Hyppää pääsisältöön

kirjalliset teokset

 • Katri Vala kirjoitti: Isänmaa tarvitsee kaikki isot munat

  10.02.2016 Kulttuuri
  Pelottavan ajankohtaisia ovat kirjailija Katri Valan ajatukset isänmaallisuudesta ja naisena olemisesta. Hänen mielestään isänmaallisuus oli saksalaisuuden läpitunkemaa, ja tästä hän oli välillä raivoissaan.
 • Seitsemän tärkeintä satua!

  12.01.2016 Kulttuuri
  Sadut eivät ole pelkkiä satuja. Kirjakerho pyysi kirjalija Siri Kolua ja kriitikko Päivi Heikkilä-Halttusta nimeämään itselleen seitsemän tärkeintä satua. Heille tärkeiden satujen listalle pääsi monta ikimuistettavaa klassikkoa, mutta myös vähemmän tunnettua tarinaa. Mitkä olisivat sinun seitsemän tärkeintä satuasi?
 • Huckleberry Finn matkustaa amerikkalaisen kulttuurin ytimeen

  08.01.2016 Kulttuuri
  Mark Twainin Huckleberry Finn – klassikkoromaani (ilm. 1884) on hyvin radikaali näkemys vapaudesta, veljeydestä ja tasa-arvosta.
 • Kaksi runoilijaa Brodsky ja Krivulin, yksi kaupunki - PIETARI

  22.10.2015 Kulttuuri
  Lukiessani Joseph Brodskyn tai Viktor Krivulinin runoja mieleeni nousee jokin kauan sitten kokemani hetki tai häilyvä kuvajainen kaupungista Pietari-Leningrad-Pietari. Kestää tovin ja Pietari asettuu vahvan läsnäolevana minun ja runojen vierelle. Ei vain kaupunki vaan myös ihmiset ja heidän tarinansa.
 • Pietarilaiset Gogolin ja Dostojevskin kuvaamina

  22.10.2015 Kulttuuri
  Pietarilainen räätäli sen hallitsee, kunnollisen päällysviitan suunnittelu ja ompelu vaatii kärsivällisyyttä ja taitoa. Täytyy tietää, mistä saa hyvän kankaan eikä tule huijatuksi. Kangas ei saa olla liian kallis muttei aivan halpakaan. Nimineuvos Akaki Akakievitshin unelma ja räätäli Petrovitshin ammattiylpeys on ikuistettu suurella lämmöllä ja hellyydellä. Kun Akaki astelee katua uusi päällysviitta harteillaan, räätäli seuraa tätä katseellaan. Räätäli Petrovitsh haluaa varmistua valmistamansa vaatteen istuvuudesta, rientääpä vielä sivukadullekin todetaakseen viitan istuvan Akakin harteille myös etupuolelta.
 • Pietarin kirjallinen topografia

  19.10.2015 Kulttuuri
  Miksi kaikki suuntaavat illan suussa Nevski prospektille? Minne Raskolnikov kätki ryöstösaaliin? Missä viettää iltaa Pietarin köyhä kansa? Mistä noita saarelaisia oikein tulvii? Vastaukset näihinkin kysymyksiin löydät venäläisestä kirjallisuudesta. Pietarin kaupunki ja sen ilmapiiri elää venäläisissä klassikoissa vahvasti mukana.
 • Vihapuheesta kiistaa jo Seitsemässä veljeksessä

  09.09.2015 Kulttuuri
  Kun MTV ja Helsingin Sanomat ovat rajoittaneet kärkkääksi kulkeutunutta nettikeskusteluaan, on kiinnostavaa huomata, että kärkevistä puheista väitellään jo Aleksis Kiven Seitsemässä veljeksessä (1870).
 • Kun kääntäjä tunnustaa

  07.08.2015 Kulttuuri
  Totta kai se herättää kiinnostusta, kun suomentaja tunnustaa, ettei saanut aluksi otetta koko kirjaan. Näin tunnusti Kai Nieminen Kesän pimeys- romaanin kansilehdellä. Uteliaisuus kasvaa, kun tietää että suomentaja oli vielä kovin nuori ja kieli oli Suomessa harvoin kuultu japani. Takeshi Kaikon romaani ilmestyi suomeksi vuonna 1977.
 • Kirja oli pakko lukea

  24.07.2015 Kulttuuri
  Nadine Gordimerin romaani Burgerin tytär pantiin pannaan elokuussa 1979 ja vapautettiin lokakuussa. Seppo Loposen suomennos ilmestyi seuraavana vuonna ja se oli pakko lukea. Sen tarina nousi Soweton koululaisten mielenosoituksista ja kertoi Etelä-Afrikan päivänkohtaista politiikkaa.
 • I. K. Inha — kansallisvalokuvaaja

  13.07.2015 Elävä arkisto
  I. K. Inha ikuisti ensimmäisenä 1800- ja 1900-lukujen taitteen Suomen valokuviin päästä varpaisiin. Hänen valokuviensa kulttuurihistoriallinen merkitys muun muassa Vienan Karjalan kannalta on mittaamattoman arvokas. Taiteilijana häntä ei kuitenkaan osattu omana aikanaan arvostaa.
 • Õhtu reidil

  09.07.2015 Kulttuuri
  Tallinnan tornit on melkoinen metafora. Suomalaisille hyvinkin tuttu kaupunkinäkymä on Itämeren historia taskukoossa ja sen tornit ”unohdettujen ihmisten muisto kadonneesta kodista”.
 • My Master, sanoi Gabriel García Márquez!

  19.06.2015 Kulttuuri
  Gabriel García Márquez pyörittelee William Faulknerin teemoja sekä tosissaan että leikitellen.
 • Mikä runopalkitsemisessa voi mennä vikaan?

  18.06.2015 Kulttuuri
  Runouden hyvät, pahat ja rumat on äkkiä lueteltu. Sama koskee palkintoraateja ja palkitsijoita, Ylen runopalkintoakin. Tanssiva karhu on hyvä esimerkki siitä, millaista porua hyvääkin tarkoittavan hankkeen ympärillä pidetään. Parhaan runoteoksen, parhaan runoilijan ja parhaan palkintoperusteenkin pystyy moni nimeämään jo lonkalta.
 • Onko Seitsemän veljestä jo aikansa elänyt teos?

  15.05.2015 Summeri
  Aleksis Kiven Seitsemän veljestä on kirja, jonka jokainen suomalainen tuntee, ja joka luetutetaan miltei jokaiselle jos ei yläasteen, niin sitten lukion äidinkielenkurssilla. Mutta onko se kirja, joka kannattaa nostaa yhdeksi Suomen kansallisaarteista vielä tänäänkin?
 • Tanssiva karhu on liikkeellä jälleen

  05.05.2015 Kulttuuri
  Vuoden 2015 Tanssiva karhu -runoteoksen palkintoa tavoittelee kuusi ehdokasta. Ehdolla ovat Janette Hannukaisen Lennä vahingossa, Olli Heikkosen Teoria kaikkein pienimmistä, Kristiina Lähteen Kuinka voisit minulta puuttua, Aki Salmelan Jokeri, Eino Santasen Tekniikan maailmat ja Ville Vanhalan Konepeltivirta.
 • Lumisateessa Emmauksen tiellä

  30.03.2015 Kulttuuri
  Yritin lukea Lukkaan evankeliumia kuin romaania. Tarinan päähenkilön vilpittömyys ja asialleen antautuminen vakuuttivat. Yliluonnollisten kykyjen käyttö ihmetytti, mutta haudasta nouseminen tuntui jo luontevalta jatkolta kolmekymppisen Jeesuksen elämässä. Kummalliselta näytti taas kertomuksen täydellinen aukko nuoruuden suhteen. Golgatan sijaan löysin itseni muutamia päiviä viimeisen sivun jälkeen räntäsateesta Emmauksen tieltä.
 • Kalevalaa vienankarjalaksi ja suomeksi

  26.02.2015 Kulttuuri
  Alkukielinen Kalevala. Suomen kansalliseepos on nyt julkaistu ensimmäisen kerran sen syntysijojen kielellä, vienankarjalaksi. Tekijöinä ovat kääntäjä Raisa Remšujeva ja kuvataiteilija Vitali Dobrinin.
 • Kissankehto: Minä haluan!

  23.11.2014 Musiikki
  Musiikki parantaa ja yhdistää. Tämmöisenä aikana älytöntä, että sanotaan musiikin olevan auringonlaskun ala, levyt ei myy ja musiikkia on liikaa. Paskanmarjat, musiikki on nyt tärkeämpää kuin koskaan! Näin kertoo Samae Koskinen. Jouluna kerätään saldoa syksyllä itketyistä kyynelistä.
 • Juha Hurme: Suunnannäyttäjä

  15.10.2014 Kulttuuri
  Aleksis Kivi tykkäsi Juteinin kamasta ja oppi häntä puoli vuosisataa varhaisemmalta sana- ja ajatustaiturilta ja kielimieleltä yhden jos toisenkin tempun. Yle Radion Kultakuume-ohjelman kolumnisti Juha Hurme suunnannäyttäjän jäljillä.
 • K18: Kalevalasta sensuroituja runoja

  23.09.2014 Puoli seitsemän
  Elias Lönnrot kirjoitti tutkijan otteella talteen kaikki runot, mitä keruumatkoillaan kuuli. Jokaista säettä ei siveyssyistä Kalevalaan kuitenkaan painettu. Runot ovat kuitenkin kaikki hyvässä tallessa, osa tosin edelleen julkaisematta.

Sivut