Hyppää pääsisältöön

inkeriläiset

 • Dokumenttiprojekti: Kannaksen kierros

  09.02.2016 Yle TV1

  Toimittaja Arvo Tuomisen road movie Karjalankannakselta.

  Toimittaja Arvo Tuominen ajoi Karjalankannaksen ympäri ja vieraili kymmenellä paikkakunnalla.

 • Inkerinsuomalaisilta orvoilta riistettiin äidinrakkaus

  27.01.2014 Elävä arkisto

  Jatkosodan aikana Suomeen saapui yli 60 000 inkerinsuomalaista, joiden joukossa oli satoja orpolapsia. Lapset saivat uuden kodin ja vanhemmat suomalaisista perheistä. Sodan jälkeen suurin osa heistä palautettiin vastoin tahtoaan Neuvostoliittoon.

 • Kadonneen Inkerin neljä sukupolvea

  09.12.2013 Elävä arkisto

  Maria Ivanova syntyi Inkerissä ennen toista maailmansotaa. Basaarin dokumentissa Maria muistelee lapsuutensa Inkeriä kuolevan äitinsä Hilda Sunin luona. Huonokuntoisesta Hildasta huolta pitävät myös Marian tytär Katja ja tyttärenpoika Kirill. Koolla on neljä sukupolvea inkerinsuomalaisia, jokaiselle heistä inkeriläisyys merkitsee kuitenkin eri asioita.

 • Meri-Rastilan päiväkirja antoi suunvuoron alueen asukkaille

  26.11.2013 Elävä arkisto

  Meri-Rastilaan mahtuu monta kulttuuria.

  Vehreä ja merellinen Vuosaari on pinta-alaltaan Helsingin suurin kaupunginosa. Laaja niemimaa jakautuu yhdeksään eri asuinalueeseen. Leimaavin maine on monikulttuurisella Meri-Rastilan asuinalueella, jonka nimikkotie tunnetaan myös pilkkanimellä Mogadishu Avenue. Vuonna 1996 Ylen toimittajat halusivat antaa alueen asukkaiden itse kertoa miten asiat ovat.

 • Itäprojekti matkaa siperiansuomalaisten uinuviin kyliin

  31.01.2013 Elävä arkisto

  Kaukaiset suomalaiset vie Siperian uinuviin suomalaiskyliin.

  Se ei ole ihan suomea, mutta ei venäjääkään ja kuulostaa se vähän viroltakin. Kuunnellessa siperiansuomalaisten puhetta ymmärtää jotain näiden korlakoiksi itseään kutsuvien vanhusten puheesta, mutta samalla siinä on jotain vierasta. "Kaukaiset suomalaiset" vie matkalle Siperian uinuviin suomalaiskyliin ja selvittää korlakoiden elämää 1800-luvulta lähtien.

 • Inkerinmaalainen röntyskä elää kylissä ja tuvissa

  21.01.2013 Elävä arkisto

  Inkerinmaalainen röntyskä on piiritanssi

  Röntyskä on inkeriläinen piiritanssi, jolle on tyypillistä nopea jalkojen polkeminen lattiaan. Laulujen sanat liittyivät useimmiten huumoriin ja rakkauteen.

 • Käsityöperinteitä maailmalta

  31.08.2012 Oppiminen

  Käsityöperinteitä maailmalta

  Kauneus, kekseliäisyys ja vaivannäkö näkyvät käsityöperinteissä ympäri maailman, ajoista ja olosuhteista riippumatta.

 • Iso pala purtavaksi

  30.05.2012 Historia

  Maahanmuuton historiaa.

  Keskustelu maahanmuutosta käy kuumana varsinkin internetissä ja monenlaiset väitteet sinkoilevat. Tosin kaikki argumentit eivät ole aina kovin vakaalla perustalla. Mutta millainen ilmiö maahanmuutto Suomeen itse asiassa oikein on, jos sitä tarkastellaan pitkällä perspektiivillä? Sehän ei ole mikään parikymmentä vuotta vanha ilmiö, kuten nykyään usein ajatellaan.

 • Itä-Karjalaa suomalaistettiin kouluin ja keskitysleirein

  03.06.2011 Elävä arkisto

  Miehitysalueiden venäläisväestö koki etnistä syrjintää.

  Itä-Karjalan liittämistä Suomeen kaavailtiin jo ennen jatkosodan alkamista. Suomalainen miehityshallinto harjoitti etnistä syrjintää, joka teki alueen venäläisväestöstä alemman luokan kansalaisia.

 • Päivi Istala – elämyksiä vuosikymmenten varrelta 1

  24.11.2010 Elävä arkisto

  Koosteen keskiössä ovat maailman ja yhteiskunnan asiat.

  Keväällä 2010 Yle Radio 1:n maanantaiaamuissa oli äänessä pitkän linjan journalisti Päivi Istala, joka aloitti toimittajana vuonna 1967. Yli nelikymmenvuotisen uran varrelta Istalalle on kerääntynyt monia elämyksiä ja muistoja ihmisistä sekä tapahtumista. Näiden vuosikymmenten sykkeestä Istala poimii jännittäviä tapahtumia ja haastateltavia, joiden kanssa kuljetaan läpi eri aikojen. Ensimmäisen koosteen keskiössä ovat maailman ja yhteiskunnan ajankohtaiset asiat ja historia Iranista Inkeriin.

 • Tapio Koivukari: Meren yli, kiven sisään

  25.03.2009 Elävä arkisto

  Tapio Koivukarin romaani kertoo todenpohjaisen tarinan kalastaja Yrjö Aaltosesta, joka salakuljetti inkeriläisiä sodan jälkeen meren yli Ruotsiin.

 • Presidentti Mauno Koiviston kommentti inkeriläisistä

  02.11.2006 Elävä arkisto

  Koiviston lausunnon perusteella tehtiin virkamiespäätöksiä.

  Tasavallan presidentti Mauno Koivisto sanoi keväällä 1990, että inkeriläisiä kohdellaan Suomessa paluumuuttajina. Kommentti vaikutti maan maahanmuuttopolitiikkaan vuosia.

 • Inkeriläiset Suomeen - paluumuutto vai etninen puhdistus?: käsikirjoitus

  28.09.1998 MOT

  xxx

  Lue ohjelman käsikirjoitus haastatteluineen ja toimittajan välijuontoineen.