottamuksella – kuluttaja ei voi olla täysin varma teurastusmenetelmästä

    04.10.2016 Yle Uutiset

    EU-lainsäädäntö ei velvoita teurastamoita tai kauppiaita ilmoittamaan, millä menetelmällä liha on teurastettu. Tieto teurastustavasta on tärkeä esimerkiksi muslimeille.

  • Teurastamot: Halal-lihan kysyntä kasvussa – tuotantomäärät silti vielä pieniä

    04.10.2016 Yle Uutiset

    Ainakin viisi teurastamoa tekee suomalaisen halalin mukaisia teurastuksia. S-ryhmä ei usko tuore-halalin markkinoihin.

  • Ruoka-Battle: Onko suhteemme eläimiin muuttumassa? Keskustelu ruoantuotannon eettisyydestä kävi kuumana

    11.03.2016 Battle

    Kootusti keskustelua ruoka-Battlen jälkeen.

    Oletko valmis syömään hyönteisiä? Selviäisitkö ilman lihaa? Söisitkö ulkomailla ollessasi koiraa ta marsua? Keskustelua ja mielipiteenmittausta ruoka-Battlen ympäriltä. Tätä mieltä olivat noin 5200 kyselyyn vastannutta ja #ylebattle-tunnisteella Twitterissä kommentoineet.

  • Battlen lukuvinkki: ruoka

    09.03.2016 Battle

    Lue ruoantuotannosta!

    Battle kokosi lukuvinkit kirjastojen kanssa ruoka-aiheesta. Ota ja tutustu! -Juhani

  • Tutkijatohtori Markus Vinnari tietää, miten suomalaisista saadaan kasvissyöjiä

    07.03.2016 Battle

    Kaksi vegaania keskustelmassa lihansyönnistä.

    Lihansyönnistä keskusteli kanssani Yle Puheella kauppatieteiden maisteri, bio- ja ympäristötekniikan diplomi-insinööri Markus Vinnari. Tämä teräväsanainen vegaani tietää, miten suomalaisista saadaan 30 vuodessa kasvissyöjiä. –Juhani

  • Pitääkö liha poistaa lautaselta?

    06.03.2016 Battle

    Ilmastonmuutosnäkökulmasta lihansyöntiä on syytä vähentää.

    Battle pohtii tällä viikolla, pitääkö liha poistaa lautaselta. Ilmastonmuutoksen näkökulmasta asia näyttää yhä selkeämmältä: lihansyöntiä on syytä vähentää.

  • Näille kirjoille lapset antaisivat 30 000 euroa

    25.11.2015 Kulttuuricocktail

    Lapsiraati antaisi 30 000 euroa näille kirjoille

    Mitä lapset itse ovat mieltä Finlandia Junior -palkintoehdokkaista? Lihantuotannosta kertova kirja herätti lapsissa jopa inhon tunteita. Lapsiraadin valitsemista voittajasuosikeista toinen kuvaa ADHD-nuoren elämää.

  • Prisma Studio: Miltä maistuu ruoka vuonna 2050?

    10.11.2015 Yle TV1

    Laboratoriolihaa lounaaksi?

    Miltä maistuu ruoka vuonna 2050? Tulevaisuudessa lautaselta löytyy laboratoriolihaa.

  • Kariniemen kuolleet pojat

    28.05.2015 Kulttuuri

    Lihan alkuperästä on tulossa ruokatabu.

    Lihan alkuperästä on tulossa meille tabu. Suojakaasuun pakatut, siistit ja verettömät fileepalat ja eineksinä myytävät lihajalosteet auttavat meitä unohtamaan, että jostain elävästä on alun perin ollut kyse.

  • Kansalaisraati katsoo ja kommentoi

    12.02.2015 Dox@net

    Kansalaisraati katsoo elokuvan Karsinasta kauppaan. Katso miten he kommentoivat.

  • Ohjaajan sanat elokuvaan Karsinasta kauppaan

    04.02.2015 Dox@net

    Elokuva Karsinasta kauppaan syntyi ohjaajan halusta kertoa tuotantoeläimistä ja ruoantuotannosta tavalla, joka ei antaisi valmiita vastauksia. Niin kuluttajana kuin dokumentaristina hän koki oikeudekseen nähdä ja kertoa, miten suomalainen sika ja kana elämänsä elävät. Tämä osoittautui lopulta paljon vaikeammaksi kuin hän osasi ajatella.

  • Karsinasta kauppaan: Usein kysytyt kysymykset

    04.02.2015 Dox@net

    Elokuvantekoprosessin aikana törmäsimme lukuisiin kysymyksiin koskien sikojen ja kanojen elinoloja, tuotannossa tapahtuvia toimenpiteitä tai tuotantoa yleisesti. Päätimme esittää kysymykset eläinlääketieteellisen tiedekunnan professori Anna Valrosille, dosentti Laura Hänniselle ja eläinlääketieteenlisensiaatti Eija Kaukoselle.

  • Sian elämä – Perttu Saksan vahva valokuvasarja

    13.12.2014 MOT

    Millaista on sian elämä Suomessa?

    Millaista on sian elämä Suomessa? Eläimen ja ihmisen suhteen kuvaajana tunnetuksi tullut valokuvaaja Perttu Saksa otti Ylen haasteen vastaan ja loi kuvasarjan sian elämästä. Pohjaksi työlleen Fotofinlandia 2014 -palkittu kuvaaja sai käsikirjoituksen sian elämän keskeisistä vaiheista ja ongelmakohdista.

  • Miksi meille tarjotaan aina vain sikaa ja broileria?

    20.11.2014 Kuningaskuluttaja

    Ruokalistallamme toistuvat samat lihat vuodesta toiseen: possua ja broileria, broileria ja possua. Kiireisessä arkiruokailussa painottuu nopeus, helppous ja edullisuus. Miksei esimerkiksi lammas, - tai jopa strutsi, pääse suomalaisen arkiruokalistalle?

  • Muna- ja voivuoret vaihtokaupalla Neuvostoliittoon

    28.08.2014 Elävä arkisto

    1980-luvulla Suomessa kertyi voi- ja munavuoria ja lihaakin enemmän kuin suomalaiset jaksoivat syödä. Onko maataloustuotteiden vienti Neuvostoliittoon ratkaisu ylituotannon ongelmiin? Aihetta pohdittiin Ken syö kesävoin? -ohjelmassa vuonna 1982. Tuolloin Neuvostoliiton-vienti oli vaihtokauppaa eli tavaran vaihtamista tavaraan.

  • Säilöttyjä unelmia

    29.07.2014 Kulttuuri

    Dokumenttiohjaaja Katja Gauriloff seurasi kuvaajineen säilykepurkin materiaalien matkaa raaka-aineista valmiiksi tuotteeksi ja haastatteli ihmisiä tuotantolinjan varrelta. Strada tutustui dokkariin tammikuussa 2012.

  • Mistä ravintolaketjujen lihat tulevat?

    09.04.2014 Kuningaskuluttaja

    Kysyimme, onko tilanne muuttunut vuoden 2014 jälkeen.

    Kaupan tuoreesta lihasta on helppo selvittää, mistä maasta liha tulee, mutta ravintoloissa lihan alkuperä onkin monimutkaisempi juttu. Kuningaskuluttaja selvitti ketjuravintoloiden tarjoaman lihan alkuperää keväällä 2014. Nyt kysyimme samoilta ravintoloilta, onko tilanne kahdessa vuodessa muuttunut. Aiemman kyselymme tuloksissa ABC-ravintolat oli kotimaisuusasteessa häntäpäässä, mutta lupasi muutosta tilanteeseen. Tämä lupaus on pitänyt. Uudet tiedot löytyvät artikkelin lopusta.

  • Docventures: Lihaton lokakuu

    01.10.2013 Docventures

    Lihattomasta lokakuusta tuli ilmiö

    Docventuresin masinoima Lihaton lokakuu kokosi ensimmäisellä tuotantokaudella mukaansa massiivisen ihmisjoukon: yli 30 000 ihmistä liittyi joukkoon sosiaalisissa medioissa. Kuinka käy vuonna 2014? Saammeko lihattomasta lokakuusta vuosittaisen, suomalaisen ilmiön?

Sivut