Hyppää pääsisältöön

kirjalliset teokset

 • Katri Vala kirjoitti: Isänmaa tarvitsee kaikki isot munat

  10.02.2016 Kulttuuri

  Pelottavan ajankohtaisia kirjoituksia Katri Valalta

  Pelottavan ajankohtaisia ovat kirjailija Katri Valan ajatukset isänmaallisuudesta ja naisena olemisesta. Hänen mielestään isänmaallisuus oli saksalaisuuden läpitunkemaa, ja tästä hän oli välillä raivoissaan.

 • Seitsemän tärkeintä satua!

  12.01.2016 Kulttuuri

  Mitkä ovat sinun seitsemän tärkeintä satua?

  Sadut eivät ole pelkkiä satuja. Kirjakerho pyysi kirjalija Siri Kolua ja kriitikko Päivi Heikkilä-Halttusta nimeämään itselleen seitsemän tärkeintä satua. Heille tärkeiden satujen listalle pääsi monta ikimuistettavaa klassikkoa, mutta myös vähemmän tunnettua tarinaa. Mitkä olisivat sinun seitsemän tärkeintä satuasi?

 • Huckleberry Finn matkustaa amerikkalaisen kulttuurin ytimeen

  08.01.2016 Kulttuuri

  Huckleberry Finn matkustaa läpi amerikkalaisen kulttuurin.

  Mark Twainin Huckleberry Finn – klassikkoromaani (ilm. 1884) on hyvin radikaali näkemys vapaudesta, veljeydestä ja tasa-arvosta.

 • Kaksi runoilijaa Brodsky ja Krivulin, yksi kaupunki - PIETARI

  22.10.2015 Kulttuuri

  Pietari Brodskyn ja Krivulinin runoissa

  Lukiessani Joseph Brodskyn tai Viktor Krivulinin runoja mieleeni nousee jokin kauan sitten kokemani hetki tai häilyvä kuvajainen kaupungista Pietari-Leningrad-Pietari. Kestää tovin ja Pietari asettuu vahvan läsnäolevana minun ja runojen vierelle. Ei vain kaupunki vaan myös ihmiset ja heidän tarinansa.

 • Pietarilaiset Gogolin ja Dostojevskin kuvaamina

  22.10.2015 Kulttuuri

  Pietarilaiset Gogolin ja Dostojevskin kuvaamina

  Pietarilainen räätäli sen hallitsee, kunnollisen päällysviitan suunnittelu ja ompelu vaatii kärsivällisyyttä ja taitoa. Täytyy tietää, mistä saa hyvän kankaan eikä tule huijatuksi. Kangas ei saa olla liian kallis muttei aivan halpakaan. Nimineuvos Akaki Akakievitshin unelma ja räätäli Petrovitshin ammattiylpeys on ikuistettu suurella lämmöllä ja hellyydellä. Kun Akaki astelee katua uusi päällysviitta harteillaan, räätäli seuraa tätä katseellaan. Räätäli Petrovitsh haluaa varmistua valmistamansa vaatteen istuvuudesta, rientääpä vielä sivukadullekin todetaakseen viitan istuvan Akakin harteille myös etupuolelta.

 • Pietarin kirjallinen topografia

  19.10.2015 Kulttuuri

  Pietarin kaupunki venäläisessä klassisessa kirjallisuudessa

  Miksi kaikki suuntaavat illan suussa Nevski prospektille? Minne Raskolnikov kätki ryöstösaaliin? Missä viettää iltaa Pietarin köyhä kansa? Mistä noita saarelaisia oikein tulvii? Vastaukset näihinkin kysymyksiin löydät venäläisestä kirjallisuudesta. Pietarin kaupunki ja sen ilmapiiri elää venäläisissä klassikoissa vahvasti mukana.

 • Vihapuheesta kiistaa jo Seitsemässä veljeksessä

  09.09.2015 Kulttuuri

  Juhani liioittelee kuin nykytrolli

  Kun MTV ja Helsingin Sanomat ovat rajoittaneet kärkkääksi kulkeutunutta nettikeskusteluaan, on kiinnostavaa huomata, että kärkevistä puheista väitellään jo Aleksis Kiven Seitsemässä veljeksessä (1870).

 • Kun kääntäjä tunnustaa

  07.08.2015 Kulttuuri

  Kuinka Kai Nieminen selätti Takeshi Kaikon romaanin?

  Totta kai se herättää kiinnostusta, kun suomentaja tunnustaa, ettei saanut aluksi otetta koko kirjaan. Näin tunnusti Kai Nieminen Kesän pimeys- romaanin kansilehdellä. Uteliaisuus kasvaa, kun tietää että suomentaja oli vielä kovin nuori ja kieli oli Suomessa harvoin kuultu japani. Takeshi Kaikon romaani ilmestyi suomeksi vuonna 1977.

 • Kirja oli pakko lukea

  24.07.2015 Kulttuuri

  Nadine Gordimerin Burgerin tytär on ajankuva 1970-luvulta

  Nadine Gordimerin Burgerin tytär on ajankuva 1970-luvulta

 • I. K. Inha — kansallisvalokuvaaja

  13.07.2015 Elävä arkisto

  I. K. Inha sai Suomen ymmärtämään kansallismaiseman arvon

  I. K. Inha ikuisti ensimmäisenä 1800- ja 1900-lukujen taitteen Suomen valokuviin päästä varpaisiin. Hänen valokuviensa kulttuurihistoriallinen merkitys muun muassa Vienan Karjalan kannalta on mittaamattoman arvokas. Taiteilijana häntä ei kuitenkaan osattu omana aikanaan arvostaa.

 • Õhtu reidil

  09.07.2015 Kulttuuri

  Miltä kuulostaa Itämeri runona tai sävelenä?

  Miltä kuulostaa Itämeri runona tai sävelenä?

 • My Master, sanoi Gabriel García Márquez!

  19.06.2015 Kulttuuri

  Eikö Márquez uskaltanut tykätä Faulknerista?

  Gabriel García Márquez pyörittelee William Faulknerin teemoja sekä tosissaan että leikitellen.

 • Mikä runopalkitsemisessa voi mennä vikaan?

  18.06.2015 Kulttuuri

  Runopalkinnon jakaminen herättää aina porua

  Runopalkinnon jakaminen herättää aina porua

 • Onko Seitsemän veljestä jo aikansa elänyt teos?

  15.05.2015 Summeri

  Onko Seitsemän veljestä Suomen kansallisaarre vai ei?

  Aleksis Kiven Seitsemän veljestä on kirja, jonka jokainen suomalainen tuntee, ja joka luetutetaan miltei jokaiselle jos ei yläasteen, niin sitten lukion äidinkielenkurssilla. Mutta onko se kirja, joka kannattaa nostaa yhdeksi Suomen kansallisaarteista vielä tänäänkin?

 • Tanssiva karhu on liikkeellä jälleen

  05.05.2015 Kulttuuri

  Tanssiva karhu –runopalkintoa tavoittelee 6 teosta

  Vuoden 2015 Tanssiva karhu -runoteoksen palkintoa tavoittelee kuusi ehdokasta. Ehdolla ovat Janette Hannukaisen Lennä vahingossa, Olli Heikkosen Teoria kaikkein pienimmistä, Kristiina Lähteen Kuinka voisit minulta puuttua, Aki Salmelan Jokeri, Eino Santasen Tekniikan maailmat ja Ville Vanhalan Konepeltivirta.

 • Lumisateessa Emmauksen tiellä

  30.03.2015 Kulttuuri

  Emmauksen tien räntäsateesta löytyy tuttuja taitelijoita.

  Yritin lukea Lukkaan evankeliumia kuin romaania. Tarinan päähenkilön vilpittömyys ja asialleen antautuminen vakuuttivat. Yliluonnollisten kykyjen käyttö ihmetytti, mutta haudasta nouseminen tuntui jo luontevalta jatkolta kolmekymppisen Jeesuksen elämässä. Kummalliselta näytti taas kertomuksen täydellinen aukko nuoruuden suhteen. Golgatan sijaan löysin itseni muutamia päiviä viimeisen sivun jälkeen räntäsateesta Emmauksen tieltä.

 • Kalevalaa vienankarjalaksi ja suomeksi

  26.02.2015 Kulttuuri

  Alkukielinen Kalevala. Suomen kansalliseepos on nyt julkaistu ensimmäisen kerran sen syntysijojen kielellä, vienankarjalaksi. Tekijöinä ovat kääntäjä Raisa Remšujeva ja kuvataiteilija Vitali Dobrinin.

 • Kissankehto: Minä haluan!

  23.11.2014 Musiikki

  Musiikki parantaa ja yhdistää.

  Musiikki parantaa ja yhdistää. Tämmöisenä aikana älytöntä, että sanotaan musiikin olevan auringonlaskun ala, levyt ei myy ja musiikkia on liikaa. Paskanmarjat, musiikki on nyt tärkeämpää kuin koskaan! Näin kertoo Samae Koskinen. Jouluna kerätään saldoa syksyllä itketyistä kyynelistä.

 • Juha Hurme: Suunnannäyttäjä

  15.10.2014 Kulttuuri

  Aleksis Kivi tykkäsi Juteinin kamasta ja oppi häntä puoli vuosisataa varhaisemmalta sana- ja ajatustaiturilta ja kielimieleltä yhden jos toisenkin tempun. Yle Radion Kultakuume-ohjelman kolumnisti Juha Hurme suunnannäyttäjän jäljillä.

 • "Nouse kiihko kiimasuosta, häkärä häjyn perästä" – nämä säkeet sensuroitiin Kalevalasta

  23.09.2014 Puoli seitsemän

  Kalevalaan ei painettu kaikkea, mitä Lönnrot keräsi.

  Kalevalan kokoaja Elias Lönnrot kirjoitti tutkijan otteella talteen kaikki runot, mitä hän keruumatkoillaan kuuli. Kaikkia säkeitä ei siveyssyistä Kalevalaan kuitenkaan painettu. Runot ovat silti edelleen tallessa.

Sivut